Digitális HázimoziCsak csendben, csak halkan... SIM2 C3X Lumis 3D-S

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Csak csendben, csak halkan...  SIM2 C3X Lumis 3D-S
A SIM2 fennállásának 15 éve alatt vetítőinek összes eddigi sorozata, és generációja valamilyen különleges újdonsággal, korábban nem alkalmazott technikai megoldással szolgált, amik ellenállhatatlanul vonzóvá tették őket a vásárlók szemében.

Csak csendben, csak halkan...   

 

A SIM2 fennállásának 15 éve alatt vetítőinek összes eddigi sorozata, és generációja valamilyen különleges újdonsággal, korábban nem alkalmazott technikai megoldással szolgált, amik ellenállhatatlanul vonzóvá tették őket a vásárlók szemében. Különösen igaz ez a ma is létező, és folyton megújuló C3X szériára, melynek 2005-ös bemutatásakor házimozi forradalomról írt a szaksajtó. Manapság a 3D számít slágernek, ami szinte követeli a nagyméretű képet, amit a LUMIS 3D-S a szokásosnál is magasabb színvonalon valósít meg.

 

A SIM2 vetítőket nem csak képminőségük, hanem külsejük, dizájnjuk miatt is elismeréssel, díjakkal halmozták el. Az elődmodellekhez képest a LUMIS 3D-s készülékházán Giorgio Revoldini nem sokat módosított, hűen a „győztes csapaton ne változtass” elvhez, csupán a színekkel, részben mattított felületekkel játszott kicsit. Szerintünk gyönyörűre sikeredett.

A LUMIS 3D-S újításai, jelfeldolgozási, és szolgáltatási téren egyaránt markánsak. A DC4-nek nevezett Texas Instruments chipset már nem mai gyerek, de nincs jobb nála, az ezt használó vetítők az elit kategóriába tartoznak. Ebből három darab alkotja a gép lelkét és végeredményben a képét. A vásznon megjelenő kép minőségéért döntő mértékben felelős a fényforrás is. A SIM2 által tervezett fény-erőművet Alpha-Path™ névre keresztelték. Az első generációs C3X-ekéhez képest átdolgozott 280W-os lámpa elektródái között a korábbi 1,3 helyett csupán 1,0 mm a távolság. Kisebb pontban jön létre izzás, intenzívebb, irányítottabb a fénycsóva, jobb a hatékonyság, és a vásznon homogénebb a fényeloszlás. A teljesítménye 230- 280 watt között a menüből szabályozható, legnagyobb fényereje 3000 ANSI Lumen, az elérhető valós - kontraszt 10000:1-hez.

 

C3X-LUMIS-3D-lat_600.jpg


A legeknél maradva, a legtermészetesebb színvisszaadás elérése érdekében továbbfejlesztették a beállító szoftvert is. A Live Colors Calibration 2.0 változata lehetővé teszi a színkoordináták, a fehér pont, és a gamma különlegesen pontos kalibrálását. Ezek együtt teljes szabadságot nyújtanak a kép optimalizálásakor, így bármilyen egyéni elképzelés megvalósítható. Minden bemenethez 3 felhasználói beállítás tárolható. Ez komoly hozzáértést igénylő művelet, amit telepítéskor elvégeznek a hazai forgalmazó, a Házimozi Stúdió szakemberei.


A vetítők, és a televíziók legfontosabb faladatai közé tartozik a hibátlan, és precíz mozgásmegjelenítés, amire kevesen képesek. A LUMIS 3D-S PureMovie és PureMotion eljárásai a leggyorsabb mozgásokat is folyamatosan, részlet és élességvesztés nélkül „lövik” a vászonra. Ez 3D filmek esetében még fontosabb, nincsenek a térhatást zavaró nemkívánatos jelenségek. Ehhez kapcsolható a Triple Flash Technológia, ami a Blu-ray filmek másodpercenkénti 24 képkockáját 144 fps-re növelve (ez 3D-ben szemenként 72 képkockát jelent) nem ad esélyt a szellemkép kialakulásának. Ilyennel csak a legnevesebb filmszínházakban találkozhatunk.


Nem maradhatott ki a függőleges lencsemozdító mechanika (lens shift) sem a kínálatból, ami a mellékelt imbuszkulcs segítségével állítható. A készülék hátuljára tekintve meggyőződhettünk, hogy csatlakozók dolgában teljes, és minden igényt kielégítő a választék: két HDMI 1.4a, komponens, RGB-HV, kompozit, D-Sub USB, és RS-232. Az alaptartozékként kapott, precízen csiszolt üveglencsékből felépülő objektíven kívül két másik is választható, azokkal együtt a teljes átfogás 1,37-3,90:1 arányú.

Kell ennél több?

 

C3XLumis-rear_600.jpg

 

Így láttuk

Tökéletes képminőség még a legkiválóbb vetítővel sem hozható létre, ha a jelforrás nincs a helyzet magaslatán. A CineMaster HD médialejátszó a tesztelés során a SIM2 C3X LUMIS 3D-S méltó partnerének bizonyult. A műsoranyag néhány általunk jól ismert Blu-ray film, és koncertfelvétel mellett háromdimenziós újdonságokat is felvonultatott. Mivel a „sima” LUMIS-t már ismertük, a 2D-re nem fordítottunk extra figyelmet, inkább 3D filmekkel ejtettük magunkat egyik ámulatból a másikba. A háromdimenziós hatást csak felsőfokú jelzőkkel illethetjük, oly mértékben kitágul a tér, hogy elfelejtjük, nem valóságot, hanem filmet látunk! Ez bámulatos! Nyoma sincs a sok néző rémének számító áthallásnak, szellemképnek, vibrálásnak, amik miatt inkább lemondanak a 3D nyújtotta előnyökről. Ma már a dinamikus íriszek világában nem nagy kunszt a mélyfekete előállítása, de azzal legtöbbször fontos részletek is elvesznek. Az igazán kiváló képmegjelenítőket a kettő kombinációjáról, a sötét képrészeken látható apró részletekről lehet felismerni. A LUMIS 3D-S ebben is kiválóan teljesített. A színek pontossága, valódisága lélegzetelállító hatással volt ránk, fokozta a jelenlétérzetet. Szavakkal lehetetlen érzékeltetni azt az élményt, amit a C3X LUMIS 3D-S nyújt. Az aktív szemüveg szára picit szoros, de legalább stabilan ül az orrunkon.


A vászon méretéhez pontosan adagolható, igazítható fényerő pontosan akkora volt, amennyi kompenzálta a szemüvegek enyhe sötétítő hatását. A megadott, a versenytársak számháborús adataihoz képest szerénynek tűnő kontrasztérték a valóságban óriásinak, elképesztőnek bizonyult. Mindeközben a vetítő működése még teljes csendben sem volt hallható. Ha nem látnánk a fényét, a képét, azt hinnénk, be sincs kapcsolva. Kellemes meglepetés a távirányítója, melynek gombjait olyan erős háttérvilágítással látták el, amit minden eddig kezünkbe került ilyesfajta eszköznél hiányoltunk. Szubjektív megítélésünk szerint jelenleg a SIM2 C3X LUMIS 3D-S a világ legjobb háromdimenziós házimozi vetítője!

 

 

Műszaki adatok
Formátumok: PAL, SECAM, NTSC, HDTV 480p, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 1080p/24fps
Kontraszt: 10000:1
Lámpa: max. 280 W, a menüben 230-ra csökkenthető
Felbontás: 1920x 1080
Fényerő: 3000 ANSI Lumen
Képméret: 127- 762 cm
Áramfelvétel: 440 W (max.)
Méretek: 435x 190x 430 mm
Súly: 11 kg

 

 

Szerintünk
Kép: kiváló
Kezelhetőség: nagyon jó
Szolgáltatások: kiváló
Kivitel: kiváló
Ár/érték arány: nagyon jó

 

Iránytű
Forgalmazó: Házimozi Stúdió
www.hazimozistudio.hu     www.thx.hu

 

Balla Béla

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum