Klipsch Reference / 5.1 Házimozi hangfal szett

Digitális Házimozi | 2015. Június 16., Kedd 12:00

A Klipsch megjelenése figyelemfelkeltő, külsőségeit tekintve merész megoldásokat vonultat fel, mi most egy komplett házimozi szett hangjára vagyunk kíváncsiak.

 

Kinézet és üzembehelyezés.


A hangszórókat egy körbefogó fekete színűre festett idom szegélyezi, ami az ugyancsak fekete gumival övezett réz színű membránnal gigantikus benyomást kelt, mintha a hangszórók kúlnyulnának a kabinet széleinél, melyek együtt remek karaktert kölcsönöznek a hangfalnak, de az egész együttesnek is. A gyönyörű matt felület egyedülálló eleganciát sugároz, amit elegánsan erősít a négyzet alakú, és tölcsérszerűen benyúló magas sugárzó A garnitúra szögletes formavilágát csak a háttérsugárzó az R 14 S töri meg, ami majdnem félhenger alakúra formálták.

A Klipsch Reference 5.1 házimozi együttese, egy  Klipsch R 25 centerből, egy R 14-S háttér, egy R-26F front sugárzóból, és egy R- 10 SW subwooferből áll. Összeszerelése és beállítása gond nélkül és könnyedén történt. A tesztet, a forgalmazó által ajánlott Yamaha RX-V577 házimozi erősítővel végeztük, ami kíválóan illeszkedett be az árban kedvezően alakuló rendszerbe. Az állódobozokat minőségi 2,5 méter hosszú hangfalkábelekkel kötöttük az erősítőhöz, a center és az effektsugárzók egyszerübb, költséghatékony 2mm-es átlagos hangfalkábeleket kaptak. A hangfalak minden konponense banándugók fogadására is alkalmas, amit ki is használtunk a frontok esetében, ahol először a porvédő dugókat kellett eltávolítanunk a végekről. Miután elkészültünk a munkával, bevallom hosszú ideig csak nézegettük, gyönyörködtünk a látványban, mielőtt alapos, két hétig tartó munkára fogtuk a “brigádot”.  Ezeket a tapasztalatainkat foglaljuk most össze.

Klipsch R-28F OK.jpg

Klipsch R 26 F

 Az álló hangfalak önálló egységekként is megállják a helyüket, ezért gondosabb vizsgálódásnak vetjük alá őket. A markáns férfias kinézetük vitán felül áll, amit az egyenes élek a fekete szín és a fémes színű hangszórók optikailag is tudatosítanak. A maszkulin hatást a dupla mély/közép hangszórók még inkább fokozzák. A sztereó teszt majd eldönti, hogy a külső összhangban van-e a teljesítménnyel, bár a megadott 400 Watt csúcsterhelés bőven elégnek tűnik, és jó az előre néző basszreflex nyílás, ami a földhöz megfelelően közel van.

R26F OK.jpg

 

 

Klipsch R 25 C center

A középső csatorna a házimozi-rendszer egyik legfontosabb része, aminek szerepét az R 25 Center

vállalt magára.

R-25C-Angle_635391253215600000.jpg

A hangok több mint 60% -át, a film zenéjét, és szinte a teljes párbeszédet ez a csatorna bonyolítja, ezét fontos a jócentersugárzó. Az R-25C a tiszta párbeszédet és a pontos közepet termelő „top-of-the-line” hangot a legnagyobb könnyedséggel adja vissza, és emlékezetes élményt garantál.

Az R-25C funkciókkal saját fejlesztésű 90x90 Tractrix Horn technológia párosodott, egy alumínium 1 col-os magas sugárzóval, ami nagyobb kiterjesztést, kiváló képalkotás és erőteljes dinamikát eredményezett. Az akusztikus lencsével ellátott hangszórók, egy tölcsér mélyén ülnek, ezek teremtik meg a legtisztább, természetes hangzás lehetőségét. 

 

 

A Klipsch R 14 S háttérsugárzó rejt némi érdekességet. Ha úgy tetszik, ebben a hangfalban a centersugárzó felépítés inverzét látjuk, itt ugyanis két magas hangszóró között van egy 10 centis mély egység. Míg a többi hangsugárzónak eltávolítható a védőszövete, ennek fixálva van „örökre” és egy méhsejt struktúrájú idom tartja a helyén. Hátulján a rögzítéshez való alkalmatosságot is találhatunk. A dobozok zárt felépítésűek, csakúgy, mint a center esetében.

R-14S-Surround hangfal OK.jpg

R-14SR BANANDUGOK ok.jpg

 

R-10 SW subwoofer

 A mélysugárzó az alap, minden házimozi hang lételeme. Az R-10 SW subwoofer a 300 Wattnyi teljesítményével azt hiszem nem fog csalódást okozni annak, aki a gigantikus mélyeket élvezi. A 25 centiméteres réz színű membrános dinamikus hangszóró felfüggesztése igen merev, kézzel megnyomva is érződik, hogy ide erő kell a munkára fogására. A beépített digitális végfokot hátul lehet beállítani, és ugyanitt egy billenő kapcsolóval a fázisfordítást és az automata be-ki kapcsolást is. A vezérlőpanel felett van a helye a méretes reflexnyílásnak, tehát ez a basszus hátrafelé néző hangoló csővel rendelkezik.

R 10SW OK.jpg

Tesztelés közben

A Klipsch Reference hangfalrendszert valós, lakókörnyezetben próbáltuk ki. Semmi extra, 20 négyzetméter és 2,5 méter belmagasság. A frontok 3, 5 méterre álltak egymástól, a hallgatási pozíció közel egyenlőszárú háromszöget alkotott, és a hátterek 1,5 méteres magasságban fali tartóra lettek helyezve. Erősítőként Yamaha RX-V577 szolgált különböző jelforrásokkal. A házimozi üzemmód pazar élményeket nyújtott, mindent elsöprő lendület, dinamika és térhatást kaptunk. Tettünk egy próbát sztereó zenehallgatással is. Ha csak a két fronthangfalat hallgattam mélysugárzó nélkül, úgy már nagyon hiányzott a szub basszus igazi mélysége a zenékből, mert az állók nem nyújtottak hiánytalan mélyfrekvenciás tartományt. Mindazonáltal részletes, hangsúlyos, és mindig érezhetően dögös hangzást nyújtottak a front hangfalak. A sztereó térhatás is finom volt, talán a tölcséres támogatásnak köszönhetően. A Klipsch rendszer a maga komplexitásában hallgatva nagyon meggyőző és élvezetes produkciót mutatott. A filmek hatásvadász jeleneteiben is tökéletesen teljesítetett, atmoszférája magasan az átlag fölötti, a hátsó effektek, a térben keletkeznek, és a párbeszéd tisztán érthető minden körülmény között. A mélysugárzó beállításánál gondosan meg kell választani a pozíciót, és nagyon óvatosan kell bánni a hangerő szinttel, mert ha eljár a kezünk, könnyen túllőhetjük a basszust, és hamar átveszi az irányítást. A Yamaha erősítővel jó párost alkottak, mert ugyan a V577-es nem kifejezetten nagy teljesítményű, de a Klipsch R-26F állók 97 dB-es érzékenységével jókora hangerőt produkáltak. Összefoglalva végre egy olyan házimozi rendszer, amit szívesen hallgattam, akár sztereóban is, de még inkább kiváló többcsatornás házimoziként is.

 

Klihsch front.jpgKlipsch center.jpg

A fronthangfalak frekvenciamenete...                                          és hozzá képest a háttérsugárzóké.

 

Klipsch center.jpgKlipsch sub.jpg

A centersugárzó frekvenciamenete.                                             A mélysugárzó rövid hasznos frekvenciái.

 

A mérési eredményekből látszik, hogy az álló front magasan a legjobbak, legegyenletesebbek, ez természetes, hiszen ezek a hangfalak önálló egységet is képezhetnek.

Az igazi házimozi rajongó természetesen jó hangosan és nagy efektekkel rendelkező filmek közzül válogat, így tettünk mi is. Ezzel sorban előkerültek a filmek a tesztelés közben, sokkoló volt a Terminátor 4 jelenete, amikor a támadók rajtaütöttek az emberek menedékén és az éles hangú lövések az iszonyatosan rengő robbanásokkal keveredtek. A „Deep Blue See”-ben, az úszó platform süllyedése keltett élethű riadalmat, a betörő víz és a lepattanó csavarok komoly feszültséget adtak. Ezeket a hangsugárzók gond nélkül reprodukálták, és ugrottak át az abszolút dinamika csúcsokra a pianóból. Mindig jól fókuszált hangot hallottunk, a rendszer jól kontrolált hangi adottságai hiba nélkül voltak érzékelhetők. A Klipsch energikus, gyors és pontos rendszert hozott létre. A hangfalaknak kimeríthetetlen erőtartalékai vannak és ez kell ahhoz, hogy valóban intenzíven átéljük a képi hatások mellé társuló hangokat is. Ha hangokon túl a merész design is fontos szerepet játszik az életedbe akkor nézz utána a Klips Reference hangfalcsaládnak.

 

Ajánlás

A Klipsch hangfalak egyedi, extravagáns stílusa mély nyomokat hagy a szemlélőkben. A kiváló minőség, itt egy egyéni kinézettel is párosul. A merész dizájn nem vezet félre, mert valódi értékkel párosul, teljesítménye egeket döngető, a frontok és a mélysugárzó csaknem tökéletes párost alkotnak.

 

Forgalmazó: Extreme Audio

www.extremeaudio.hu

 

Az ár, műszaki adatok és a teszteredmény a következő oldalon található.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum