Digitális HázimoziHDI Dune Jukebox - HOGYAN KEZELJÜK?!

Digitális Házimozi | 2014. Január 11., Szombat 08:00

HDI Dune Jukebox - HOGYAN KEZELJÜK?!
A HDI Dune médialejátszó egy kitűnő, könnyen kezelhető, és erőteljes lejátszó. Egyetlen hátrányát azért megemlíthetjük: a jukebox funkciója még nem igazán tökéletes. A következőkben néhány, hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni a Dune tulajdonosoknak

Nem igazán tudjuk katalogizálni filmjeinket, ha nem látjuk a filmek adatait: de jó lenne legalább egy fotót látni a filmből, ugyan kik a szereplői a mozinak stb. Természetesen léteznek olyan programok, amelyek képesek jukeboxot varázsolni a Dune-nkből, mint pl. a Zappiti, a YaDIS vagy a DFI. Azonban kis trükközéssel mindent meg lehet csinálni kézzel,, testreszabottan, ráadásul ehhez maga a Dune kínál kiváló segítséget, a dune_folder.txt oldal állományon keresztül.

 

Miről is van szó? Tételezzük fel, hogy a filmjeink egy merevlemezen vannak, amelyet a Dune-ről elérünk. Látjuk a mappákat  - legyen a Movies mappában az összes filmünk, azon belül a filmek kategóriái, majd azon belül pedig minden filmnek legyen külön mappája - a film mappájába belépve pedig elindíthatjuk magát a filmet is. A struktúra legyen például valami ilyesmi:

 

Movies
                 --- Akció
                                 --- Con Air (1997)
                                 --- Die Hard (1988)
                 --- Sci-fi
                                --- Star Trek (2009)
                                --- Total Recall (2012)

 

A mappákba másoljuk be a filmeket, s ha szükséges a filmek feliratait is. Ugye nem felejtjük el, hogy a felirat elnevezése pontosan ugyanaz legyen, mint a filmé, csak a kiterjesztésük lesz más, a feliraté általában „srt”, esetleg „sub” lesz.

 

Kategóriák

 

Általánosságban legyen elég annyi, hogy a dune_folder.txt állományból akár minden mappában lehet egy példány, akár más-más tartalommal. Feladata az aktuális és a gyermekmappa (amely mappák az aktuális mappából nyílnak) kinézetének meghatározása, s még ezer más dolog.

Tallózzuk be a Movies mappánkat, s nézzük meg, mit fogunk átszabni. Nálam így néz ki:

 

screenshot4.jpg

 

Első lépésként a Movies mappában hozzunk létre egy dune_folder.txt nevű állományt. Írjuk bele a fenti állományba az alábbi sorokat egy egyszerű szerkesztő használatával (Jegyzettömb):

 

use_icon_view=yes
num_cols=6
num_rows=2

 

Ha most betallózzuk a Movies mappánkat, csak mappákat látunk (annyit, ahány kategóriamappát létrehoztunk a Movies mappán belül). Valami ilyesmi:

 

screenshot3.jpg

 

Máris láthatjuk, hogy feliratok helyett ikonok (egyelőre csak a mappák ikonjai) mutatják a kategóriákat, alattuk a kategóriák feliratai. Nálam 12 kategória van, 2 sorban, soronként 6-6-os megoszlásban. Természetesen, ha valakinek több kell, esetleg kevesebb is elég, akkor a fenti sorokat annak megfelelően kell változtatni, esetleg ha sokkal több, akkor görgetni is tudja a rendszer. A „use_icon_view=yes” sorral adtuk meg, hogy nem lista, hanem ikonnézetet szeretnénk. Később ez nagyon jó lesz.

Bővítsük szépítő állományunkat:

 

paint_captions=no
system_files=@*

 

paint_captions: nem jelenítjük meg a kategóriák mappájának neveit. Majd látjuk, hogy érdemesebb magára az ikonra felírni.

system_files: a rendszerfájlok és -mappák rejtése. A Dune maga is létrehoz mappákat és fájlokat, amiket nem kell a Dune-n kívül senkinek sem látnia. Elrejtjük őket. Később jól fog jönni! Ez eredmény:

 

screenshot2.jpg

 

A problémánk onnan kezdődik, hogy ezek a mappa ikonok (bár szépek) nem eléggé informatívak. Ha eléggé ügyesek vagyunk, egy rajzolóprogram segítségével elkészíthetjük saját kategória ikoncsomagunkat. Amit elsőre ajánlanék: készítsünk 250x325 pixel méretű képeket, majd mindegyikre tegyünk egy képet és írjuk rá a kategória nevét. Pl. ilyet:

 

romantic.png

 

Ami a képen fehér, az valójában átlátszó, áttetsző, de mindenkinek ízlése szerint. Aki nem szeretne vele pepecselni, az töltse le az alábbi csomagot:

 

Ikoncsomag letöltése

 

Az egyszerűség kedvéért én létrehoztam a kategória mappák mellé egy „.icons” mappát (természetesen idézőjelek nélkül), s abba másoltam be mindet. Figyeljük meg, hogy az ikonmappa neve ponttal kezdődik. Máris szerepet kap a fenti system_files beállítás: ha ez a sor nem lenne, ez a mappa is megjelenne, mint film kategória. De mivel beírtuk és ponttal kezdtük, innentől kezdve rendszermappa, s rejtésre kerül.

 

Sajnos, hiába készítettünk csodálatos ikonokat, még nem jelennek meg maguktól. De segítünk a bajon! Menjünk be az Akció mappába. Elvileg ebből a filmek saját mappái nyílnak, de most ezzel nem foglalkozunk. Inkább hozzunk létre ide is egy dune_folder.txt-t!

Ez a fájl fogja meghatározni az aktuális mappa ikonját és a megjelenő filmek elrendezését. Írjuk bele az alábbi sorokat, s mentsük le:

 

icon_path=../.icons/action.png
icon_valign=center
use_icon_view=yes
num_cols=7
num_rows=2
paint_captions=no
system_files=@*

Az első sorban mondtuk meg, hogy hol található az a kép, amely a kategóriát reprezentálja. Jelen pillanatban a szülőkönyvtárból nyíló, .icons mappában található, action.png nevű állományra hivatkozunk. Persze ha más néven mentettük el, akkor itt más nevet kell megadni!

A következő sorok más ismerősek lehetnek, kivéve az „icon_valign=center” sort. Ez határozza meg, hogy a kép függőlegesen a kijelölődoboz közepén jelenjen meg. Íme, az első kategóriánk:

 

screenshot5.jpg

 

Okosan kikövetkeztethetjük, hogy a többi mappával is hasonlóképpen kell eljárnunk, csak a képfájlok nevét kell mindig átírni. Másoljuk be a többi mappába is a dune_folder.txt-t és módosítsuk a képeknek és kategóriáknak megfelelően:

 

screenshot6.jpg

 

Nem is olyan rossz, ugye? Bár én jobban szeretem, ha magam határozhatom meg a kategóriák sorrendjét, itt meg ugye ABC rendben szedve láthatjuk. Elárulok egy trükköt: a kategóriákat nevezzük át úgy, hogy az általunk választott sorrend alapján a név elé írjuk egy sorszámot:

 

01 - Akció
02 - Gyermekfilmek
03 - Sci-fi, Fantasy
04 - Kaland
05 - Horror, thriller
06 - Dráma
07 - Vígjáték
08 - Romantikus
09 - Zene
10 - Manga, anime
11 - Dokumentum
12 - Egyéb

 

Elvileg írhattunk volna egy egyszerű sorszámot is a nevek helyett, de az úgy elég snassz, ráadásul nem biztos, hogy felismerjük a 04 sorszámból, hogy kalandfilmekről van szó. Azért figyeljünk rá, hogy ne „1”, „2” stb. számokat használjunk, hanem „01”, „02” stb. számokat!

 

Íme, az eredmény:

 

screenshot7.jpg

 

Máris jobban néz ki! De térjünk át a kategóriákról magukra a filmekre!

 

Filmek

 

Az előző dune_folder.txt létrehozásakor azt mondtam, hogy ez a fájl fogja meghatározni a filmek megjelenését is. Bizony, ha belépünk mondjuk az Akció mappába, láthatjuk, hogy bizony nem túl informatív. Látjuk ugye, hogy a filmeket 7x2-es felosztásban jeleníti meg, feliratok nélkül, tehát még azt sem tudjuk, melyik filmen állunk éppen! Sebaj, lépjünk bele bármelyik mappába:

 

screenshot9.jpg

 

Nos, ez sem a legszebb, de legalább ha megnyomjuk az Entert a távirányítónkon, elindul a film. Ne aggódjunk, nem fog ez így maradni!

Menjünk fel az alábbi oldalra: http://joco1114.dyndns.org/dmc

 

Rögtön a lap tetején beírhatjuk az előző film címét (én példaként a Die Hard-ot fogom használni, persze mindenki helyettesítse be a saját filmjeit), erre a generátor megjeleníti az összes olyan talált filmet, amely a megadott címet tartalmazza. Mivel nekem a „Die Hard - Drágán add az életed” kell, ami ráadásul 1988-ban készült, az aktuális sorban rákattintottam a „generálás” linkre. Dőljünk hátra, ugyanis elég sokáig fog tartani, mire a generátor összeszedi a netről a szükséges adatokat.

 

Amint végzett, az alábbi kép fogad minket:

 

screenshot10.jpg

 

Előfordulhat, hogy a kapott eredmény nem felel meg az ízlésünknek, akkor a kép alatti Szerkesztés gombbal tudunk a dolgon segíteni.

Ha mégis meg vagyunk elégedve vele, akkor nyomjunk rá a Letöltés gombra. Eredményül a böngészőnk lement egy DieHard.zip nevű állományt, amit nyissunk meg valamilyen kezelővel. Láthatjuk, hogy egy „Die Hard” mappát tartalmaz, melyen belül még 4 fájlt találunk:


.backdrop.jpg
.thumb.jpg
Die Hard.nfo
dune_folder.txt

 

A .backdrop.jpg (még egy rendszerfájl, mivel ponttal kezdődik) a fenti információs kép 1920x1080-as méretű változata, a .thumb.jpg a film borítója, a „Die Hard.nfo” a film adatai szöveges formátumban, a dune_folder.txt pedig a megjelenítést szabályozó állomány, az alábbi tartalommal:


icon_valign=center
icon_path=.thumb.jpg
background_path=.backdrop.jpg
background_order=after_all
system_files=@*,*.nfo,*.srt,*.ass

 

Ezt a négy fájlt másoljuk be a filmünk mellé a mappába, s tekintsük meg az eredményt! Ugye máris szebb?

Tudom, nem kevés munka minden film információs fájljait legenerálni. Viszont egy projektoron megtekintve az eredmény megfizethetetlen! A végén lássunk még pár képet a struktúráról:

 

screenshot11.jpg

 

screenshot12.jpg

 

screenshot13.jpg

 

screenshot14.jpg

 

screenshot15.jpg

 

 

( - )

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum