Digitális HázimoziDenon S-5BD Blu-ray lejátszó házimozi erősítő rendszer

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Denon S-5BD Blu-ray lejátszó házimozi erősítő rendszer
Vegyük példának azt, hogy épp bőrkabátot keresünk egy plázában. Találunk is egy boltot, tele mindenféle szép, finom portékával. Először csak bemegyünk és körülnézünk, majd idővel próbáljuk pontosítani a kívánalmainkat, úgy mint szín, stílus...

Denon S-5BD Blu-ray lejátszó házimozi erősítő rendszer

 
Vegyük példának azt, hogy épp bőrkabátot keresünk egy plázában. Találunk is egy boltot, tele mindenféle szép, finom portékával. Először csak bemegyünk és körülnézünk, majd idővel próbáljuk pontosítani a kívánalmainkat, úgy mint szín, stílus, anyagminőség, varrás, kinézet, válltömés, a zipzár minősége, zárása, és a többi apróság, például van-e belső tépőzáras zseb, ami pont akkora, hogy beleférjen az iPhone-om. És végre, megtaláljuk a keresett dzsekistílust! Ismét nézelődés következik, élvezzük a helyzetet, hogy megtaláltuk azt, amit kerestünk. Aztán ahogy tovább szelektálunk, kicsit idegesek leszünk. Amikor a sor végére érünk, megfordulunk, és furcsa arckifejezéssel kérdezzük meg az eladótól: „Van ebből a kabátból S-es méret?”. És jön a megdöbbentő válasz: „Sajnálom, Uram, csak L és XL méreteink vannak.”Ez a példa sajnos gyakran előfordul a házimozi világában, különösen az erősítők esetében. A vágyálmaink funkciói gyakran hatalmas, nehéz, és egy átlagos felhasználónak igen bonyolult beállítású gépekben találhatók. Bár a gyártók minden funkciót, amik már nem számítanak újdonságnak, belezsúfolják az alsóbb kategóriás készülékeikbe is, nem nagyon fogunk találni olyan gépet, amiben minden kívánalmunk teljesülne. És ehhez még hozzájön az a tény is, hogy egy esetleges integrált Blu-ray lejátszó még inkább nehezíti a helyzetet. Egy szó mint száz, nincs sok választásunk.De ott van a Denon S-5BD Blu-ray erősítője. Az Audyssey MultEQ automata szobakorrekció, a hozzákapcsolódó Dynamic EQ és Dynamic Volume minden kivánságunkat teljesíti. Sőt, még az új Dolby ProLogicIIz magassági hangszórókat is kipróbálhatjuk a Denon új erősítőjével.

 

CARABK_E2_FrontwRemote_600.jpg

 

A kenyértartó

Az S-5BD kisebb, mint a legtöbb A/V erősítő, viszont nagyobb, mint egy átlagos Blu-ray lejátszó. Szerencsére szebb is, mint azok. Az előlapi, és oldali ívek végre kizökkentenek a csúnya sztereotípiák világából. A lemezvezérlő gombok a felső él jobb oldalán helyezkednek el, míg a bekapcsoló is a megszokott helyen, balra. A frontpanel vonalvezetése egységes, de a baloldalon rejtve találunk mikrofon- és fejhallgató csatlakozót egy SD kártyabemenettel egyetemben. A jobb szélen hasonló elrendezésben HDMI bemenet és iPod kompatibilis USB csatoló van. Végre nem kell külön dokkolót vásárolni az Apple-től beszerzett kütyünkhöz!Az erősítődoboz hátulja letisztult. 3 HDMI be- és 1 kimenet, bár 3D-re nem képesek. A kimenet 1.4 verziójú Audio Visszatérő Csatornával, míg a bemenetek 1.3a szabvánnyal rendelkeznek. Komponens csatoló nincsen, van helyette S-Video az iPodunknak, és kompozit egy második zónás videójel számára, plusz hozzátartozó analóg audio. Ezen kívül vannak koaxiális- és optikai digitális, valamint analóg sztereó audio bemeneteink.5.1 csatornás analóg ki-bemenetet ne is keressünk, van viszont szubkimenet, és egy RCA sztereópár, amit hozzá lehet rendelni magassági vagy hátsó surround csatornákhoz (ahogy említettem, külső erősítő vagy aktív hangfal szükséges hozzá). A jelfeldolgozásból kifolyólag ezeknek nem kell hatalmas méretűeknek lenni.A teljesítmény 5x75 W 4 Ohmos terhelés esetén, ám ez a Denon állítása szerint 8 Ohmnál is ugyanekkora, ugyanis a digitális erősítők teljesítménye nem függ a rácsatlakoztatott hangszórók Ohmos ellenállásától. Hozzá kell azonban tenni, hogy ez Watt-érték 1-2 hangfal működése esetén értendő.

 

Az ergonómia

Ebből a szempontból az S-5BD vegyes érzelmeket vált ki. A kijelzője sötétkék színnel világít, ami gyönyörű, de nagyobb távolságból teljes mértékben olvashatatlan, ezért muszáj vagyunk mindig a csatlakoztatott kijelzőn figyelemmel követnünk a vezérlést. Kárpótlásul a menü a Denon AVR szériájából származik. Gyönyörű, funkcionális, és a hozzáértő felhasználóknak rengeteg beállítási lehetőséget kínál. Bár vigyázni kell a kétélű fegyverrel, ez mégis egy nagy ajándék a Denon részéről, ebben az árkategóriában.A termék kettős mivoltát tekintve a GUI is kétfunkciós. A Setup gomb egyszeri megnyomása után a Blu-ray/DVD beállítómenübe, másodszori megnyomás esetén pedig az erősítő menüjébe jutunk. A Blu-ray/DVD beállításokhoz nem is kellett hozzányúlnom, csak rácsatoltam az HD kijelzőmre, és automatán adta az 1080p jelet.A távvezérlő, a menühöz hasonlóan, szintén a nagytestvérek öröksége, hangyányi különbséggel azokhoz képest. A főoldalán a legfontosabb kezelési gombokat találjuk. A hangerő és lejátszási gombok nagyok, a többiek pedig szokatlanul és szabálytalanul vannak elhelyezve, így könnyű megjegyezni a helyüket. Pár gyakran használt vezérlőt hiányoltam, de itt jön az érdekesség: fordítsuk csak meg a távirányítót!A hátoldalon egy frappáns takaróajtó mögött megvannak a hiányzó gombok is. Innen már játszi könnyedséggel elérhetjük az Audyssey Dynamic Volume és MultEQ vezérlőit, így a GUI-ra sincsen szükségünk, ha netalántán a hangerőt szeretnénk átállítani. Itt vannak még a számozott, és a videólejátszáshoz használt egyéb gombok is (felbontás, audio, feliratok), amik nagyon hasznosak.Kényelmi szempontból egy igazán nagyszerű funkció az Egygombos Lejátszás. Egyetlen gombot megnyomva bekapcsol a lejátszó, a televíziónk, kiválasztja a megfelelő bemenetet, felbontást, és automatán elindítja a behelyezett lemezt. Ehhez a televízión és az erősítőn is alkalmazni kell a HDMI vezérlést, illetve csakis közvetlen csatlakozás esetén működik.Az Audyssey automata beállítása könnyen megszokható. Nem kell atomtudósnak lennünk ahhoz, hogy egy mérőmikrofont elhelyezzünk a szobánkban (6 helyen), majd megnyomjunk egy gombot. A szinusz hanghullámok elvégzik a dolgukat, a készülék számol, és kész is. Bár nem mindig pontos: a 4 egyforma hangfalamból a hátsó kettőt kicsinek, míg az elsőket nagynak érzékelte (lehet, hogy a bútorok zavartak be neki), így szükséges volt a menüben manuálisan átállítani az érzékelt értékeket, és a szub frekvenciáját is belőni 80 Hertzre.A használt hangfalak Paradigm Reference Studio 20 V4-esek voltak, egy NHT Ten mélysugárzóval kiegészítve. Minden zenei anyag CD-n érkezett. Nagyfelbontású PCM hangként is a lejátszóba küldhettem volna a hangot, de az lerombolta volna a Denon magabiztos, „mindent megcsinálok” fellépését.

 

CARABK_E2_Anglewhite_600.jpg

 

 

Audyssey Szuperhősök

A gépezet sokáig izzít. A bekapcsolás után közel 45 másodpercig látjuk a „Please Wait” feliratot a kijelzőn. Egy tucat, véletlenszerűen kiválasztott Blu-ray film esetén az átlagos betöltési idő 50 másodperc volt a Play gomb lenyomásától számítva az előzetesek megjelenéséig. Ezeket átléptetve átlag 17 másodperc kellett a főmenüig.A Végső Állomás DTS-HD Master Audio hangsávja szuper-hangosra van masterelve. A hangerőszabályzó 99-es maximum állásából elég volt neki csupán 30. A nyitójelenet az összes fülszőrömet megmozgatta, köszönhetően a két szuperhősnek, az Audyssey Dynamic Volume-nak és Dynamic EQ-nak. Ezután átállítottam a leghalkabb módra (Midnight). A hang máris, mondhatni civilizálódott. A 3D/2D filmet 2D-ben néztem, és mosolyogva vettem észre azt a jelenetet, ahol a nézők a moziban 3D-s szemüvegeket viselve élvezik a filmet (talán ez volt az első utalás a 3D mozifilmek érkezésére).A Csendes Bérgyilkos (The Merry Gentleman), szintén DTS-HD Master Audio hangsávval, egy olyan mű, amiben a bérgyilkos szerelembe esik az egyik leendő áldozatával. Michael Keaton a főszereplő, és első alkalommal, a rendező is. Igazi pszicho-dráma néhány hirtelen effekttel, így nem is volt szükség a Dynamic Volume-ra, vagy EQ-ra. Így ugyan hangosabb lett az előző filmhez képest, és annyira irányított sem volt, mégis a legtöbb hang kiválóan szólalt meg az átlagos beállításon. Nem volt probléma megérteni a beszédet, bár lehetett volna egy kicsit erősebb a center csatorna.Az Informátor (The Informant!) Blu-ray lemeze ritkának számító Dolby TrueHD hangsávval jön. Érdekes ez, azt a tényt figyelembe véve, hogy a DVD piac nagy részét viszont pont a Dolby uralja. A halk hallgatási mód ennél a filmnél sem vált szükségessé. A néhány zenei csúcspont sablonszerű, a 60-as évek kém-filmjeire és James Bond mozijaira jellemző hangokkal töltötte meg a szobát.A Denon kifejezetten szépen adta vissza mind a dialógusokat, mind a zenét.

 

CARABK_E2_Living2_600.jpg


Zenehallgatás közben is bekapcsolva hagytam a HDTV-met, így könnyen és gyorsan tudtam információkat szerezni az éppen futó zenéről, illetve az eltelt és még hátralévő időről. Pár perc után egy BD-SD logós képernyőkímélő jelenik meg, amit az AVR menüben kikapcsolhatunk, vagy egy gombnyomással eltüntethetünk úgy, hogy közben nem zavarunk bele a zenébe.Herb Alpert Passion Dance albuma elérhető hagyományos, és DTS-kódolású CD-ként is. Ez utóbbi hallgatása közben örömmel lettem figyelmes arra, hogy a mű mind a 6 csatornát a maximumig kihasználja. A trombita a centerből hallatszott, pont onnan, ahonnan kellett. A többi hangszer nagyjarészt (de nem teljesen) a front csatornákon szólalt meg, és egy kevés hangszer a hátsó hangszórókba is jutott. Ettől a zene szinte lélegzett, és egy ekkora Jazz-zenekarnak szüksége is volt a levegőre. A Denon Blu-ray erősítője boldognak érzi magát egy ilyen 5.1-es közegben, és a szinkópatikus ütemekkel játszó dobos sem zökkentette ki az előadásból annak ellenére, hogy néhány hang a szub keresztváltóján beállított frekvencia alatt próbált megszólalni. Ha ismeri Alpert 60-as évekbeli könnyűzenei albumait, akkor meglepően hallgatja a karibi-hangzású jazz-albumot 1997-ből, mert ezzel még inkább az ember szíve felé nyúl.A Propellor Time Robyn Hitchcock 3. CD-je a Venus 3-mal (ugye ismerősen hangzik a R.E.M. együttes neve?). Az album csupán 40 perces, 10 zenéből áll, egyszóval klasszikus LP, lévén bakeliten is hozzáférhető. Egy igazi reflektív és érzelemteljes Hitchcock-ot hallhatunk. A keverés nagyon finom, tele vokális harmóniákkal, és gazdag gitárszólókkal. A Dolby Pro Logic II Music módja egységes surround hangzást kreált anélkül, hogy a sztereó hangzást elrontotta volna. A Denonnak nem volt problémája sem 5.1, sem 2.1 anyagokkal. Mindig megtalálta a megfelelő egyensúlyt a részletezettség és a mérsékletesség között. Nehéz elképzelni, hogy bármely másik hasonló árkategóriás erősítő jobb teljesítményt nyújtott volna.A Beethoven Trio Project (Cedille CD) 3 dalt tartalmaz, köztük egy eleddig sosem rögzített Esz-Dúr zongora-triót George Lepauw zongoristával, Sang Me Lee vonóssal, és Wendy Warner csellistával. A szűk sztereó-színpad elvesztett egy kicsit a térleképezéséből a DPLII átalakítás miatt (amit a vonósoknál lehetett észrevenni), de mégis nagyszerűen telt, igazi koncerttermi hangzást produkált.


A Denon S-5BD Blu-ray erősítője olyan funkciókkal rendelkezik, mint egy teljesértékű erősítő és Blu-ray lejátszó, és olyan hangja van, amilyet még nem hallottam ilyen jellegű kompakt rendszernél. Mindezt ráadásul egy szinte alulméretezett dobozban teszi. Egyetlen hátrányát vagyok csupán kénytelen megmelíteni: az árát. 600 ezer forintért jóval drágább, mint egy alsó- (sőt, közép-) kategóriás erősítő és Blu-ray lejátszó párosítás. Ennek ellenére tökéletesen helytáll a bőrkabátos hasonlatban, mivel rengeteg kívánnivalót magába sűrített, és még talán pont méretileg is megfelel.

Kiss Márk

 

 

Denon S-5BD Blu-ray lejátszó házimozi erősítő rendszer
Dekóderek: Dolby TrueHD, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx/IIz, DTS-HD Master Audio, DTS, DTS ES, DTS 96/24, DTS Neo:6 
Audyssey: Dynamic Volume, Dynamic EQ
Egyéb: Neural, XMHD, 3 DSP mód, több-csatornás sztereó
Csatlakozások: 3xHDMI 1.3a bemenet és 1xHDMI 1.3a kimenet, S-video, kompozit videó, koaxiális és 2xoptikai digitális hangbemenet, 2xsztereó analóg hangbemenet és 1 kimenet, magassági/hátsó hangfal, Ethernet, iPod-kompatibilis USB, Denon Link 3G, IR, RS-232C
Teljesítmény: 75 W/4 Ohm
HDMI Videófelbontások: 1080p/24, 1080p/60, 1080i, 720p, 480p
Lejátszható formátumok: BD-Video, BD-R/RE, DVD, DVD-R/-RW, DVD+R/+RW, CD, CD-R/-RW, HDCD, VCD, SVCD, MP3/WMA, JPEG
Méretek: 437x117x365 mm
Tömeg: 8,5 kg

 

Összegzés
+ A/V erősítő Blu-ray meghajtóval
+ Audyssey MultEQ, Dynamic EQ, Dynamic Volume
+ USB port közvetlen iPod csatlakozáshoz

 

Iránytű
Ár: 600 000 Ft
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
www.horndistribution.hu
www.denon.hu
Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum