Digitális HázimoziNyertes „kékség”Samsung BD-D5100 Blu-ray lejátszó

Digitális Házimozi | 2013. Január 20., Vasárnap 08:00

Nyertes „kékség”Samsung BD-D5100 Blu-ray lejátszó

Azt már a teszt elején is tudtam, hogy egy viszonylag régebbi modellel lesz dolgom. A tapasztalt paraméterek hozzák is a mai legszükségesebb szintet, de egy jottányival sem többet.

Bár 2011-es év eleji modell, mégis a blu-ray lejátszók idei nyertese lehetne mostani darabunk. Korban minden bizonnyal, hiszen még 2011 első felében lépett a piacra, „huszonezer” forintos árával. Utódai nyilván jobbak és még talán olcsóbbak is.

Nyertes „kékség”Samsung BD-D5100 Blu-ray lejátszó

 

Látvány 

A készülék semmi meglepetést nem szerzett megjelenésével. Fekete, és vékony, exkluzivitást sugalló, dizájnos, színe, és stílusa pontosan passzol a mai rendszerekhez. A végletekig letisztított, minimalizmusba hajló frontfelépítés már-már fokozhatatlannak tűnik. A funkciógombokon kívül van egy kisméretű, nem túl informatív, alapfunkciósnak mondható LED-kijelző, és az egy szem, fedőlap alatt megbúvó USB-aljzat.  A BD-D5100 hátsó frontján a panel egyetlen HDMI-t, kompozit video, optikai digitális audio, és sztereo analóg audio  csatlakozókat tartalmaz. Lehetőség van Dolby TrueHD dekódolásra, valamint a Samsung hozzáadta az egészhez a BD-Wise szolgáltatást, így lehetővé teszi a lejátszott lemez natív felbontását, és a képernyő méret átvitelét egy csatlakoztatott HDMI-képes, ugyancsak BD-Wise-szal felszerelt Samsung TV-re. Ez jól jön, ha az ember azt szeretné, hogy a TV kezelje a konverziót, és a képméretet.  SzolgáltatásokA gép támogatja a BD, DVD, CD audio, AVCHD, DivX HD, MKV, MP4, WMA, MP3, és JPEG fájlok lejátszását. A hátlapi ethernet porton keresztül felvehetjük a lejátszót az otthoni hálózatra, bár mint már említettem, csak ezen az egy módon. 256 MB belső memóriára menthetünk BD-Live tartalmakat, de erre a célra az előlapi USB port is rendelkezésre áll, ahová akár külső HDD-t is csatlakoztathatunk. Ez az USB port támogatja a zene-, a fotó-, és a filmlejátszást is, segítségével egyszerűen csatlakoztathatunk multimédiás eszközöket, például digitális fényképezőgépet, MP3-lejátszót, vagy videokamerát, így számítógép nélkül rögzíthetünk, és tárolhatunk tartalmakat. Kihagyja a 3D-s lejátszás, és az integrált wi-fi előnyeit, ami már standard a cég magasabb áru modelljeinél, és csupán két ütőkártyája marad: a Youtube-elérés vezetékes kapcsolaton keresztül, és az Allshare funkció. Ja és mellékesen tökéletesen játssza a blu-ray lemezeket is!

 

BD-D5100_R45_600.jpg


A készülék nem rendelkezik olyan fejlett vezérlő portokkal, mint például az RS-232, vagy az IR, viszont a DVD-lemezeket 1080p-re felkonvertálja.Egy PC-vel hálózatba szervezve, hiszen ez az AllShare lényege, szintén sima file-megosztással tudunk anyagokat lejátszani. A készülék saját maga tudja dekódolni a  Dolby TrueHD formátumot (a  DTS-HD Master Audio-t nem!), azaz egy HDMI-kábel-képes A/V-erősítővel összekötve vissza is tudja játszani azt. Az Anynet+ segítségével valamennyi Anynet-kompatibilis készüléket (TV, A/V receiver, házimozi, stb.) egyetlen gombnyomással irányíthatunk. Mindegyik készülék egyetlen távirányítóval irányítható, ráadásul a kiadott parancshoz az összes készülék alkalmazkodik. A távirányító egy nem túl izgalmas, unalmas fekete darab, ami úgy néz ki, mint egy videomagnó távirányítója, úgy 10-15 évvel ezelőtt. Messze van a játékos, dizájnos megjelenéstől. A gombok elhelyezése, és a címkézés amúgy rendben van.


Video funkciókA BD-D5100 ugyanazt a video-jelfeldolgozó chipet használja, mint a BD-D5300, így a képminősége majdnem megegyező. A video-jelfelbontást vizsgálva egyáltalán nem találtam csipkézettséget a forgó fehér vonalon. A filmfelbontási tesztet is simán vitte, a Túl a sövényen animációinál is csak tűéles, hibamentes kockákat láthattam még léptetésben is.  A progresszív pásztázás előnyeit is fokozottan lehet élvezni/érezni, mert a képsávokat nem felváltva, hanem egyszerre jeleníti meg a gépezet, így a blu-ray lejátszó maximálisan éles, és élethű képet ad. A Jaguár egy jelenetében a dzsungelen keresztülvág néhány indián harcos, miközben ellenfeleik dárdákat, és köveket hajítanak feléjük. Ez a TrueHD hanghatásokkal együtt valóban félelmetes, és életszerű. A legkönnyebb összehasonlítási feladatot blu-ray lejátszók esetén általában a bootolási idők mérése adja. Ez általában jócskán elmarad a DVD-k betöltési idejétől, a mostani blu-ray lejátszók többsége is ebben vérzik el. De ez a Samsung BD-D5100-nek nem nagy feladat, ami több versenyszerű betöltési viadalt is megnyerne fajtársaival szemben. Átlagosan 15 másodperc alatt navigálni tudtam egy Blu-ray film menüjében, legyen az egy Rihanna koncertfelvétel, vagy a Legenda vagyok Will Smith-től. Ez a tulajdonsága megint egy újabb érv a mindennapos használhatóság örömteli élménye mellett.  

BD-D5100_600.jpg

A sztenderd DVD-k frontján is derekasan helytállt a készülék, mivel feltranszformálja a hagyományos 480i DVD- jeleket 1080p-re, ezért csalódott lettem volna, ha instabil, rezgő, pixeles, kontúrtalan képeket látok. De szerencsére ennek éppen ellenkezője történt Mel Gibson Payback-jének DivX- verziója esetében, mert a vonalak határozottak, a színek teltek voltak. E pozitív tulajdonságok fontosságát talán nem kell ecsetelnem, mivel manapság még jóval nagyobb DVD gyűjteménye van a legtöbb embernek, mint ahány blu-ray filmmel dicsekedhet. Írt, és gyári CD-k esetében is simán átvitte a lécet. Brahms Magyar Tánca, és Robbie Williams Escapology című albuma is elég dinamikusan, színesen jelenítődött meg, bár nem tagadom, az SACD, és a DVD HD formátum lejátszásának képessége nagyon jól jött volna.  

Összegzés

 Érdekes probléma, hogy néhány évvel ezelőtt még egy csúcslejátszót tisztelhettünk volna ebben a modellben, de nem tudtunk így tenni, hiszen akkor még nem is létezett. Az eltelt idő alatt ismét volt egy technológiai ugrás, ebben a kategóriában ma már átlagos elvárás a 3D-képesség, vagy a beépített wi-fi megléte. Az 5300-as verzió csekély felára ellenére olyanokkal tud többet, mint a Smart-funkció, a wi-fi-előkészítés, és van egy második USB-portja is. Ennek ellenére azt gondolom, logikus lépést tett a Samsung, amikor egy csipetnyi extrával felruházva (YouTube képesség, MKV-lejátszás), és a „felesleges” többlet ballasztként való kidobásával igen versenyképes modellt (árban legalábbis feltétlenül) tett le a blu-ray technológiával még éppen csak ismerkedő átlagemberek asztalára, éppen olyat, ami szélesebb körben is népszerűsítheti a kéksugaras termékeket.  

 

 

Műszaki adatok
Audio dekódolási formátumok: Dolby Digital ,Dolby Digital plus audio, Dolby True HD audio ,DTS audio ,LPCM audio AAC audio ,MP3 audio ,WMA audio 
Videó dekódolási formátumok: MPEG 2 / 4 , DIvX (XVID is), DivX HD videó ,MKV videó ,WMV (1 / 2 / 3 / 7 / 9) videó JPEG, PNG, GIF ,HD JPEG 
Csatlakozók: USB-port, kompozit, HDMI, két csatornás audio, koaxiális audio kimenet
Méret: 430 x 41 x 190 mm  Tömeg: 1,7 kg
Energia fogyasztás: 0,8 W / 19 W (készenléti / működési)

 

Összegzés:
+ jó képminőség
+ könnyű kezelhetőség
+ 1080p felkonvertálás
-  viszonylag egyszerű kivitelezés
-  alaptudású készülék

 

Szubjektív vélemény
Kivitel:
Kezelhetőség: Kiváló
Szolgáltatások:
Képminőség: Kiváló
Hangminőség:
Végeredmény:

 

Herbán Tibor

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum