Töretlen fejlődés Pioneer VSX-924 7.2-es AV erősítő

Digitális Házimozi | 2014. Szeptember 27., Szombat 14:00

A Pioneer VSX-92 sorozat sokadik generációja vendégeskedett nálunk. Esetében az évenkénti modellváltásokat figyelemmel kísérve, iskolapéldáját látjuk a növekvő igények szerinti szüntelen fejlesztésnek.

Bevezető

 

A Pioneer VSX-92 sorozat sokadik generációja vendégeskedett nálunk. Esetében az évenkénti modellváltásokat figyelemmel kísérve, iskolapéldáját látjuk a növekvő igények szerinti szüntelen fejlesztésnek, amikor a cél nem a forradalmi újdonságokkal való kirukkolás, hanem az adott készülék tudásának folyamatos csiszolása.

 

 

(Szinte) változatlan külső, bővülő szolgáltatások

 

Akár egy rejtvényújság fejtörője is lehetne, hogy találjuk meg a különbséget két fotó között, melyek a Pioneer VSX-92 sorozat egymást követő generációjának frontoldalairól készültek. Eláruljuk: egyetlen eltérés a 923-hoz képest az USB melletti kompozit videóbemenet megszüntetése. Ebből is érezhető, hogy a Pioneer nem az évenkénti dizájnváltást, hanem az egyre bővülő igények és új trendek kiszolgálását tartja fontosnak, mint pl. az UHD (4K) felbontás támogatása, kiterjedt mobilintegráció és a hálózati tartalmak mind szélesebb körű elérése.

PIONEER 924 Black 650x.jpg

 

A HDMI-csatlakozások a legújabb szabvány szerinti 2.0-ás verziójúak, így kezelik a 4K@50p és 60p felbontást. Az előlapi HDMI-terminál MHL 2.0 kompatibilis. A VSX-924 nem csak átengedi magán az UHD videójeleket (4K pass through), hanem fel is tudja skálázni az alacsonyabb felbontású forrást. Az integrált Bluetooth-egység, amihez korábban külön modult kellett beszerezni, az aptX-kódolást is kezeli, Apple-készülékek AirPlay, HTC-gyártmányúak HTC Connect módon kapcsolódhatnak. DLNA-tanúsítványos, a világhálóról pedig vTuner internetrádi, és Spotify-tartalom érhető el.

 

A 7.2-es erősítőszekció gyakorlatilag maradt a korábbi, a specifikációk betűre azonosak a 923-as elődmodellével. A végfokozatok rugalmasan konfigurálhatók, öt csatorna szolgálja ki az 5.2-es elrendezést, a „maradék” kettő esetén beállítható, hogy milyen hangdobozok erősítésére használjuk őket (hátsó surround, front magassági, front szélességi, front „B” hangfalpár, front kettős erősítés, második zóna).

A hátoldal a fronthoz hasonlóan csekély mértékben változott. Már szinte unalmas említeni, hogy generációnként csökkennek az analóg bemenetek: a kompozit videó háromról kettőre, a sztereóhang négyről háromra fogyatkozott. Cserébe kapunk egy sztereó pre-out kimenetet a frontsugárzók külső végfokozattal való használatához. Kilenc pár – csupasz vezetéket és banándugót egyaránt fogadó – hangfal terminálját kihasználva egyszerre beköthetők pl. a hátsó surround és front magassági dobozok is, így átkábelezés nélkül, menüből választható, hogy mikor melyik páros legyen meghajtva. A kettős HDMI-kimenet konfigurálható (fő helyiségben dupla kijelző – tv és projektor – vagy második zóna kiszolgálása). A HDMI-csatlakozások Deep Color-, x.v.Color-, 3D-, ARC-, HDCP-, ARC-kompatibilisek, és a receiver a hat bemenetre érkező jeleket stand-by módban is átengedheti a kimeneteire.

Pioneer-VSX-924-K_Back650x.jpg

Hang- és videó-feldolgozás terén a Pioneertől már megszokott, bőséges választékot kapjuk. A képjel szinte összes jellemzője (telítettség, kontraszt, blokk és moszkitó zajcsökkentés, élesség, fényerő, stb.) módosítható. Hangdekódolás terén mindennel megbirkózik: Dolby (Digital, Digital Plus, Digital surround EX, TrueHD, Pro Logic IIx és IIz), DTS (Express, HD Master Audio, HD High Resolution Audio, ES, NEo:X), PCM és az SACD-lemezek DSD-formátuma. Az „advanced surround” módban különböző virtuális hangtér beállításokat választhatunk az éppen nézett/hallgatott műsorhoz illeszkedően (akció, klasszikus, sport, stb.). Hálózatról és USB-ről lejátszható fájlformátumok: MP3, VAW, VMA, FLAC, Apple Losless, AIFF, AAC és DSD. A terem akusztikájához való optimalizálást a mérőmikrofonos MCACC-kalibráció végzi. A „subwoofer EQ” funkcióval a mélynyomót lehet a felhasználói igényekhez hangolni. Pioneer Blu-ray lejátszó csatlakoztatásakor használható a jitter csökkentését végző PQLS. Az AM- és RDS-rendszerű FM-tunerekben összesen 63 csatorna eltárolására van lehetőség.

 

Pioneer-VSX-924-S650x.jpg

 

A távirányító gyakorlatilag megegyezik az elődmodellével – keskeny, elegáns, szálcsiszolt fémet imitáló felületű. Egy-két gomb helye változott csupán, továbbra is egy kicsit kényelmetlennek tartjuk a „kétgombos” használati módot, hogy bizonyos funkciók használata előtt először a „Main” billentyűt kell lenyomni, majd utána a kiválasztani kívánt funkciót. De nem kell ragaszkodnunk a gyári tartozékhoz, az iControlAV5 alkalmazással – mind Apple, mind Androidos – mobileszközökről is vezérelhető a VSX-924.

 

Használat közben…

 

Installálás: Rögtön kifogtunk egy apró gikszert, az MCACC-kalibráció fordított fázisú hangdobozbekötést jelzett az egyik surround esetében. Nem hittünk neki, biztosak voltunk benne, hogy jól vannak csatlakoztatva a vezetékek. A mikrofont pár centivel odébb helyezve és újraindítva a mérést, már hiba nélküli volt a setup.

 

FM-rádió, hálózat: Az automata hangolás gyorsan lezajlott, megtalált minden környékbeli állomást, a tuner kellően érzékeny, a mellékelt antennával zajmenetesen hozta be a helyi adókat. Az így elérhető tízegynéhány analóg csatorna után a több ezer lehetőséget kínáló vTuner-re váltottunk. A menürendszer gyors, hamar ki lehet választani a kívánt adót. A DLNA-szerver állományai között szintén gyorsan lehet böngészni, a Bluetooth-kapcsolattal akadásmentes volt a streamelés.

 

Zene: A térleképzés hagyott némi kívánni valót maga után, a műsor érezhetően a két hangdobozból szólt. A Jazz at the Pawnshop által felállított lécet sajnos nem tudta megugrani, nem éreztük elég plasztikusnak a színpadot, kissé elmaszatolódott a pódium. Könnyebb műfajokon (rock, elektronikus zene) viszont ütős hangzást produkált, a részletezettséggel meg voltunk elégedve, bár a felső tartomány túlontúl visszafogottnak tűnt. Igazság szerint – szokásunknak megfelelően – végig pure direkt módban zenéltünk, de surround üzemre átkapcsolva több magasat, levegősebb hangzást kaptunk.

 

Film: A Gladiátor kezdő csatajelenete és a Colosseum-beli küzdelem kárpótolt minket a jazz zenén történt kisiklásért, persze házimozi erősítőröl van szó. Teljesítménye, dinamikája bőségesen elegendőnek bizonyult. A határozott és erőteljes mélytartomány nem vált tolakodóvá, hagyta, hogy a párbeszédek is jól érvényesüljenek. A surround-effektek hangsúlyosak voltak, de nem vonták el a figyelmet a frontoldali eseményekről, csak erőteljesen kiegészítették azokat. Koncertfilmről érezhetően jobb atmoszférát teremtett, mint CD-ről.

 

Gladiator_650x.jpg

 

Összegzés, ajánlás

 

Könnyű helyzetben vagyunk, mert igazán nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a VSX-924-et. Méltó utódja EISA-díjas felmenőinek (921 és 922), teljesítménye, szolgáltatásai, kép- és hangminősége magabiztosan hozza az ebben a középkategóriában elvárható szintet. Szolgáltatásait talán nem is használja ki mindenki, de a lehetőségek adottak. Naprakészen követi a legújabb trendeket, minden igényt kielégítő, remek vételnek bizonyulhat.

www.basys.hu

 

Pongrácz András

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum