Digitális HázimoziYamaha RX-A810 7.1-es AV-Receiver

Digitális Házimozi | 2013. Január 19., Szombat 08:00

Yamaha RX-A810 7.1-es  AV-Receiver

Egyre jobb, és jobb minőségű rendszerek érhetőek el a széles tömegek számára, egyre többen fordulnak /vissza!/ az otthoni igényes zenehallgatás irányába, persze azzal az újfajta igénnyel együtt, hogy egyfajta digitális szórakoztató centrumot hozzanak létre privát szférájukban.

A jó hangzás iránti vonzalom újjáéledőben van. Az LP-ket forgalmazó békebeli lemezboltok már réges-rég megszűntek, a nevetségesen túlárazott CD-k ideje lejárt, a zene az Interneten terjed, főleg MP3 formátumban.

Tisztességes középsúlyú
Yamaha RX-A810 7.1-es  AV-Receiver

Ez az igény, és a blu-ray lejátszók, a fejlett, nagyfelbontású játékkonzolok világa ma már megköveteli, hogy legyen az egész felépített rendszernek egy központi egysége, amely képes kezelni nem csupán a legújabb audio-video formátumokat, hanem a HDMI csatlakozókon alapuló egyfajta összefogó elosztó-központként is funkcionáljon. Erre a szerepre készülődik jelöltünk is, a Yamaha RX-A810 személyében, mely a cég új RX-sorozatának egyik kisebb tagja. 

Megjelenés, design

A külső kellemes, amolyan modern-retrós hangulatú.  A készülék „homlokzatának” alsó fele szálcsiszolt alumínium, a felső pedig egyetlen átlátszatlan üveglap. Mint később kiderült, csupán úgy egyharmada rejti a jól olvasható, informatív pontmátrix-kijelzőt. Az előlapi lehajtható fedél mögött rejtett funkciógombok sorakoznak, egy USB-host, a video aux bemenetei, a fejhallgató csatlakozója, és ezek mellett biztosított a gyors kapcsolat egy kamerával, vagy játékkonzollal is, hiszen egy HDMI-bemenet is található a lap mögött. Az előlapot mindkét oldalon egy-egy nagyméretű forgatógomb uralja. Az egyikkel a bemenetek közötti választást, a másikkal a hangerő beállítását tudjuk elvégezni.  Találunk még egy Pure Direct feliratú gombocskát is, melynek szerepéről később ejtsünk szót. A RAV444 távirányító tipikus Yamaha minőségű, és érzet. Aki használt már ilyet, annak egyből előjönnek a kellemes emlékei. A határozott nyomáspontú, megfelelő nagyságú, ergonómiailag jól sikerült, és logikusan elrendezett darabról csak jókat lehet mondani. 

 

rxa810tifrgbf_f_600.jpg

Műszaki képességek

Alul a legszembetűnőbb vizuális változás az elődökhöz képest az ötödik láb megjelenése, amely állítólag javítja a strukturális merevséget, egyben csökkenti a vibrációt. Ezt a Yamaha Anti-Rezonancia Technológia (ART) Wedge kialakításnak nevezi. A gyáriak szerint az erősítő vázszerkezetének szilárdsága a hangzás terén nagyon fontos. Ezt legkönnyebben elérni egy ötödik központi láb betervezésében látják, és valóban, az AVR-A810 chassis-e tökéletesen rezgésmentes is. 


Így rezgési erőket továbbra csak a tranzisztorok, transzformátorok, vagy az ezek által meghajtott hangszórók okozhatnak. 


Annak érdekében, hogy fokozzák a hangminőséget, elektronikus úton nagy dobás volt például a Burr-Brown féle PCM1681 DA konverter bevetése, vagy a speciálisan kifejlesztett dual-audio clock is, mely csökkenti nemcsak a HDMI-n, hanem a hálózaton keresztüljutó zene oszcilláló remegését is. Így az ember biztos lehet abban, hogy egy olyan stabil audio/video jelet kap, ami tökéletesebb képet, és hangot eredményez. Nem is beszélve a high-end skálázó, és a 3D átfedéseket javító áramkörökről! 


Közös jellemzője az összes Aventage modellnek a hibrid tápegység, mely külön-külön táplálja a digitális, és az analóg áramköröket.  


A független tápegységek alkalmazásának eredményei között említhető a kevesebb energiafogyasztás készenléti üzemmódban, és a hatékonyabb energiafelhasználás. Így annak ellenére, hogy az RX-A810 ereje teljében van, egyben kevesebbet is fogyaszt. 

A hátsó csatlakozási lehetőségek nem kevesebb, mint hét HDMI bemenettel /plusz az előlapi/, és két HDMI kimenettel kényeztetnek (az összes 3D-képes ARC). A számos csatlakozásnak köszönhetően a receiver könnyen integrálható a már meglévő otthoni rendszerekhez. Ha az opcionális bluetooth adaptert a dock porthoz csatlakoztatjuk, le is játszhatjuk a zenét egy külső eszközről vezeték nélkül, ha éppen úgy kívánjuk. Az ethernet port az otthoni hálózaton, és az interneten egyaránt lehetővé teszi a streaming zenehallgatást, sőt a Napster-ről is letölthetünk /bár nem ingyen/ tartalmakat, vagy befoghatunk akár több ezer internetes rádióállomást.
Az USB-port amellett, hogy lejátszható rajta keresztül egy pendrive, vagy egy merevlemez összes zenei tartalma (MP3, WMA, MPEG-4, AAC és FLAC), képes az iPhone kezelésére is, sőt az App Store-ban megtalálható egy ingyenes, speciálisan e készüléksorozathoz készített Yamaha AV Controller App is, amellyel sok más Yamaha készülék mellett az A810 is irányítható. 

 

a810_back_600.jpg


Az RX-A810-et nagyon vonzó, és könnyen használható OSD-menü segítségével a karosszékből lehet kényelmesen beállítani úgy, hogy az igényeinknek mindenben megfeleljen. Az YPAO parametrikus mikrofonvezérelt beállítási mód az Aventage sorozatnál sokat javult. Lehetővé teszi hét akusztikailag optimális beállítás finomhangolását. A Yamaha YPAO rendszer valójában egy kis mikrofonból áll (tartozék), és kifinomultan képes automatikusan bármilyen helyiségben beállítani a legjobb hangzást , nem számít az sem, hol helyezkednek el a hangszórók. 


Először ellenőrzi a hangszórók csatlakozásait, a fázisokat, majd hangokat küld, melyek segítségével a mikrofon elemzi a szoba akusztikai lehetőségeit, és beállítja a különböző paramétereket, mint például a hangszóróméret, a  hangszórók távolsága, vagy a hangnyomás értéke, egészen addig, amíg a szoba  el nem éri a legjobb hangzási feltételeket. 

 

A legjobb a dologban, hogy ehhez a hallgatónak nem is kell tennie semmit.
A Yamaha CINEMA DSP egy fejlett exkluzív technológia, amellyel  független hangtér-beállításokat hozhatunk létre a tökéletes térhatású hangzás érdekében. A DSP programok is gyarapodtak /szám szerint már 17 darab/, amelyek a nappaliból egy csapásra egy virtuális rock-színteret hoznak létre, amikor egy extra front hatású hangszóró létrehozásával még látványosabb térhatású hangélményt produkálnak. Az adaptív DSP méri, és értékeli  a szobában a hangerő különbségét, beállítja a referencia szinthez tartozó adatokat, így alacsonyabb hangerőn is megtapasztalhatjuk a mozi-minőségű hangot. A Dialog Lift is emeli a hangteret. Ideális esetben a kép, és a hang ugyanazon a síkon hallható. Hálózaton keresztüli kapcsolatban az RX-A810 könnyen konfigurálható, és egy számítógépről is ellenőrizhető. 

 

rxa810blfpucarlbgftk_f_600.jpg


A Yamaha Compressed Music Enhancer-rel csaknem hangminőség-veszteség nélkül élvezhetjük digitális zenei könyvtárunkat.  A már említett Pure Direct pedig egy speciális hallgatási mód, melynek aktiválása után a jel megkerüli a legtöbb, de nem a legalapvetőbb audio áramköröket, és az elektronika  kikapcsolja még a kijelzőt is, hogy az összes zavaró tényezőt kiiktassa a zenehallgatás élményéből. 

Így láttuk, hallottuk

Rádióhallgatásnál nagyon tetszett a csatornák közötti azonnali váltás, ezt más készülékeknél még nem tapasztaltam. A Payback DVD-veziója esetében az izgalmas akciójeleneteknél a robbanások, és lövések szépek, és szilárdak voltak, igaz, itt a crossover 80-Hertz-re volt beállítva a subwooferen. A basszus nagyon részletes, és természetes hangzású, szinte rázza a kanapén a hallgatót. A film vége felé az érzelmi /és filmzenei/ intenzitás az egekbe tört, úgy éreztük, hogy a kisebb jelentőségű zenefoszlányok mintha elvesztették volna jelentőségüket, és az erősítő mintegy kotorászott volna utánuk, hogy megjelenítse őket, de ez nem sikerült maradéktalanul. 
CD-t is jól játszott a Yamaha, különösen a felső basszus tartományban. A vonószenekari megjelenítés Csajkovszkij Diótöröjében hátborzongató, a húrok hangzását paradox módon jeleníti meg, egyszer keményen, másszor ugyanazokat a hangokat lágyan, ahogyan eredetileg a zeneszerző is kívánta.  A dialógusok esetében, ha egy karakter otthagyta a mikrofont miközben továbbra is beszélt, a Yamaha megfelelő komplexitással kezelte a helyzetet, és javított, de nem durván, csak annyira, hogy érezze a hallgató a változást. Sztereó források terén a készülék nem nyújt semmi igazán lenyűgözőt, csupán hozza önmagát, de azt őszintén, és fajsúlyosan teszi. Feszes, és dinamikus erősítést kapunk.  A „házimozi-részleg” azonban, ha minden csatorna akcióban van, akkor ennél sokkal elevenebb. A hangosítási hibák elsimulnak, sőt teljesen eltűnnek. Nyoma sincs semmi bizonytalankodásnak, vagy részlettelenségnek, egyszerűen kifogástalanul teljesít, és nem mellesleg eközben a DVD-anyagokat 1080p felbontásúra konvertálja. 

 

rxa810tifpgbfrl_f_600.jpg


Ajánlás

Összességében az A810- es egy nagyon is szerethető, és becsülhető receiver, nagyon jó ár-érték aránnyal megáldva. Napjainkban még mindig tart a régebbi, például Dolby-Surround házimozi erősítőkről való áttérés az újabb technológiájú HDMI-csatlakozókkal jól ellátott, True-HD képességgel felruházott készülékekre, és a Yamaha új Avantage-sorozatú receiverei igen jó cserealapot biztosítanak ehhez. 
Az csak hab a tortán, hogy mindezeket a paramétereket a nevezetes Audyssey, vagy Faroudja chipek nélkül is hozza, így bárkinek bizton ajánlhatjuk ezeket a készülékeket, mert mindent tudnak, amit az ilyen gépezeteknek ma tudniuk kell.
Inkább még egy kicsit többet is! 


Herbán TiborMűszaki adatok

7x 100W teljesítmény 
HDMI 1.4 verzió, 3D támogatással
Dekódolás: 
Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic II-x, Dolby Pro Logic IIz,Dolby TrueHDDTS HDDTS-ES
Csatlakozások: 
8xHDMI bemenet, 2xHDMI kimenet, komponens (2 be/1 ki), diszkrét RCA bemenet, iPod bemenet, 3 optikai és 1 koaxiális digitális hangbemenet, kompozit video RCA (5 be/1 ki), 2 mélysugárzó kimenet, ethernet, RS-232C bemenet
Energiafelvétel: 0.1W /készenlét/
Méretek: 435 x 171 x 369 mm
Tömeg: 11.1 kg

Mérleg

+ Elegáns megjelenés
+ Nagyon jó hangminőség házimoziként is
+ 3D átvitel és megjelenítés
+ DVD-felskálázás

Szubjektív vélemény

Kivitel: Kiváló
Kezelhetőség: Kiváló
Szolgáltatások: Jó
Képminőség: Kiváló
Hangminőség: Kiváló

Végeredmény: Kiváló

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum