Digitális HázimoziLG SP 820 Smart TV Upgrader

Digitális Házimozi | 2012. December 14., Péntek 17:00

Talán sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor még csak egy televízió-csatorna üzemelt, az is a UHF-sávban.

Mikor az UHF-tartományban beindult a második program is, forgalomba hoztak egy adaptert, melyet a TV antennabemenetére kellett csatlakoztatnunk, és máris nézhettük a második programot. Valami ilyesmit tesz a Smart TV Upgrader is, csak digitálisan, és közben a mai kor kihívásainak igyekszik megfelelni. A Smart TV Upgrader, mondjon bárki bármit, egy kütyü. Én viszont imádom a kütyüket! Ez az aprócska szerkezet nem tesz mást, minthogy a régebben vásárolt televíziónk tudását  „felskálázza” a mai elvárásoknak megfelelő szintre. Egy a fontos: Legyen a TV-n HDMI bemenet, és akkor máris történhet a csoda!

 

563182661_3c964159_EBACB4ECA09C-7.jpg

 

Apró doboz tartalmazza a bővítőt, mely lapos, fekete, kis méretű, téglatest alakú és fekete színű készülék. Mellette távirányítót találunk. Nem éppen hagyományosat, de erről majd később. A feladat egyszerű. Az installálásához elég egyetlen HDMI kábel, melyet a régebbi, bár azért azok közül is inkább a modernebb kivitelű LCD-, vagy plazma televíziónkhoz csatlakoztathatunk. (Ennek magyarázata, hogy a csatlakoztatott TV-készüléknek kezelnie kell az 1280x720p vagy 1920x1080p felbontású bemeneti videojeleket). Ezzel végeztünk is a szereléssel. Persze lehet még cizellálni, ha AV-receiver-en keresztül kapcsolódunk a TV-hez. Ez akkor lényeges, ha többcsatornás hangra is vágyunk. A beállítás egyszerű. A készülék végigvezet bennünket egy kérdéssoron, melyben a nyelv, az ország, és a hálózat típusa is szerepel. Csatlakozhatunk az internetre kábellel, vagy wi-fi-n keresztül is.

 

A válaszok megadása után a feladat kézenfekvő. A távirányító Home billentyűjének megnyomása után kezdődhet is a bővítő használata.

 

Azért a gyengébbek kedvéért megjegyezném, hogy a Home funkciót egy ház-szimbólummal jelölték. Aki már használt smart-televíziót, az könnyen boldogul, aki még nem, annak úgy két percébe is beletelik, míg rájön, hogyan használja a felkínált lehetőségeket. Választhatunk a bemeneti források közül, nézhetünk képeket, hallgathatunk hangfájlokat a csatlakoztatott tárolóeszközök anyagai közül, élvezhetjük az internetes rádióállomásokat, válogathatunk az App Store kínálatából, ingyenes, vagy fizetős alkalmazásokkal szórakoztathatjuk magunkat, és legfőképp használhatjuk a smart-alkalmazásokat is.

 

LG SP 820 TÁVIRANYITÓ.jpg

 

Már csak egy fura eszköz használatát kell elsajátítanunk. Ez a Magic Remote Controller, vagy leánykori nevén az LG által tavaly már bemutatott Magic Mouse távirányító továbbfejlesztett változata.

 

A képernyőn megjelenik egy egérmutató, amit a kezünkben tartott távszabályzó mozgatásával, a képen lévő objektumokra mutatással használhatunk. A középen elhelyezkedő OK gomb megnyomásával aktiválhatjuk a lehetőségeket, melyeket kiválasztottunk.

 

Aktiválás után már a görgetés lehetősége is megadatik, ezzel is könnyebbé téve a neten való böngészést, vagy a navigálást a képernyőn megjelenő ikonok között.

 

Az egyetlen problémát még mindig a szövegbeírás jelenti, amit egy betűlistából rámutatással, és kijelöléssel kell elvégeznünk. Az egérmutató, melynek még az alakja és a sebessége is testre szabható, sajnos néha önálló életre kel. Ekkor a távszabályzót oldalirányba megrázva visszatéríthetjük a helyes útra, azaz a kép közepére, ahonnan a továbbiakban már kis gyakorlással ismét bármilyen irányú kurzormozgatás lehetséges. Ha viszont már megszoktuk a kurzor sajátos viselkedését, akkor gyerekjátékká válik a navigálás.

 

SP820-1.jpg

 

A készülék kisfeszültségű adapterről működtethető, melyet a gyártó természetesen mellékel. A készülék hátoldalán két USB-portot találunk az optikai, a HDMI és a LAN bemenet mellett. Televíziónkhoz többféle módon kapcsolódhatunk, de az igazán jó megoldást a HDMI jelenti. Ebben az esetben az upgrader a SimpLink rendszer segítségével az LG televíziókat is vezérli, a távirányító a TV bizonyos funkcióit is kezeli, továbbá a SimpLink a TV és a bővítő be- illetve kikapcsolását is egyetlen gombnyomásra, automatikusan végzi. A továbbiakban már csak a menükezelés feladata vár ránk, mely felhasználóbarát, egyértelmű, és könnyen áttekinthető. Jöhet a böngészés, és megnyílhat számunkra a szép új világ.

 

Fontosabb technikai jellemzők:

 

Külső HDD csatlakoztatás

3D tartalmak lejátszása

Lejátszás USB-eszközről két bemeneten is

Fájlok és mappák megosztása

Lejátszás a hálózati kiszolgálóról (DLNA)

DLNA-képes okostelefon csatlakoztatása

Smart Share megosztás

Megosztott fájlok lejátszása

Fényképek, videók, audió-fájlok lejátszása

Smart alkalmazások használata

3D-világ megjelenítése (3D-s TV-n)

Internet-böngésző

DRC (dinamikatartomány vezérlése)

Szoftver frissítése a hálózatról

Hálózat elérése wi-fi-n keresztül

 

Összegzés:

A LG SP820 Smart Upgrader segítségével olcsón utolérhetjük az újabb fejlesztésű, még drága Smart TV-k tudását, nem szükséges kidobni régi televíziónkat. A Magic Mouse használatával már a böngészés-funkciót is könnyebben használhatjuk, mert általa a gépelés feladata jócskán egyszerűsödött. Ha az internetes kapcsolatunk sebessége megfelelő, kiváló játékszerrel örvendeztethetjük meg magunkat. Bátran hívhatunk vendégeket, nem kell szégyenkeznünk régebbi konstrukciójú tévékészülékünk tudatlansága miatt.

 

SP820-3.jpg

 

Plusz:

Szinte minden formátumot lejátszhatunk az eszközzel

Mindent tud, amit egy igazi Smart TV csak nyújthat

A távirányító kézbeillő, kezelése egyszerű

 

Mínusz:

Az egérmutató távszabályzóval történő mozgatása jó gondolat, de a megvalósítás még csiszolásra szorul

A karakterek bevitele igen nehézkes, bár hozzá lehet szokni

Nincs előlapi USB csatlakozó

 

Iránytű:

www.lg.com

Ára 30.000.- Ft körül alakul

 

Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum