Digitális HázimoziCambridge Audio Azur 751BD 3D Blu-ray lejátszó

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Cambridge Audio Azur 751BD 3D  Blu-ray lejátszó
Egyik tavalyi cikkünkben még a 650BD-t tettük mérlegre, és már az a modell is kellően fajsúlyosnak találtatott. Azóta már el is telt egy év, és mivel mai világunkban új modellévhez új játékos illik, így tettek a patinás angol cégnél is.

Eisa díjas mindenes Cambridge Audio Azur 751BD 3D Blu-ray lejátszó


Egyik tavalyi cikkünkben még a 650BD-t tettük mérlegre, és már az a modell is kellően fajsúlyosnak találtatott. Azóta már el is telt egy év, és mivel mai világunkban új modellévhez új játékos illik, így tettek a patinás angol cégnél is. Az utód legalább annyival jobb lett, mint amekkora különbség van egy autómárka középkategóriás modellje, és luxusigényekre gyártott társa között, de ez az árazásán is meglátszik. Nem mellesleg a 751BD megkapta az EISA 2011-2012 legjobb univerzális házimozi-lejátszója címét.

 

De nézzük, miért is indokolt ez!


A lapos, szálcsiszolt alumínium műszerfal kifinomultságot sugall, és ez a stílus tökéletesen illeszkedik a Cambridge Audio AV-vevőkhöz. A külső olyan, mintha előrevetítené azt, amit majd teljesítményben kapunk, céltudatosan tervezett, elegáns, csaknem minimalista külső, egy csipetnyi high-endes hűvösséggel párosulva.  Az előlapon mindösszesen hét gombot találunk, a műveleti-, és a bekapcsoló gombokat, egy előlapi USD-aljzattal együtt. A gombokkal semmi gond, de az USB-t ugyanaz a félresikerült gumisapka óvja használaton kívül, mint korábban, jó, ha a tulaj betáraz belőle néhányat, mert könnyen elkeveredhet!  A gépezet új, akusztikailag csillapított, kettős rétegű lábakon áll, amelyek segítik megelőzni a túlzott rezonanciákat. 

 

751BD_600.jpg


A készülék az összes mai lemezformátumot ismeri. Ezek a Blu-ray, a BD-3D, a DVD-Video,a DVD-Audio, az AVCHD, az SACD, a CD, a HDCD, a Kodak Picture CD, a CD-R/RW, a DVD±R/RW, a DVD±R DL, és a BD-R/RW is. File fronton is nagyot domborít az albioni, kezeli a MPEG2, MPEG2 HD, MPEG4, MPEG4 AVC, VC-1, XviD, VCD, AVCHD, MPEG ISO, AVI, VOB, JPEG, JPEG HD-t is, és a sokat emlegetett MKV-t is, igaz annak csak 4.1-es verziójáig, de ez is bőven elég. A szabványok zenei téren is megvannak, sőt, itt van igazán magasan a léc, amit a lejátszó magasan át is visz. Alkalmazza a Dolby Digital Plus, DTS- HD High Resolution,  a veszteségmentes Dolby True HD és DTS-HD Master Audio formátumokat. A 751BD nemcsak  blu-ray, és DVD lemezeket játszik, hanem egyben egyszerű, de jó minőségű sztereó CD lejátszó is. Ez utóbbit amiatt teheti, mert kapott a hátuljára egy pár sztereó audio-kimenetet. Ez a korábbi tesón nem volt megtalálható. Van még egy RS232C, és egy e-SATA csatoló is, előbbivel - megfelelő program birtokában- számítógéppel is vezérelhetjük a gépet, utóbbi segítségével külső nagysebességű adattárolót kapcsolhatunk hozzá, új forrással megtáplálva a készüléket. Megtalálható még két darab HDMI-kimenet, ami pontosan eggyel több, mint régebben. Úgy látszik, a mérnökök is meghallották a korábbi kritikus hangokat az egyetlen /csaknem/ veszteségmentes csatolóval kapcsolatban. Megvan a tavalyi LAN-csatlakozó is, és ehhez „csatlakozott” egy WiFi-dongle. Ez is mutatja, hogy 2.0-ás BD-Live-ot, és vezeték-nélküli netet használhatunk, és van 1 GB beépített memóriánk is. A vezeték nélküli telepítés egyébként egyszerű, kiválasztása után a készülék  a "Wireless" hálózati menüben gyorsan megkeresi a hozzáférési pontokat,  és a felhasználó egy nagyon jól megtervezett szövegbeviteli mezőben megadhatja a titkosítási kulcsot.

 

Cambridge_751BDopentop_600.jpg


A készülék lelke a Mediatek MTK8530 chipset, és 5 darab szeparált Wolfson WM8740 D/A konverter, amik biztosítják, hogy az összes audio-csatornán a lehető legjobb minőségű dekódolt jel jelenjen meg.  A nem HD-felbontású anyagokat a 751-es természetesen felkonvertálja 1080p-re, ezt a munkát a Marvel QDEO video skálázóra bízták a gyárban. Audio-hangzás terén sincs szégyenkeznivalónk, az Anagram Q5 192 kHz-s technológiája /ami a díjnyertes 840C CD-játszóból került át ide/ a zálog arra, hogy a legigényesebb hallgatók sem találnak fogást sem zene-, sem mozihallgatás közben. Pure Audio Mode. Ebben az üzemmódban minimálisra csökken a zavaró zaj, mivel az összes video-feldolgozó áramkör ki van kapcsolva. Ha az egyetlen átlagostól eltérő előlapi dedikált gombot használjuk / ami a filter gombja/, akkor 3 beállítás, lineáris, minimális, és meredek közül választhatunk. Talán miután a Pure Audio be van kapcsolva, és a szűrőt a lineáris módba helyeztük, tisztább, jobb, kiegyensúlyozottabb lett a hangzás. A képernyőn megjelenő menü mind színhatásával, mind betűkészletével üdítőleg hat a nézőre. Könnyen navigálható, logikus felépítettségű, magyar nyelvre tökéletesen adaptált.  A távszabályzón tavaly óta nem változtattak, maradt a régi design, továbbra sem megvilágítottak a sötétben tökéletesen egyforma gombok, egyszerű szürke eminenciásként teszi a dolgát.  A lemezbootolás terén remek időket kaptam. Egy blu-ray mintalemezt kevesebb, mint fél perc alatt indított el, a DVD-k ennél még jobban teljesítettek. A 3D-s megjelenítés egyszerűen káprázatos. A Polar-Express pincérei a vasúti kocsiban játszódó táncjelenet alatt minden szögből tökéletesen élőnek látszottak, az áthallás minimális, a pixelesedés ugyancsak észrevehetetlen volt.  

 

751BDrearDSC_5759_600.jpg

 

 

A színeket jól textúráltan, végig élethűen adta át. A játékos jól végezte dolgát a blu-ray nagyfelbontású „sima” videókkal is, a teszt megjelenítés remegésmentes volt, bármilyen csíkozódás, felhősödés nélkül. Egy repülőtéri felvétel nézése közben a propeller lassú forgása enyhe foltosodást okozott, de ezzel a jelenséggel más gyártók is folyamatosan küzdenek. Még lejjebb ereszkedve a minőség létráján, DVD-fronton is csodásan teljesít a 751BD. A Marvel-méretezőn és a HDMI-n keresztül remek munkát kapunk, a játszó elsimítja a durva éleket, és korlátozza a csúnya digitális zaj behatolását. Azt hiszem, hogy a skálázó zajcsökkentésének minimumra állítása, és az élesség megfelelő belövése egy kis plusz extrát tud adni a képminőségnek.Következzen egy kis audiofil-csemege, Mendelssohn egyik hegedűversenye SACD-ről. A hangszerek finoman, tisztán, de erőteljesen szólaltak meg, az atmoszféra, és a tér is gyorsan megteremtődött, és úgy is tartotta a játszó. Egy pillanatra sem engedett, sem a dinamikából, sem a hangtérből. A mélyek határozottak voltak, a magasak élesek, de nem tolakodóak. Egy kicsit szentségtörésnek számíthat, de progresszív techno-zenével is megterheltem a gépet. Ezzel néha rendesen feszegettem a határait, de tartotta a teljesítményt, és feszesen tűrte a terhelést. A hirtelen váltásokat stabilan kezelte, talán a basszus-leadást tudnám egy leheletnyit kritizálni.  Jazz esetén lágyan, alázatosan prezentálta a zenét, az énekhangokat ahol csak tudta, jól előtérbe helyezte. A Cambridge Audio idei BD-playere minden tekintetben jobban sikerült, mint elődje. Tervezésében érezhető, hogy gondoltak a régebbi, HDMI-aljzattal nem feltétlenül rendelkező A/V-erősítős ügyfelekre is, de egyben a jövő felé is léptek. Itt főleg a 3D-s megjelenítésre gondolok. Video-megjelenítési képességeinél már csak audio-frontja nyújt erősebb előadást, sokszínűsége, és multi-játszási képessége minden szőrszálhasogató igényt kielégít. A végén jön általában a feketeleves, ez pedig az árcédula, ami bőven hatszámjegyű, ezért csak annak a felső-középréteg házimozi-rajongónak éri meg ez a készülék, aki anyagilag egy még éppen nem a high-end kategóriába eső komponensért tud ennyit áldozni. Annak viszont feltétlenül. 

 

751BD_J1600.jpg

 

Szubjektív vélemény:
KiválóKezelhetőség: Kiváló
Szolgáltatások: Kiváló
Képminőség: Kiváló
Hangminőség: Kiváló
Végeredmény: Kiváló

 

Összegzés
+ igen jó, exkluzív minőség
+ gyakorlatilag minden formátumot támogat
+ kiváló képminőség
+ kiváló audio prezentáció
- a távirányító nem megvilágított

 

Műszaki adatok:
Lejátszott formátumok:  Blu-ray, BD-3D, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, HDCD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL , BD-R/RW 
Video: MPEG2, MPEG2 HD, MPEG4, MPEG4 AVC, VC-1, XviD, VCD, AVCHD, MPEG ISO, AVI, VOB, MKV (4.1), JPEG, JPEG HD
Audio: Audio D/A konverter: 192kHz/ 24bit, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio
Kimeneti csatlakozók: HDMI V1.4 x 2USB x 2Kompozit video, komponens7.1 RCA/PhonoStereo outLAN / WLAN (802.11 n/g/b)-dongle
Energiafogyasztás: készenléti módban < 0,5 W
Méretek: (Szé x Ma x Mé): 85 x 430 x 312 mm 5 kg

 

 

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum