Digitális HázimoziHDMI: Túl érzékeink határain

Digitális Házimozi | 2012. Szeptember 25., Kedd 08:00

A High-Definition Multimedia Interface (HDMI) szabvány a digitális televíziózásban egyre fontosabb szerepet tölt be, és a piaci szakértôk véleménye szerint 2009-re a csatlakozót használó berendezések száma eléri majd az 1 milliárdot.

A formátumot szabványosító csoport azonban nem pihen nyugodtan babérjain, hanem folyamatosan fejlesztik a HD összeköttetés által biztosított lehetôségeket. A legújabb funkciók közé tartozik a nagyobb színmélységû jel továbbítását biztosító „deep color” funkció.

 

1.jpg

 

Az HDMI 1.3 specifikációban az eredetileg 165 MHz órajelet 225 MHz-re emelték meg. A megnövelt sávszélesség lehetővé teszi 1080 jel átvitelét 60 Hz képfrekvencia mellett 36 bites színmélységgel, vagy 1080p jel továbbítását akár 90 Hz képfrissítés mellett. A specifikáció lehetővé teszi a későbbiekben az órajel akár 450 MHz-re való emelését. A szabvány egyik leglényegesebb fejlesztése a 36, vagy akár 48 bites színmélység használata. Az ezek által biztosított árnyalatok száma meghaladja az emberi látás érzékelési határát. Az ITU 601 szabvány szerint előállított kijelzők csak a színárnyalatok 60-80 százalékának visszaadására alkalmasak, pedig egyre több képernyő képes ennél nagyobb színtartomány megjelenítésére.

Napjaink képernyőinek tipikus színmélysége 24 bit RGB, vagyis egy-egy alapszínre mindössze 8 bit (256 szürkeárnyalat) jut. Az így előállítható 16 millió színárnyalat alatta marad az emberi látás érzékelési tartományának. A 36 vagy 48 bites (alapszínenként 12 vagy 16 bitet, vagyis 4096 vagy 65536 (!) színárnyalatot használó) jelátvitel által nyújtott színtartomány azonban meghaladja szemünk megkülönböztető képességét. Az első 1.3-as modellek között volt található a Sony PlayStation 3 modellje. Az ősszel megjelenő televíziók, rádióerősítők, Blu-ray és HD DVD lejátszók, videoprojektorok java része már támogatja az új szabványt. Az új szabvány színmélysége megegyezik az új „xvYCC” színsémáéval, amelyet az IEC (International Electrotechnical Commission) fogadott el tavaly januárjában.

A szabvány támogatja a Dolby TrueHD és a DTS-HD hangszabványokat is. A nagy adatátviteli sebességen felül a hangsáv kombinálható ajakszinkron kompenzálási funkcióval a hang és videosávok szinkronizálásához. Ráadásként egy kisebb méretű HDMI mini csatlakozó is kialakításra került a HD videokamerák egyszerűbb csatlakoztathatósága érdekében. Végül a jövőben megjelenő televíziók profitálhatnak a „Consumer Electronics Control” (szórakoztató elektronika vezérlés) funkcióból, amely lehetővé teszi, hogy a HDMI csatlakozón keresztül a készülékek „beszéljenek egymással”, vagyis információt legyenek képesek cserélni. Ez az egyszerűbb konfigurálás mellett a fejlettebb távvezérlési funkciók sokkal egyszerűbb megvalósítását teszi lehetővé.

Eddig ugyanis ha egy rendszerben a DVD-játszó indításával együtt a televízió és a rádió erősítő beüzemelését is el akartuk érni, ehhez bonyolult makrók írására, és egy nagyon drága távvezérlőre volt  szükség. Az új szabvány esetében azilyen „egygombos lejátszás” a készülékhez adott széria távvezérlővel is egyszerűen megoldható. Természetesen az új szabványban is alkalmazzák a HDCP (High Definition Copy Protection) tartalomvédő kódolási rendszert.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum