Digitális HázimoziÚj dizájn, totális váltás SIM2 Crystal 35

Digitális Házimozi | 2012. December 20., Csütörtök 13:00

Új dizájn, totális váltás SIM2 Crystal 35
Lapunk törzsolvasói számos cikkben találkozhattak SIM2 vetítőkkel, igyekeztünk mindegyik modellt bemutatni, hiszen kategóriájukban a legjobb minőséget képviselik.

Új dizájn, totális váltás SIM2 Crystal 35

 

Lapunk törzsolvasói számos cikkben találkozhattak SIM2 vetítőkkel, igyekeztünk mindegyik modellt bemutatni, hiszen kategóriájukban a legjobb minőséget képviselik. Ebben az évben ünnepli megalapításának 15 évfordulóját a gyártó cég, mely alkalomból – a hírek szerint - számos újdonsággal kedveskedik a házimozi rajongóinak. Ezek egyike a Crystal 35 típusú vetítő, aminek piacra kerülését szakmai körökben is hatalmas várakozás előzte meg. A Házimozi Stúdió világviszonylatban is az elsők között kapott belőle, amit bemutatótermükben késedelem nélkül üzembe helyeztek, hogy az érdeklődők, köztük mi is megcsodálhassuk, mire is képes az új szerzemény.

 

Meglepő formai átalakulásnak vagyunk szemtanúi. Ez a dizájn, totális váltás az eddigi gömbölydedről a sallangmentes, sima, egyenes vonalvezetésre. Még be sem kapcsoltuk, máris képes belopni magát az ember szívébe, pedig egycsipes létére nem éppen aprócska jószág. Előlapja és a teteje – a Crystal névhez illően - csillogó üvegből készült, közepén a belülről megvilágított grafikus funkciójelzés szinte megkoronázza a híres olasz formatervező, Giorgio Revoldini művét. Mennyezeti konzolra lógatva látható legjobban, hogy valóságos dísze lehet a szobának. Oldalain és frontjának szélén kevésbé látványos, viszont nélkülözhetetlen szellőzőrácsok biztosítják a lámpa által felmelegített jelentős mennyiségű levegő áramlását. Ezzel máris elérkeztünk a Crystal 35 egyik kiemelkedő tulajdonságához, a 2500 ANSI lumenes fényerőhöz, amit egy 280 wattos UHP izzó állít elő. Ekkora teljesítményhez intenzív hűtés szükséges. A házimozis célra készült vetítők többsége még 1000 lument sem bocsát ki magából, ami elegendő egy sötét falakkal és mennyezettel rendelkező, minden külső fényt kirekesztő dedikált moziszobában, de ilyet kevesen építtetnek. Az átlagos lakószobák, nappalik, nem ideálisak vetítésre, a magas kontrasztot és az élénk színeket megöli a sok visszavert, és a beeső fény. Ám a SIM2 Crystal 35 projektor 2500 lumenje, és sok egyéb, nemsokára felsorolásra kerülő tulajdonsága révén éppen a hétköznapi környezetben kialakított házimozik számára remek választás. Ami kiváltképpen dicséretes, az a vetítő csendes, mindössze 32 decibeles zajszintje. ECO módban, mely a lámpa élettartamát 50 százalékkal, 2000 óráról 3000-re növeli, már csak 29 dB, ez egy közepesen pörgős, mozgalmas film nézése közben, gyakorlatilag észrevehetetlen.Crystal_B_home2_fuggo.jpgA Crystal 35 kiemelkedő fényerejének másik számottevő előnye, hogy hatalmas méretű, akár 5 méteres átlójú vászonra is vetíthetünk. Ehhez társul a rendkívül nagy átfogású, 1:62-2,43:1 fókuszú optika, ami a készülék elhelyezését is jelentősen megkönnyíti. Érzékeltetésül néhány számadat: 110 col átlójú, 2,4 méter széles képet 4 és 6 méter közötti távolságból vetíthetünk vele. A függőleges lencsemozgatás (Lens Shift) ugyancsak a telepítést egyszerűsíti, mely ezen a vetítőn a mellékelt imbuszkulccsal működtethető.

De térjünk vissza kicsit a „fény-motorhoz”! A SIM2 Advanced Lamp Technology elnevezés tulajdonképpen egy nagy tudású elektronikára vonatkozik, ami váltakozó rendszerben vezérli az UHP lámpát. Az egyik impulzus sötét, ami növeli a kontrasztot, míg a másik világos, javítja a fényerőt. Az így létrejövő kép élénk színekkel, továbbá mélyfeketével és fényes fehérrel jelenik meg a vásznon.


Még néhány varázsszót tartogatunk. Egyik a DinamicBlack, ami kontrasztfokozást hivatott elősegíteni, a másik a BrilliantColor, amihez nem szükséges magyarázat, hatása ott ragyog előttünk a vásznon.


Szintén házon belüli, SIM2 fejlesztés a Cinema Video Processing, mely az alacsony felbontású filmeket, képeket konvertálja full HD-ra, valamint a gyors mozgások elmosódását teszi nemlétezővé. A 1080p/24 fps filmek szaggatás-mentességéért szintén ez a processzor felel. Az egychipes DLP vetítők színkereke létfontosságú, képminőséget meghatározó jelentőségű egység. Forgási sebessége és szegmenseinek elrendezése biztosítja a pontos színmegjelenítést, viszont ennek a technológiának egy hátrányát is szokták emlegetni, ami a szivárványhatás. Nos, ezt a SIM2 mérnökeinek sikerült oly mértékben minimalizálni, hogy gyakorlatilag észrevehetetlenné vált.


Mindegyik képmegjelenítő, nem csak a projektorok, hanem különféle rendszerű televíziók, monitorok is alapos beállítást igényelnek a felhasználás helyén, az adott környezethez igazítva, különben nem képesek megmutatni, mire képesek valójában. Ehhez a Crystal 35 menüjében aprólékosan finomhangolható a színhőmérséklet, a gamma és a színkezelés beállításai is sokrétűek, ám az újdonsült szerencsés tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia, mert telepítéskor elvégzik a kalibrálást a Házimozi Stúdió ISF minősítéssel rendelkező szakemberei.

 

Crystal_34front1_B_600.jpg


Extrák is szerepelnek a listán. Ilyen a kép a képben (PIP) funkció, aminek hasznosságát az tudja igazán értékelni, aki korábban már használta. A High Attitude módot 1500 m tengerszint feletti magasság esetén - ahol kezd ritkulni a levegő - kell bekapcsolni. Ez megváltoztatja a hűtés intenzitását. Automata kikapcsolás és elalváskapcsoló (sleep) is gazdagítják a listát.


Ehhez a vetítőhöz - mi is meglepődtünk - két darab távirányító tartozik, és megvilágított felületükkel egyszerű a kezelés. A négy alap opció – fényerő, kontraszt színtelítettség, tint – dedikált gombokkal közvetlenül elérhető.

 

 

Így láttuk

A Házimozi Stúdió moziszobájában, ideális körülmények között vizsgáltuk meg a Crystal képminőségét, ott még egy szerényebb képességű vetítő is elkápráztatná a nézőket. Ez persze csak feltételezés, mert olyat Ők nem árusítanak és elrettentő példaként sem állítják valamelyik SIM2 mellé, nincs rá szükség.

Meggyőződésünk szerint, ha egy készülék tudását igazán alaposan, mindenre kiterjedően meg szeretnénk vizsgálni, akkor a lehető legerősebb láncba kell azt illeszteni. Sokunk szerint egy audiovizuális rendszer legfontosabb eleme a jelforrás, mert ami az elején nem kerül be a folyamatba, az később már nem pótolható. Mi másról küldhettünk volna filmeket a Crystal 35 HDMI bemenetére, mint az általunk a műfaj legjobbnak tartott CineMaster HD médialejátszóról, mely napjaink egyik legjobb projektorának, a C3X Lumisnak is méltó partnere. Kezdésként az imént említett optimális házimozi környezetet szándékosan kissé elrontottuk, spotlámpák fénye és nyitott ajtón beszűrődő napsugarak mellett indult a mozizás. A látvány valódi meglepetést okozott, házimozis vetítőtől ilyet még nem tapasztaltunk. Minden szempontból – fekete szint, kontraszt, színek – élvezhető néznivaló tárult elénk. A teljes besötétítés után, magától értetődően, nagyságrenddel javultak az előbb felsorolt képjellemzők. Sőt, az előbb még ideális fényerő kissé soknak is tűnt, ezért átkapcsoltunk ECO módra, ami után hiába próbáltunk fogást találni a látottakon, nem sikerült. Szivárvány-effektusra érzékeny kollégánk arcán is csak az elégedettség jelei látszottak, ezek szerint tényleg ügyesen, trükkösen pörög az a színkerék. A gyorsan mozgó alakok is körvonalasak maradtak, nem láttunk zavaró ricegést, szaggatást, mintha hagyományos filmről vetítettünk volna.

Seal koncertfilmjének markáns színeit, határozott kontúrjait, apró részleteit lenyűgöző formában sugározta a vászonra, mintha azt mondaná: ezt kapjátok el! A fölötte lévő polcon pihenő C3X Lumist most nem ébresztettük fel, emlékezetből is tudjuk, mire képes. Viszont elég rápillantani az árcéduláikra, hogy még jobban értékeljük a Crystalt, mely mindent teljesít, amit ígértek, amiket a beharangozóban felsoroltunk, és ez önmagában komoly fegyvertény.


Elismerésre méltó képminőségű vetítő, kiváló ár/érték aránnyal. Méltó az elődeihez és még szobadísznek is beillik.


Kell ennél több?

 

Műszaki adatok
Valós felbontás: 1920 x 1080
Kontraszt: 30000:1
Fényforrás: 280 wattos UHP lámpa, élettartama 2000 óra, ECO módban 3000 óra
Csatlakozók: HDCP HDMI 2 db, kompozit, S-video, RGBHV (D-sub), komponens
Vászonméret 28-200 col
Energiafogyasztás: 430 W, készenlétben 1 W
Súly: 12 kg
Méretek: 364x451x167 mm
Fényerő:  2500 ANSI Lumen

 

 

Balla Béla

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum