Digitális HázimoziVolt egyszer egy garázs…

Digitális Házimozi | 2014. Február 13., Csütörtök 08:00

Volt egyszer egy garázs…
…valahol itt Kelet-Európában. Ám, ahogy errefelé gyakran megesik, nem minden az, aminek látszik - vagy éppen épül. Történt ugyanis, hogy hősünk a friss háztulajdonosok elégedett mosolyával arcán bátran beállt a vadonatúj sorházi garázsba.

 

 

 

Illetve állt volna, amikor ugyanis furcsa, csikorgó zajok hallatszódtak az autó alól, sejtette, hogy valami nem stimmel. Amikor a lejáró betonfelülete leszakította az autó teljes alvázát, nos, akkor már biztos volt benne, hogy ide autó soha többé nem áll le, és persze széles jókedve is rögtön elpárolgott. Nem volt más teendő, mint darut hívni, autót menteni… és gondolkodni, mi is legyen ezután a helyiséggel?Nagy dilemmába került hősünk: biliárdszoba, vagy házimozi legyen-e a hajdan garázsnak tervezett szobából? Végül a moziszoba mellett döntött, hogy miért? Először is mozizni bármikor lehet egyedül is. Vagyis, ha a barátok, rokonok éppen nem érnek rá, egy filmet akkor is olyan izgalmas megnézni, mint mikor tömve a szoba és egymást túlkiabálva jönnek a poénok, vagy a találgatások, hogy ki is lehet a gyilkos, vagy, hogy végre megkéri Joe a helyi csapos lányának kezét? Egyedül billiárdozni pedig messze nem olyan jó dolog.

 

az-alaphelyzet_600.jpg

 

A következő lökést az adta, mikor a világhálón meglátott egy olyan moziszoba fotót, amelyhez hasonlót ő is szívesen épített volna. Megvolt tehát az ötlet és a szándék is, valamint a megfelelő információ. Legalábbis ezt hitte lelkes fiatalemberünk. Aztán egyszer csak rájött, hogy persze, kell vászon meg hangfalak, no és ugye némi lejátszó-erősítő rendszer, de ezen felül mire is kell még figyelni? Milyen legyen a szigetelés? (Mert lehet, hogy nem minden lakó szeretné a falon keresztül „élvezni” a dübörgő csatajeleneteket, vagy a BL döntő egy-egy jól sikerült gólja utáni ovációt.) Aztán, az is elbizonytalanította őt, hogy pontosan milyen burkolat is a legmegfelelőbb, illetve a szoba aránya milyen hangfalelrendezést igényel, valamint, hogy hova kerüljenek fel a hangfogó panelek, no és azokból is milyen? Mikor már a huszadik olyan kérdés merült fel, amire egyszerűen nem talált választ, 2007 novemberében interneten keresztül felvette velem a kapcsolatot. Először megpróbált minden kérdésére kielégítő választ kapni, de mindig fel-felmerültek újabb akadályok, problémák, és így igen lassan haladt. Hosszú levelezés után ezért feltette a kérdést: „Mi lenne, ha Önök építenék meg a mozit a garázsomba?”.

 

uj_1_600.jpg


Természetesen igent mondtunk és ekkor elkezdődött az igazi munka. Megrendelőnk átküldte az általa kiválasztott amerikai moziszoba fotóját és az volt a kérése, hogy ugyanilyet építsünk számára, csak más színvilággal. Azonnal nekiláttam az anyaggyűjtésnek, hogy a megadott mozihoz a legjobban hasonlítson az, mely a hajdan volt garázs területén épül. 2008 februárjában találkoztunk először a helyszínen, áttekintettük az addig elkészült vázlatokat, anyag és szövetmintákat, majd ebből véglegesítettük a tervet. Budapesttől 140 km-re kellett utazni, ezért nagy gondot kellett fordítanunk az építés előkészítésére, a szállításra és arra, hogy a lehető legtöbb anyagot és eszközt kész, de legalább félkész állapotban tudjuk a helyszínre vinni. Ennek egyik következménye az lett, hogy bizony igen hamar „túlsúlyos” lett a teherautó és ezt az éles szemű rendőrök egyből észre is vették, amint átléptük a határt.

 

fotelek_projektor_600.jpg


Március végén elkezdtük az építkezést és egy hét leforgása alatt sikerült a teljes gipszkartonozást, villanyszerelést, dobogó és színpad beépítést elkészítenünk. Ekkor a megrendelő elutazott, így egy időre leálltunk a munkákkal és volt időnk még a látványterv alapján összegyűjteni, átnézni a dekorációs anyagokat és eszközöket.


Kisebb szünet után április végén felszereltük az akusztikai paneleket, majd nyáron befejeztük a padlószőnyegezést. Sajnos az anyagi lehetőségek szűkösek voltak, de egy megszállott filmrajongó sohasem adja fel! A munkálatokat azonban az is lassította, hogy megrendelőnk Norvégiában dolgozott akkoriban, ezért hosszabb-rövidebb ideig szakaszonként ismét állt a kivitelezés. Késő ősszel tudtuk folytatni az építést, beszereztük és telepítettük az eszközöket, valamint beszereltük a mozi foteleket.


A december eleji hóval együtt azért elkészültünk és nem volt kérdéses, hogy hol tölti a telet főhősünk és családja. Azóta is nagyon sok kellemes percet töltöttek el az alagsorban, jobbnál-jobb filmek társaságában, rég elfeledve a sok bosszúságot, amit az a bizonyos alvázleszakadás okozott.

 

vaszon&hangfalak_600.jpg


Ez a moziszoba nagyon szép példája annak, hogy viszonylag egyszerű és olcsó eszközök kivételesen jó kép és hangminőséget produkálhatnak, nem kell feltétlen eltántorítani a szerényebb lehetőséggel rendelkező, lelkes filmbarátokat sem. Főhősünk, ha éppen nem Norvégiában épít hajókat, azóta is gyakran telefonál, és kedves ismerősként számol be, hogy éppen mit látott, és hogy szólt, és a kép, és… Az élménybeszámolókat hallgatva, azt hiszem, elmondhatom, nemcsak egy ügyféllel, de egy kedves ismerőssel is gazdagabb lettem.

(x)Eszközök:

Bydium 2,4x1,3 m keretes vászon

Sony VPL-15 projektor

Sony STR-DG520B

Sony DVD NS708

Monaudio Home Cinema Plus 5.1 hangfalrendszer

Telepítés:

www.moziszoba.huShare |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum