Digitális HázimoziYamaha RX-V671 A/V Receiver

Digitális Házimozi | 2013. Január 06., Vasárnap 18:00

Yamaha RX-V671 A/V Receiver
Napjainkban a gyártók talán legnagyobb kihívása az, hogy a lehető legtöbb fejlesztést belepakolják alacsonyabb kategóriájú készülékeikbe is és ehhez versenyképes árat párosítsanak. A Yamaha már az RX-V371 megépítésével és árazásával is...

 

 

A középosztály önbizalma

 

 

 

Yamaha RX-V671 A/V Receiver

 

 

 

 

Napjainkban a gyártók talán legnagyobb kihívása az, hogy a lehető legtöbb fejlesztést belepakolják alacsonyabb kategóriájú készülékeikbe is és ehhez versenyképes árat párosítsanak. A Yamaha már az RX-V371 megépítésével és árazásával is bebizonyította, hogy nem kell vagyonokat fizetni egy tisztességes A/V erősítőért, bár néhány funkciótól azért meg kellett szabadítani ezt a modellt és a hangminőséget érintő kérdésekben is apró kompromisszumokat kellett kötni. Mi viszont a nagyobb testvért, a V671-est teszteltük és nem kellett elnézően viselkednünk.

 

 

Megjelenés, kapcsolatok

 

 

 

 

A Yamaha az új '71-es vonallal az RX-V vevők esetében is a fent említett egyensúlyra törekszik. Megcsinálták a 7.1-csatornás RX-V671-et, az RX-V571-et, valamint az 5.1-csatornás RX-V471-et és az RX-V371-et, ezek között árban nálunk nyugatabbra körülbelül 75 Euró differencia van.  

 

yamaha_rx_v671_av_receiver_4_600.jpg

 

Mi az RX-V671-et elemeztük ki egy kicsit alaposabban, amely még mindig a bőven megfizethető 450 Euró körüli áron kapható. Vitatkozom azokkal, akik azt mondják, az A/V vevők jellegükből adódóan nem szép gépek. Nekem a legtöbb mai készülék tetszik, igaz nagy részük haszonelvű és szögletes. Ennek ellenére a Yamaha jó munkát végzett, mert bár a gép nagyméretű, lényegében elegáns megjelenésűként hat, amely jól mutat bármely otthoni szórakoztató központ alapjaként. Ami a külsőt illeti, a V671-et nem sokban lehet megkülönböztetni a többi Yamaha receivertől, de még a másik, aktuálisan futó Aventage-vonal tagjaitól sem, viszont miért is kellene a nyerő csapaton változtatni? A karcsú, fekete stílus és a ferde vonalak az évek során jól működtek, az építési minőség kiváló, minden darabja pont akkora, erős és merev, mint amilyet elvár  pénzéért a vevő. Pár gomb uralja csupán az előlapot, négy ezek közül a BD, TV, CD és a Tuner gombja, melyekkel a megfelelő bemenetet választjuk ki gombnyomásra és amik egyben be is kapcsolják a készüléket. A 71-es sorozat összes tagja képes a 3D funkcióra az Audio Return csatornán keresztül is.  Alkalmas a 1080p-re való feljavításra is. Öt HDMI bemenet van a hátlapon, egy az előlapon, mind 3D-felkészített. A hátsó panel csatlakozási lehetőségei: hét pár hagyományos csavaros hangszóró-kapcsolat, két rugós csatlakozó további hangszórók részére és egy subwoofer port. Van vonal kimenet, amely plusz egy mélynyomónak ad jelet vagy a 2. zóna köthető rá. Továbbá találtunk több analóg kapcsolatot, beleértve a komponenst, kompozitot és koaxiálist is. Emellett a készülék tartalmaz Sirius rádió csatlakozót és két optikai videó portot. Továbbá bedughatunk természetesen egy AM / FM antennát is. Végül biztosított egy Ethernet hálózati port is, amely lehetővé teszi, hogy csatlakoztassuk az AV-vevőt az otthoni hálózathoz. Az előlapi csatlakozók közé egy USB port is került. Ez a kapcsolat kifejezetten iOS eszközökkel való együttműködésre került fel a készülékre. Ez azt jelenti, hogy képes csatlakozni az iPhone, iPod vagy iPad kütyükhöz és az azokon lévő hangfájlok lejátszására a hangszórókon keresztül. Ráadásul van egy video aux bemenet az első HDMI port mellett. Ez lehetővé teszi a kapcsolódást analóg eszköznek az előlapon keresztül RCA-csatikon keresztül. Ez a mix az új digitális technológia és a régebbi analóg csatlakozások esetén azt jelenti, hogy megvan a képesség arra, hogy szinte bármit csatlakoztathassunk. Az 1985-ben vásárolt CRT TV-t is csakúgy, mint a múlt héten vásárolt HDTV-t. Mindkét készülék és sok minden más is, teljesen kompatibilis ezzel a receiverrel.

 

A-teljes-kiszereles_600.jpg

 

Szolgáltatások, funkciók

 

 

 

 Az RX-V671 fő készsége a DLNA kompatibilis hálózati funkció, amely lehetővé teszi a zenelejátszást a legkülönbözőbb forrásokból, ideértve a vTuner internetes rádiót, a Napstert és az otthoni hálózaton lévő számítógépeket is.


A támogatott fájlok az MP3, a WMA, az AAC, a WAV és a FLAC, vagyis mindazok, amely a legtöbb ember digitális könyvtárában megtalálható. Sajnos nincs AirPlay támogatás, de az opcionális YID-W10 vezeték nélküli iPod / iPhone-rendszer gyakorlatilag ugyanazt a munkát elvégzi. Az Apple készülékek USB-n keresztül is csatlakoztathatóak az elülső USB porton keresztül. Kaptunk egy hozzáadott bónuszt is, okostelefonon keresztül egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével is tudjuk irányítani az RX-V671-et a hálózaton keresztül. A hálózati funkciók azonban csak az Ethernet-kapcsolatra támaszkodhatnak, mivel nincs Wi-Fi támogatás. Egyéb techológiák, mint a Dialog Lift, a Virtual Cinema és a Compressed Music Enhancer segít a legjobbat kihozni bármiből, amit csak hallgatni szeretnénk. Ahogyan az elvárható a Yamaha teljesen felkészítette a gépet a Blu-ray audio formátumok kezelésére, mint a Dolby True HD és DTS HD Master Audio, a kimeneti teljesítményt pedig a kellemes 7 x 90W-nál szabályozta le. Bármilyen videó forrásból  lehet felskálázott 1080p-t kapnunk, valamint az RX-V671 támogat egy extra pár hangszórót is, amelyeket a rugós terminálokon keresztül kell csatlakoztatni és elöl elhelyezett hangszórók mellett mintegy 1,8 méterrel a padlótól elhelyezni. A fedélzeti DSP feldolgozás segítségével ezek a hangszórók extra környezeti effektekkel  egészítik ki az a „alap” hangszórókból kilépő hangokat. Apropó DSP: ahogyan a Yamaha szokta, most is belepakolt /pontosan 17 féle/  DSP-módot a készülékbe. Ezek közül is a legújabb a Cinema DSP 3D. Ez a szabadalmaztatott technológia a Yamaha szerint HD-audio tartalmak hozzáadásával virtuálisan javítja  a házimozi élményt, anélkül, hogy extra hangszórókra lenne szükség. A grafikus felhasználói felület (GUI) a Yamaha RX-V671 esetében nagyon intuitív, mondhatom, az egyik legjobban sikerült változat, amit eddig láttam. Lehetővé teszi, hogy központilag beállítsuk és ellenőrizzük a különböző beállításokat, ha már minden készülékhez csatlakoztattuk az erősítőt. Továbbá, a felhasználói felület közvetlen hozzáférést nyújt több internet-streaming szolgáltatáshoz, például a Pandorához, a SiriusXM Internet Radio-hoz és a Rhapsody-hoz is. 

 

Sok kényelmi funkciót is rejt a vevő. Természetesen a YPAO szoba korrekció és kalibráló rendszer nem maradhatott ki, használatával könnyedén kaphatunk  optimális hangminőséget a szobában. A készülék támogatja a Deep Color (30/36 bit) megjelenítést, az xvColour-t, a 24Hz képfrissítést és az Auto Lip-Sync kompenzációt is, a kiváló minőségű videó jelfeldolgozás pedig még a legrosszabb forrásjelekből is nézhetőt állít elő. 

 

yamaha_rx-v671_BACK-3_600.jpg

 

Csak azért kár, hogy a Yamaha nem fordított egy kicsit több gondoskodást és figyelmet a távirányítóra. Ez egy alapvetően szép formájú darab, de saroktól sarokig tele van mikroszkopikus-méretű gombokkal, így igen nehézkes a használata. A kevésbé használt gombokat trükkös megtalálni, bár a hangerőt szabályozó gombok és a menü így is kényelmesen kezelhető.

 

 

 

Így láttuk, hallottuk

 

Hangzás terén remekel az RX-V671, egyszerűen szenzációs teljesítményt nyújt. A hangzástér kettős, megjelennek a lélegzetelállítóan izgalmas légkörnek köszönhetően a támadó jellegű és szakszerűen irányított mélyebb audio-hatások, de mindezek mögött valódi kifinomultságot kapnak a magas frekvenciák.


A Quantum csendjének Blu-ray verziójában az összes bizonyítékot megtaláljuk bekezdésünk első mondatának alátámasztására: a lövöldözős jelenetek fegyverropogásos-golyóbecsapódásos hangzavar-örvényét, az ütős, feszes robbanásokat, na meg az üldözéses jelenetek gyorsvágású kavalkádját. Alanyunk frenetikusan interpretálja az összes csatornát, remekül reprodukálja a film minden drámaiságát és feszültségét. Csendesebb pillanataiban lenyűgöző betekintést nyújt az elegáns party-k hangulatába, nem túlzott mértékben, de elhalkítja a környezeti zavarokat, mindvégig maximálisan koncentrálva a párbeszédek tisztaságára. Nagyon nehéz rajta fogást találni. Ha lehet, még ütősebb amikor egy CD-t teszek be a lejátszóba - a sztereó képalkotás meglepő módon káprázatosan valósul meg, egy többcsatornás erősítőtől ezt nem várnánk.  Ha például a "Concert Hall ", vagy a "Theatre" feldolgozási módokat választjuk és nagy felbontású hanganyaggal tápláljuk meg, legyen szó akár Dolby TrueHD vagy DTS-HD Master Audio-ról, a térhatású hangzás terén létrehoz egy olyan magas, széles és összetartó hangzásképet, hogy úgy éreztem, én kaptam a legjobb helyre jegyet a lakásban. Rihanna manchesteri koncertjén is folyton az első sorban „álltam”, a Yamaha olyan hihetően és élettelien vázolta fel a színpadot. SACD fronton sem ejti a teljesítményt, a magasak élesek és határozottak, az alacsony frekvenciák súlyosak és feszesek. Pure Direct üzemmódban a kijelző-világítással és a felesleges áramkörök kikapcsolásával manipulál, ezzel olyan folyamatosságát nyújtja a hangzásnak, amit sok riválisnak még tanulnia kell. Kicsit azért keveselltem az USB-ről játszott file-típusok számát, ami csupán WMA, MP3, FLAC, AAC és WAV lehet.

 

Ajánlás

 

Az RX-V671 egy rendkívül jó vevő, ami nagy kihívást jelent a jelenlegi versenytársak számára.  Kapunk vele jó pár hálózati funkciót, többek között a napjainkban elmaradhatatlan iPod / iPhone integrációt és ezen keresztül egy USB-portot.  Kapunk egy  erőteljes erősítő részt és a képességet egy második zóna meghajtására. A Burr-Brown  192kHz/24-bit konverter az összes csatornán jelen van, a 3D-s megjelenítést támogatja és az összes analóg és HDMI kimeneti jel akár 1080p-s is lehet. Bár a WiFi-képesség és az AirPlay hiányzik, a fogyasztók többsége számára az RX-V671 egy nagyon kedvező árú választás lehet. Barátságos, logikus felhasználói felülete segítségével játszi könnyedséggel kezelhető és gyártási minősége is kiváló.

 

Herbán Tibor

 

 

Műszaki adatok
7x 90W teljesítmény 
HDMI 1.4 verzió, 3D-vel 
Dekódolás: Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic II-x, Dolby Pro Logic IIz,Dolby TrueHDDTS HDDTS-ES
Csatlakozások: 6xHDMI bemenet, 1xHDMI kimenet, komponens (2 be/1 ki), diszkrét RCA bemenet, iPod bemenet, 2xoptikai és 1 koaxiális digitális hangbemenet, kompozit videó RCA (6 be/1 ki), 1xmélysugárzó kimenet, Ethernet, RS-232C bemenet, Trigger-kimenet, Remote-csatlakozás
Energiafelvétel: 0.1W /készenlét/
Méretek: 435 x 111 x 363 mm
Tömeg: 10.5 kg

 

Mérleg
+ Elegáns megjelenés
+ Nagyon jó és erőteljes hangzás
+ 3D átvitel és megjelenítés
+ 1080p konverzió
+ Jól használható OSD-menü
- WiFi-hiánya

 

Szubjektív vélemény
Kivitel: Kiváló
Kezelhetőség: Kiváló
Szolgáltatások: Jó
Képminőség: Kiváló
Hangminőség: Kiváló
Végeredmény: Kiváló

 

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum