Digitális HázimoziEgy „nagyképű” meglepetés: BenQ W1200

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Egy „nagyképű” meglepetés: BenQ W1200
A BenQ-nak a legjobb időben sikerült néhány igazán jó, középkategóriás projektort a piacra dobni, köztük a W1200 –at, aminek kiváló a képe, és az ára is kifejezetten kedvezőnek mondható.

Egy „nagyképű” meglepetés: 

 


A BenQ-nak a legjobb időben sikerült néhány igazán jó, középkategóriás projektort a piacra dobni, köztük a W1200 –at, aminek kiváló a képe, és az ára is kifejezetten kedvezőnek mondható. A projektorra ugyan pár területen még ráfér némi finomítás, de azért így is nagyon meggyőző, és különösen akkor, ha a vetítőszobában van némi környezeti fény, amivel meg kell „küzdenie.”

 

A 350 ezer forint körüli árral a BenQ egy olyan DLP chipes projektort állított elő, ami szolgáltatások, fejlesztések, és teljesítmény szempontjából nagyon sokat tud. A hagyományos „DLP-problémás” kérdések, mint a szivárvány, vagy a zaj, amin még finomítani kell, többé-kevésbé eltűntek, ami pedig a mozgás kompenzációt érinti, úgy tűnik, már nem csupán távoli álom.

 

A piacon óriási verseny van, de a W1200 közel sem áll rossz helyen a listán. Sok jó dolog és pozitívum szól mellette, bár tény ami tény, első látásra nem tett valami megnyerő benyomást, és bár a készülékről kapott fotók nyönyörűek, a projektor méreteit tekintve egy kicsi, plasztik házban kapott helyet, és túl könnyűnek tűnik ahhoz, hogy elsőre nagyobb bizalmat érdemeljen.

 

BenQ-w1200-back-highres_600.jpg

 

Van néhány dolog, ami a teszteléskor azonnal szembetűnt: ilyen a két HDMI csatlakozó, ami ebben az árkategóriában alapkövetelmény, ugyanakkor van rajta több más bemeneti aljzat is, ami egyszerre több műsorforrás csatlakoztatását is lehetővé teszi. Találunk rajta egy 12Voltos kimenetet, egy RS-232 portot, egy infra portot és egy USB csatlakozási helyet is. Ugyancsak pozitívum, hogy van rajta még egy D-Sub PC bemenet, és ha még ez sem elég, pluszban egy külön monitor kimenet is.  Kell-e még ennél több ekkora helyen? A választék bőven felülmúlta a várakozásainkat.

 

Ahhoz, hogy a W1200 –at valaki alaposan megismerje, időt kell szánni rá, le kell ülni, és tüzetesen átolvasni a szolgáltatásokról szóló ismertetőt. Ebben megdöbbentő funkciók széles skáláját fedezheti fel az ember, olyanokat, amiket más hasonló árú vetítőnél nem találunk.

 

A W1200 vizsgálatánál számunkra a legfontosabb felfedezés, egyben a legizgalmasabb dolog, az optikai rendszer, ami nem kevesebb mint 12 különálló lencséből áll. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a projektor megfelelő vonalfelbontással és optikai hibáktól mentesen képes reprodukálni a Full HD felbontású videojeleket a vásznon. Sok esetben pont az optikai egység problémái (pl. kromatikus aberráció vagy geometriai hibák) miatt nem kapja meg a néző az elvárható minőséget a tiszta és kontrasztos képet.  

 

A tesztelésnél nem várt, és kevésbé örömteli tapasztalat a W1200 képkocka interpoláció megoldása. Mint a neve is mondja, ennek az a feladata, hogy kiszámítsa az új képkockák adatainak beemelését a képsorba, és ezáltal kiküszöbölje a vibrálást, különösen akkor, ha 24 kép/sec. Blu-ray videofilmet nézünk.

 

BenQ-w1200-highres_600.jpg

 

Ez a fajta feldolgozási mód sajnos azt eredményezi– különösen az alacsony költségű jelfeldolgozó egységeket figyelembe véve –, hogy a filmek olykor elvesztik természetes mozgásfázisukat, videoszerűvé válnak, illetve nem várt jelfeldolgozási problémák léphetnek fel. Természetesen lehetőség van a képkocka interpolációs eljárás kikapcsolására is, ha azt zavarónak találjuk.

 

A másik pozitív és meglepő tapasztalat a W1200 vizsgálatánál a 85% -os NTSC színskála, szemben az általános 72% -al, ami minden bizonnyal a BenQ saját fejlesztésű színkerék-bevonatának köszönhető. Minél beljebb járunk a W1200 felfedezésében, egyre több jó tulajdonságot fedezünk fel. Ilyen például a 10 bites színfeldolgozás, ami lágyabb, kevertebb, természetes-tónusú színeket eredményez, ellentétben a más vetítőknél alkalmazott 8 bites gyakorlattal.

 

Miközben számokról beszélünk, érzékelnünk kell, hogy a W1200 milyen jól teljesít, és hogyan ötvözi az 1800 ANSI Lumen fényerőt az ígért 5000:1 –es kontrasztaránnyal. A gyári adatok, és egyéb specifikációk, mint például az itt soroltak, megfelelnek a valós teljesítményeknek. Fontos azonban megemlíteni, hogy (mint minden más vetítő esetében) a feltüntetett fényerő és kontrasztértékek nem egyidőben igazak!

 

A menü képernyőn megjelenő címsora kellemes meglepetést tartogat számunkra. Hosszú és átfogó képbeállítási listát tár elénk, valamint három memória bankot, ahol a saját, kalibrálás utáni beállításainkat tárolhatjuk. A kalibrációs beállítások között egy elsődleges és másodlagos színrendszer, egy gamma beállítás, egy normál és eco-lámpa üzemmód, egy bőrszínárnyalat beállítás, valamint egy finomhangolású, többszörös fényerejű képkocka interpolációs rendszer található.

 

BenQ-w1200-hutoracs-highres_600.jpg

 

Megállapíthatjuk, hogy mennyire széleskörű a W1200 kalibrációs tárháza, azért meggondolandó, hogy első alkalommal magunk végezzük el a projektor beállítását. Higgyék el, hasznosabb, ha ezt a feladatot gyakorlott szakemberre bízzuk, aki profi módon végzi el a feladatot, és hamar mosolyt varázsol az arcunkra.

 

Őszintén szólva meg voltunk lepve ennyi szolgáltatás láttán, és éppen ezért csodálkozva tapasztaltuk, hogy a W1200 -nál hiányzik egy kényelmi funkció, mégpedig a függőleges optikai lencsemozgatás. Természetesen ez nem alapelvárás ebben a kategóriában, de sokat segíthetne a projektor elhelyezésében. Sajnos ezzel együtt jelentősen megdrágítaná az optikai rendszert főleg a DLP technológiát használó projektorok esetén. Előfordulhat, hogy sok ember kénytelen lesz függőleges trapézkorrekciót használni ahhoz, hogy a képkocka széle a vászon jobb és baloldalával, teljesen párhuzamos legyen. Az igazi probléma  az, hogy ezáltal minden kép korrekciós lesz, és mivel a kép arányait digitálisan manipulálják, megszűnik a „pixelhelyes” képtisztaság, amihez sok házmozi-rajongó ragaszkodik, főleg a Full HD-s projektoroknál. A W1200 –nál a tervezők a probléma megoldását egy automatikus trapézkorrekciós rendszerre bízták, ami kiválóan működik, és eltünteti a képmanipuláció káros hatásait, amit így már nehéz észlelni az optimális üléspozícióból.

 

Ennek ellenére, nekünk sikerült a képet megfelelő módon úgy beállítanunk, hogy a teszthez nem kellett alkalmaznunk trapézkorrekciót. Miután mindent elrendeztünk, most lássuk a képet. Az első szó ami kicsúszott  a szánkon, csak ennyi volt: vau! Aztán gyorsan követte egy másik, de ezt itt nem írom le.  Ha van valami amit a W1200 nagyon tud, azt most elénk tárta -  ez pedig nem más, mint a vetítés! 

 

Annak ellenére, hogy a lámpa fényereje még öko állásban volt, a kép szinte rárobbant a Screen Research referencia vászonra, és egy sziporkázóan magas fényerejű, intenzív, telített színvilág tört ránk.

 

Ezek az élénk színek azok, melyek valójában kiemelik a W1200-at a hasonló árú vetítők sorából. A színben gazdag animációs szekvenciák annyira intenzíven hatnak, hogy szinte már három dimenziós hatást keltenek, de még az egyszerűbb DVD filmek is dinamikusabbak mint máskor. Néha egy-egy adott színárnyalat, mint a piros, vagy a sárga, időnként dominánsan, telítettebben jelenik meg a vásznon, de ezzel együtt, a W1200 pozitívumai jóval meghaladják az említett hiányokat, és úgy tűnik, hogy a BenQ speciális bevonatú színkereke, nem csupán marketing mutatvány.

 

BenQw1200-felulrol-highres_600.jpg

 

 

Ha alaposabban vizsgáljuk, a W1200 kétségtelenül lenyűgöző, harsány színeit, még valamit meg állapíthatunk: a kapott látvány, figyelemre méltó kombinációja a kivételes élességnek, a részletezett képnek, és mindez, szinte video zaj nélkül. Ez a kombinált teljesítmény még a kétszer olyan drága DLP  projektoroknak is  nehéz feladat.

 

A  W1200 at egy kiváló, speciális optikai rendszer szolgálja ki, ami összehangoltan működik a DLP chipkészlettel és a színkerékkel, ugyanakkor elég fejlett ahhoz, hogy kiküszöbölje például a video-zaj (motion dithering) problémáját. Meg kell állapítanunk, hogy a W1200 a maga szintjén egy komoly játékos a DLP projektor csapatban.

 

A W1200 színkerekének minősége egyértelmű, és meglepően jól oldja meg az egy chipes DLP projektorokra jellemző szivárványhatást. Sőt, valójában megpróbáltuk kimutatni az árulkodó vörös, zöld és kék csíkos effekteket úgy is, hogy egészen közel ültünk a vászonhoz, szemünket a kép fölé villantva, vagy úgy, hogy az ujjainkkat elhúztuk a szemünk elött. Ez utóbbi egyébként holtbiztos módja a szivárvány-effekt felderítésének – ne gondolják, hogy megőrültem – őszintén mondom!

 

A szivárvány effektus hiánya elsősorban a nagyon világos, ütős képek esetében figyelemre méltó.  Vártnál sokkal jobb a W1200 „pénzmozgatás-teszt” eredménye. Aki utálja a képkocka interpolációt, az most megnyugodhat, mert a jelenetek nem szenvednek a rossz vibrálási effektustól, amit más olcsóbb DLP projektornál tapasztaltunk. Ebben az is segít, a mozgáskompenzációs problémáknál sincs számottevő „pezsgős” (dithering) DLP zaj.

 

Ha a projektort teljesen elsötétített szobában használjuk, akkor azt javasoljuk, hogy mielőtt még a megfelelő vásznat kipróbálná, tegyen egy egyszerű fényerő próbát a fehér falon. Ha lehetőségünk van maszkolást használni, hogy fedje a fekete sávokat, akkor a 21:9 -es (cinemascope) képformátumnál, jelentősen megnő az érzékelhető teljesítmény.

 

A másik probléma, a W1200-nál a ventilátor zaj, aminek a hangját folyamatosan érzékelhetjük, ha a lámpa hűtési módja a „normál” állásban van.. Tesztünk során, a ventilátor hangja úgy is többször is változott – látható ok nélkül – ki és bekapcsolt, miközben a lámpa eco üzemmódban volt. Természetesen a változó ventilátorzaj potencionálisan zavaró lehet, különösen ha a legnagyobb fordulatszámon működik. Azt hiszem ezt a kompromisszumot érdemes bevállalnunk a lenyűgöző dinamizmusú képért vagy magasabb árkategóriában érdemes körbenéznünk

 

.Még egy utolsó dologról kell beszélni, arról, hogy a W1200, mint sok más hasonló vetítő, beépített hangrendszerrel is rendelkezik. Ellentétben a legtöbb ilyen projektorral, a W1200 hangrendszere meglepően tisztességes, és példátlanul nagy teljesítményű 2x10 wattos hangszórókkal került kiszerelésre. Természetesen ez nem helyettesítheti a komolyabb audiorendszerek haszálatát, de ki tudja, még jól jöhet esetleg videojátékok, vagy sportközvetítések alkalmával.

 

Összegzés

A BenQ W1200 egyenetlen ventilátorzaja ellenére, minden tőle telhetőt megtesz, hogy megkedveljük. Gyártási minősége feltehet még további kérdéseket, de ami igazán hiányzik az a függőleges lencsemozgatás hiánya. Végülis, bármennyire próbálunk mérgesek lenni rá, a kivételes élesség, képtisztaság, színgazdagság és az egyenletes mozgás, csak egy buta mosolyt varázsol a „költségvetés-tudatos” arcunkra. Ha mind ez nem elég ok ajánlani egy terméket, akkor nem tudjuk mi az.

 

tabla.png

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum