Samsung UE65HU8500 ívelt UHD LCD

Digitális Házimozi | 2014. Szeptember 17., Szerda 15:00

A Samsung UE65HU8500 a gyártó első TV modellje volt 2014 –ben, és jelenleg is a márka zászlóshajója. Ez a típus 4K / UHD felbontású, ívelt, mondhatni úgy is - görbe.

Samsung a kanyarban - UE65HU8500 ívelt UHD

 

Samsung a kanyarban - UE65HU8500 ívelt UHD LCD TV

Samsung a kanyarban

Samsung UE65HU8500 íves UHD LCD (LED) TV

 

Mint a bevezetőben már említettem a Samsung UE65HU8500 a gyártó első TV modellje volt 2014 –ben, és jelenleg is a márka zászlóshajója. Aki nem szereti a vetítővászonon a filmnézést, annak itt van a Samsung TV. Az UE65HU8500 ideális a filmek kedvelőinek. Ez a típus 4K / UHD felbontású, ívelt, mondhatni úgy is - görbe. A kérdés csupán, hogy bevezetése is az e, amit az eddig „mindenben első Samsung görbe tükörként tart maga elé a „kanyarban”?

 

Dizájn és szolgáltatások

 

Kétségtelen, hogy a Samsung UE65HU8500 LCD (LED) TV dizájnja hajlított kellett legyen, hiszen az első igazi ívelt TV amit láttunk az LG 55EA980V OLED volt, ami újszerű és szép esztétikai hatásával azonnal mutatta a különbséget a mindenki által használt síkképernyő és az ívelt között. Most viszont a Samsung is ívelt, ráadásul LED, és nekünk most ezzel van dolgunk.

Azért van egy kis „nehézség” a dologban, mert nem lehet csak úgy falra akasztani, mint a legtöbb lapos TV-t, bár a Samsung Váci úti bemutatótermében azért ezt is megoldották, amiből némi előny is származott, de erről majd később. Másik jellegzetessége az alig 1 cm átmérőjű vékony keret. De mi a trend?!  A Sony az új UHD tévéknél két oldalon széles sávban sportosan masszív hangszórókat helyez el. A Samsung nyilván más elvből indul ki, és fontosabbnak tartja a nappaliban elhelyezett 65”-es képernyőt, és benne a látványt egy minimál kerettel.

 

Csatlakozások

 

Az Evolution Box-ot felváltotta a One Connect, amit a Samsung a 9000 szériánál  már teljes körben alkalmaz, és összes kapcsolódási felületet tartalmazza.  Négy HDMI 2.0 bemenete van, támogatja az 50/60Hz UHD lejátszást, kompatibilis az MHL 3.0 (Mobile High-Definition Link) specifikációval, a Netfix által használt HEVC UHD Technicolor rendszerrel és a nagy sávszélességű HDCP 2.2 kalózkodás elleni szabvánnyal. Ez előbbi még csak álom a hazai tévézők számára, de hamarosan ez eljön majd. Ezek mind új szolgáltatások, melyek közül egyik sem állt rendelkezésre a tavalyi Samsung UHD TV-knél.  Az új Quad Core Plus 1.8 GHz „Engine” kétszer gyorsabb, mint az elődje, javítja a képfeldolgozást, és a panel fényerejét is. Segíti a HD jelek felskálázását, és más normál tartalmak UHD pixelszám szerinti átalakítását. Hatása megjelenik az új PureColour technológiában, ami leegyszerűsíti a színfeldolgozó rendszert, ugyanakkor több mint hétszer annyi színbeállítási pontot ér el, mint a korábbi Samsung TV-ék esetében. Az eredmény figyelemre méltó, mert a látott kép határozottabb és gazdagabb színpalettában nyilvánul meg.

 

samsung-_one_connnect_650xbox.jpg

 

samsung-one_connect_box_back650x.jpg

 

A One Connect Boksz hátsó részén ott van minden ami egy jó kapcsolthoz kell, alaposan átgondolt elrendezésben – innen már csak egy SD kártya hely hiányzik

 

 

 

 

Szolgáltatások

 

A kézi gesztusjelzéseket ujjirányítás váltotta fel. Ezzel azért vannak még kényelmi problémák, ami persze attól is függ, hogy milyen magasan helyezzük el a készüléket.  A beszéd és gesztusvezérlésen túl, az új érintőfelületes érintőpados távkapcsoló csúcsnak számít a kezelési lehetőségek között. Ha a beszédirányítási funkciót kikapcsoljuk, akkor a TV készülék, a médialejátszó, és az internet funkciók, a képernyőn megjelenő, kézi vezérlőponton keresztül kapnak irányítást. Ha az ujjunkat az érzékelő felület közepére helyezzük, a képernyőn megjelenik egy világító kék folt, ami követi a kézmozdulatot. Néhány kapcsolónak kettős funkciója van, attól függően, hogy röviden, vagy hosszan tartjuk nyomva akkor megjelenik például az elérhető csatornák listája – de ugyan ezzel a kapcsolóval betekinthetünk a használati leírásokba is, ami készülékben elektronikusan tárolt, és tegyük hozzá ez is, mint a teljes menürendszer magyarul .

 

SAMSUNG_SMART_REMOTE OK.jpg

remote 150x.jpg

 

Távkapcsolóból kettő is jutott: a kisebbik az igazi játékszer, eltelhet egy kis idő, amíg megszokjuk a kezelését.

 

 

Football üzemmód és Multi Screen

 

Ha most nem lenne foci VB, nem is írnánk róla.  De ez egy kitűnő találmány, csak a meccsek legizgalmasabb pillanatai rögzíti, azokat, ahol a közönség moraj nagyobb az átlagosnál. Logikus nemde?

 

Samsung+UE65HU8500.jpg

A hajlított képfelület csökkenti a rálátási vagy un. nézési szöget.

 

 

A "Multi-Screen" funkcióval a Samsung UE65HU8500 képernyőjén négy különböző full HD "kép" jelenik meg. Ez nagyon praktikus megoldás, gyorsan működik, és látványos, aminek a vevő sok hasznát veheti. USB felvételt azonnal akár előre programozva, vagy menet közben is indíthatunk. Ami a lényeg, hogy ellentétben a korábbi Samsung csatlakozásokkal, itt mindent a One Connect Box fogad. Az egyébként lapos téglaalakú doboz elhelyezése optikailag is gondot okozhat. Esetünkben mivel hajlított a készülék, a falra helyezéskor az előre ívelő jobb szél mögött kiváló hely kínálkozott az elrejtésére. 

 

Képminőség és hang.

 

 A Samsung 65” –os ívelt TV képminőségétől, mindenki el volt ájulva, főleg a Film üzemmódban. A legnehezebb tesztanyagokat vetettük be, hogy felderítsük a készülék gyenge pontjait. A színvisszaadás tekintetében elsőként állóképeket „adagoltunk” neki, és a Samsung nagyon jól teljesített, magas színhűséget tanúsított. Mozgó képpel is, és a „Motion Plus” alkalmazásával, szuper élesen láttuk az eseményeket. Kipróbáltuk HDMI –in keresztüli a Blu-ray bejátszást is. A nyolc megapixeles képernyőn csak elvétve jelentek meg „arteffektek” amit főleg a Standard SD módban rögzített 720p felbontású képek visszajátszásakor tapasztaltunk, de ez nem befolyásolta a már kialakult jó véleményt.  De menjünk kicsit vissza a legjobb beállításhoz, a mozi-üzemmódhoz, amit a házimozi rajongók a legjobban fognak szeretni. Az eredmény magáért beszélt. A látott képminőség igazolta az első osztályú készülék kvalitásait. Robby Williams Blu-ray lemezén a „My way” leírhatatlan hatással jelent meg a képernyőn. Tiszta színek, igazi „fekete-feketék” és gyönyörű kontrasztok tették élvezetessé az amúgy is kedvelt előadást. Egy rövid 3D vizsgálódást is ejtettünk, és jött az Avatar… Kevés átfedéssel és egy kicsit túlzó mélységgel egészítette ki az egyre pozitívabbra kerekedő véleményünket.

Beszéljünk a hangról is ami „láthatatlanul” épül a készülékbe, és ami egy kis lépéssel hátrébb szorul a kép minősítéséhez képest. Egyik oldalról erőteljes tiszta hangot hallat, sok középpel, a másik oldalról viszont bizonyos magasságban hiányoltuk az elvárt ideillő hangképet.  Ettől függetlenül összhatását tekintve jó vélemény alakult ki bennünk a Samsung hangjáról is.

 

Samsung_UE65HU8500-650x.jpg

A 65” –os nagy képfelületnek megfelelően - és erre ügyeljünk - a nézőtávolság kb. 3.5 méteres kell legyen, a néző helye, pedig a hajlított forma miatt középre van pozícionálva.

 

Ajánlás.

 

A Samsung Ultra HD tévéje képminőségével, exkluzív dizájnjával, és elképesztően sokoldalú szolgáltatásaival a közeljövőben minden bizonnyal az egyik legjobban „áhított” készülék lesz a piacon, noha árkategóriája magasan a prémium szintre sorolja.

 

www.samsung.hu

( soltesz)

A TV tesztjének az összesítő táblázata a következő oldalon tekinthető meg.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum