„Dívák” a nappaliban. Indiana Line Diva 5.1 házimozi

Digitális Házimozi | 2014. November 28., Péntek 05:00

Aki szereti az igényes külsőt, a magas műszaki tartalmat, és egy átlagos 18 négyzetméter körüli nappalival rendelkezik, bátran próbálja ki az Indiana line házimozi rendszerét, mert ezzel egy feleségbarát megoldást is kap, elérhető áron.

 

Talán a hazai audió fülek körében kevésbé ismert márka, hangsugárzó „együttese” járt a szerkesztőségünkben. Így a Diva és Basso sorozatból felépített házimozi hangsugárzó rendszerrel ismerkedtünk meg. Néhány szó a gyártóról. Az Alcor, az Indiana Line volt anyavállalata még a '60-as években az „Utah” nevű, akkoriban közkedvelt márka olasz forgalmazója volt. Az idők változtak, így az „Utah” márkát kivezették, és egy új, egy „igazi” olasz márkát akartak létrehozni. Akkoriban nehéz volt a piacra „betörni”, hiszen a minőségi audió termékek főleg az USA-ból, Angliából és Japánból származtak. A vásárlók kedvelték az angol márkaneveket, mert ezzel kapcsolták össze a minőséget. A jó érzékkel talált „Indiana line” új elnevezés az Utah indián törzsre utalt, és még ráadásul angol kifejezés is volt. Így adott volt minden az új Indiana line márkanév bevezetésére, amely a régi hagyományokra támaszkodva eggyé vált a magas minőséggel és esztétikával. Mind ez a múlt század hetvenes éveiben történt. Azóta már erősítőket, CD játszókat és DAC-okat is gyártanak a hangsugárzók mellett. Így vált az Indiana line kedvelt, és világszerte ismert olasz audió gyártóvá.

indiana-line-diva-655-ĂĄllĂł-hangfal-3.jpg

Kivitel és felépítés

 

A kicsomagolás után nagyon szép és ízléses kivitelű hangdobozokkal találkoztunk, amelyek beleillenek szinte bármilyen lakókörnyezetbe a moderntől az antikig. Az egyes hangsugárzók kabinetjeinek kialakításához MDF-et használtak. A famunka gyönyörű. Nagyon igényes az anyaghasználat.  A felületek bevonásához rózsafafurnért és zongoralakkot használtak. A vezeték terminálok aranyozottak, és szinte bármilyen kábel fogadására alkalmasak. A front és sorround hangsugárzók bikábelezhetőek. Minden bass-reflex nyíláshoz mellékeltek szivacs dugókat. Így valamelyest az akusztikus környezethez hangolhatóak a dobozok.

 

Az 5.1-es rendszer a következő elemekből áll.

Centersugárzó: (Diva 755) két utas bass-reflex rendszerű. A hangszóró készlet 2x140 mm-es fázis kúpos mélyközép sugárzóból és egy 26 mm-es dóm sugárzóból áll.

Indiana line 755 center.jpg

 

Frontsugárzók: (Diva 655) három utas bass-reflex rendszerű álló sugárzó. A hangszóró készlet a következő: 2x140 mm-es mélyközép sugárzó, 140 mm-es fázis kúppal felszerelt középsugárzó, 26 mm-es magas sugárzó.

 

diva655.jpg

 

Sorround sugárzók: (Díva 255) két utas bass-reflex rendszerű polcsugárzó. A mélyközép sugárzó itt is 140 mm-es fáziskúppal rendelkező kivitel. A magas sugárzó 26 mm-es dóm.

 

indiana_line_diva_255_di_35278.jpg

A subláda: (Basso 942) D osztályú erősítővel ellátott teljesen fekete zongoralakk felületű. Egy 220 mm-es hosszú löketű mélysugárzót és 270 mm-es passzív sugárzót tartalmaz. A passzív radiátor a padozat felé sugároz.

basso 942.jpg

 

Speciális lábazattal is ellátták, így stabilan áll a padlón. A szokásos módokon csatlakoztatható a házimozi erősítőhöz. A jobb beállítás érdekében az erősítés a vágás és kiemelés forgató gombokkal állítható. Természetesen ellátták vezérlésfüggő automatikus be-ki kapcsoló funkcióval is.

 

A beállítás

A szokásos lehallgató térben (32 négyzetméteres akusztikusan megtervezett tér), de nem a megszokott elektronikákkal hallgattuk meg a „hölgykoszorút”, azaz a Diva 5.1-es házimozi hangsugárzó rendszert. Méltó társakat találtunk a kipróbáláshoz, ugyanis éppen nálunk vendégeskedett a YAMAHA 2014-es csúcsmodellje, a CX-A5000, MX-A 5000 két dobozos házimozi erősítője. Forrásként a szokásosan az OPPO 103 D Blue-Ray lejátszóját használtuk. A szokásos felsőkategóriás kábelekkel huzaloztuk össze a rendszert. A megszokott mérőmikrofonos beállítást többször elvégeztük, míg végre megtaláltuk a hangsugárzók optimális elhelyezését. A hátsó hangsugárzókat Mission állványokra helyeztük. Megjelenítőként full HD-s felbontású 50” leed LCD TV-t használtunk. Miután teljesen új hangsugárzókat kaptunk a forgalmazótól, először bejárattuk a hangszórókat. Következett tehát a 200 órás bejáratás. Forrásként FM rádióadást használtunk. Minden 50 óra után a mérőmikrofonos beállítást megismételve azonos teszt anyaggal hallgattuk meg a rendszert. Nagyon érdekes volt tapasztalni, ahogy az üzemórák előrehaladtával miként nemesedett, ért meg a hang. A 200 üzemóra után még egyszer mérőmikrofonnal finomra hangoltuk az előző beállításokat.

 

A meghallgatás

Jean Michel Jarre 2004-es kínai koncert lemezét hallgattuk illetve néztük meg. Azért választottuk ezt a kiadványt, mert itt szinte minden hangzás előfordul a zenében, így nem kell különböző zenei stílusokat, hangszereket egyesével tesztelni. A borotvaéles képhez egy nagyon lendületes részletező hangot kaptunk. A frontsugárzók rendkívül gyorsak, részletezőek, viszont olyan érzésünk támadt, mintha nagyobbra nőtt polcsugárzókat hallgatnánk minden előnyével és hátrányával együtt. Mintha egy kis mélyhang hiányt tapasztaltunk volna, de a megfogott hatásos mély szekció kárpótolt minket. A center beszédhangjai életszerűek. A háttérzajok és a kirajzolódó tér, koncert élményt adott. Összességében megkaptuk az előadás zenei élményét és hangulatát.

indiana_line_zestaw_kina_35452650.jpg

Ajánlás

Aki szereti az igényes külsőt, a magas műszaki tartalmat, és egy átlagos 18 négyzetméter körüli nappalival rendelkezik, bátran próbálja ki az  Indiana line házimozi rendszerét, mert ezzel egy feleségbarát megoldást  is kap, elérhető áron.

Forgalmazó: l'auditeur

Internet:www.lauditeur.hu

 

A tesztértékelő táblázatért lapozz a következő oldalra.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum