Digitális HázimoziOnkyo TX-NR509 AV Receiver

Digitális Házimozi | 2013. Január 05., Szombat 21:00

Onkyo TX-NR509 AV Receiver
Belépő szint 400 dollárért! Így fogalmazhatnánk meg legegyszerűbben, mi késztette a gyártót arra, hogy a TX-NR509-es AV Receivert létrehozza. Bizony, fogy a pénz a tárcákból, már nem csak itthon, hanem Európa jobb módú részein, sőt, a világ...

 

 

Itt a lét a tét...  

Onkyo TX-NR509 AV Receiver 

 

Belépő szint 400 dollárért! Így fogalmazhatnánk meg legegyszerűbben, mi késztette a gyártót arra, hogy a TX-NR509-es AV Receivert létrehozza. Bizony, fogy a pénz a tárcákból, már nem csak itthon, hanem Európa jobb módú részein, sőt, a világ távolabbi pontjain, még Amerikában és a távolkeleten is egyre inkább szempont a költséghatékonyság. Ebben a receiver-ben ezért az árért megkapjuk mindazt, amit egy magasabb kategóriába tartozó készüléktől elvárnánk. Akkor mi a differencia, kérdezhetnénk. A válasz: az 509-es tudását szemlélve szinte semmi. Itt-ott kimaradt néhány apróság, néhány áramkörből az egyszerűbbet használták fel, de ezért az árért érdemes e hiányosságok felett szemet hunyni. 

 

A receiver-ek esetében sokszor támad az az érzésem, hogy a fejlesztőmérnökök azzal szórakoznak, hogyan tudnak minél kisebb térfogatba minél nagyobb teljesítményt belevarázsolni, és mellé ötletbörze-szerűen iszonyatos mennyiségű funkciót, szolgáltatást is kitalálni, hogy majd jót szórakozzanak, mikor a kedves vevő hazaviszi a készüléket, és a mellékelt kézikönyvből megkísérli elsajátítani annak működését. 

 

Így voltam az NR509-essel is. 36 oldalon sorolják a felhasználható lehetőségeket, a működtetéshez szükséges gombok funkcióit, és a távirányítóval elérhető szolgáltatások használatának különféle módozatait. 

Most, a szokásoktól eltérően, már az elején nézzük át, mi minden fér bele egy belépő szintű, nem is túl drága receiver-be! 

 

Fontosabb jellemzők: 
3D támogatás, Audio Return csatorna
Dolby True HD, DTS HD támogatás, DTS HD Master, Super Audio CD támogatás
Front oldali USB port 
Firmware frissítés támogatás hálózaton és USB-n
Audyssey 2EQ szoba kalibrációs rendszer 
Audyssey Dynamic Volume 
Audyssey Dynamic EQ
Hálózaton lejátszható formátumok: MP3, WMA, WMA Lossless, FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, LPCM 
Zene optimalizálás, tömörített zenei file-ok javítása
Internet rádió és Zene stream-elt lejátszás (LastFM, Napster, vTuner)
Win7 és DLNA kompatibilitás 
OSD menü
2. Zóna opció
Kimenő teljesítmény: 130 W /6 ohm, 1 csatornán
Frekvenciatartomány: 20-50.000 Hz +/-1dB
PLL Jitter tisztító áramkör a digitális bemeneten
Komponens video skálázás: 720p/1080i-re
Fejhallgató kimenet 

 

Csak megnyugtatásként közlöm, hogy a gyári leírás ennél sokkal több funkciót, lehetőséget, tudást is tartalmaz, de cenzúráztam a felsorolást, megkímélve az olvasókat a keresztváltó frekvenciáinak felsorolásától, a bemenetek megnevezésétől, a torzítási adatoktól, és sok más műszaki adattól. Ezeket a kézikönyv úgyis tartalmazza. Tehát ez a fenti felsorolás csak kivonat, de ebből is látható, hogy lehetetlen feladat részletekre kiterjedően tesztelni egy ilyen berendezést. Ezért bizonyos funkciók kiemelésére szorítkoznék, és természetesen a legfontosabbra, a hangvisszaadás képességének vizsgálatára, ami egyébiránt nem is olyan egyszerű, mivel nagyban függ a végeredmény a lejátszóktól, a felhasznált hanganyag tulajdonságaitól, és természetesen az átviteli lánctól, annak is az általában leggyengébb láncszemétől, a hangszórótól. Ezért nem baj, ha a hangsugárzók prémium minőségűek, a lejátszott anyagok jól válogatottak. A funkciók közül pedig kiválasztottam néhányat, melyeket kipróbálva, esetleg csak tudomásul véve, vagy csak megemlítve annak hasznosságát, úgy éreztem, közel kerültem az igazsághoz, és ezek alapján véleményezni tudom majd a készüléket. 

 

A fenti felsorolás lesz a vezérfonalam, annak nyomán haladva tekintsük át együtt a lehetőségeket, és végül próbáljunk zenehallgatással, filmnézéssel elmélyülni a feladatban! 

 

ONKYO-TX-NR509-51-CHA-R302260-1_FUGGO.jpgKezdjük a 3D kompatibilitással, és a HDMI ARC lehetőséggel, ami mondhatni alapkövetelmény, és e nélkül ma már nem szabad egyetlen új AV- receivert sem forgalomba hozni. A Dolby és DTS szabványos jelek támogatása is ide tartozik, de az SACD támogatás örömmel töltötte el szívemet. Az USB port firmware frissítésre való, de lehetőséget biztosít iPhone/iPod dokkoló csatlakoztatására is, és külső tárolóról is ezen a csatlakozón keresztül leszünk képesek hanganyagot lejátszani. Csak arra kell vigyázni, hogy a tárolón a megfelelő formátumban legyen rögzítve a hallgatandó anyag, mert ha a rendszer nem ismeri fel azt, akkor tudomást sem vesz róla. 

Az Audyssey 2EQ kalibrációs rendszer, ha jól helyezzük el a mérőmikrofonját, kiválóan behangolja, az adott térhez illeszti a hangrendszerünket. Hangsorozatok kiadásával illeszti a hangi elemeket a környezethez, ezért igyekezzünk a rendszer beállításakor már a végleges környezetet kialakítani, és ne álljunk a méréskor a közelben, mert különben hiába dolgoztattuk az elektronikát! Amúgy az Audyssey 2EQ használata egyszerű, kényelmes, és megfelelő beállításokat végez, későbbi finomításra alig van szükség. 

Az Audyssey Dynamic Volume, és az Audyssey Dynamic EQ felelősek a halk, vagy az éjszakai zenehallgatás, mozizás minőségéért. Ezek a funkciók biztosítják, hogy csendes környezetben is megmaradjon számunkra a hanganyag dinamikája, és a hangerő állítgatásával se kelljen közben foglalkoznunk. Kipróbáltam, nem is rossz! Ugyan a mélyeket a rendszer erősen csökkenti, de azért a hangminőség, és az élvezet megmarad.

 

A lejátszható formátumok természetesen bőségesek, ezekről nincs miért szót ejteni. 

Azért azt megemlíteném, hogy a tömörített jeleken is megpróbál egy áramkör segíteni, igyekszik azok minőségét kissé feljavítani. Ez az a bizonyos zene-optimalizálás. Azt gondolom, a bűvös szó a „kissé”, bár erről nem az áramkör tehet, hanem az összepréselt jelsorozat. Ami tömörített, az is marad, bár némi javulás azért észlelhető. 

 

Az internet-rádiók vételi lehetősége kiváló gondolat, különösen ha a HD-rádiókat is beleérthetnénk. Bár külön adapterrel ez is megoldható, persze plusz pénzért. A neten így is szabadon válogathatunk az adók között, ott bármilyen műfaj hívei megtalálják a számukra megfelelő műfajt, és stílust sugárzó rádióállomásokat. Persze ha ez mégsem lenne elég, akkor a DLNA kapcsolaton keresztül bármilyen DLNA-kompatibilis jelforráshoz csatlakozhatunk. 

 

Az OSD menü azért megér egy pár gondolatot. Látványvilága nem kimondottan magával ragadó, de célirányos, funkció-függő, és egyértelmű. Kár, hogy a karakterkészlete apró betűs, és távolról nehezen olvasható. Amúgy logikusan szervetett, és közérthető, kezelése nem nehéz. Ha nem az OSD menüről tájékozódunk, hanem a receiver kijelzőjét használjuk, azzal már több problémánk akad. Ez csak közelről látható, napfényben kimondottan nehezen olvasható. Áttekinthetőségével is akadtak gondok, bár hosszabb idejű használat, több tapasztalat megszerzése után majd mindent megtaláltam, amit csak elérni szerettem volna. A kijelző használatát egyébiránt a távirányító funkciógombjai sem segítették, mert azokon is csak hosszas gyakorlás után igazodnak el az ember ujjai. Így van ez, ha ilyen sok mindent zsúfolnak bele egy ilyen kis dobozba! 

 

A 2.zóna opció megléte is egy jó ötlet, persze annak, akinek pont erre lesz igénye. De ezt is beépítették, ezt is tudja a gép! 

A készülék kimenő teljesítménye több mint elégséges, nagy erősítésnél sem tapasztalható számottevő torzítás, a zajszintek sem nőttek meg a hangerő felcsavarásakor. Csak arra vigyázzunk, hogy a hangszóróinkat ne terheljük túl, mert van bőven erőtartalékunk! 

 

sr509-b_600.jpg

 

A frekvencia-átvitel adatai magukért beszélnek, ehhez nincs mit hozzátenni! Talán még túl jók is ezek az adatok! 

Hogy mit tesz egy PLL jitter tisztító áramkör, és ez miért jó számunkra, joggal kérdezhetnénk. 

A jitter, azaz a vibráció, a remegés az oka annak, hogy a különböző analóg/digitális átvitelek között hallható eltérések vannak. Ha az órajel időzítése nem egészen pontos, akkor  végső soron a D/A  átalakító kimenő jele sem korrekt, vagyis a jitter-nek hatása van az analóg jelre, és annak digitalizálása nem lesz hibátlan. Ezt szolgálja javítani egy áramkör, ami reméljük, jól működik, mert hallani nem hallottam a hatását, de azért örüljünk együtt, hogy beépítésre került. 

 

A komponens video-skálázás képben ugyanolyan, mint a zenejavító hatása hangban. Ha a bemenő videojel gyárilag gyenge, ettől nem lesz HD minőségű az biztos, de javítani azért lehet rajta, az sosem árt! 

 

Végére maradt a fejhallgató kimenet. Jómagam fejhallgató-függő vagyok, szeretek fülest használni. Szerencsére majd minden, vagy tán minden receiver-en van ilyen csatlakozó. Ha nem akarunk zavarni másokat, vagy a lejátszott anyag minőségét szeretnénk külső hatásoktól mentesen megvizsgálni, használjuk bátran a fejhallgatókat! Persze csak a jobb minőségűek felelnek meg céljainknak. 

 

txnr509_re_400_600.jpg

 

Összefoglalva, ez egy költséghatékony berendezés, bőségesen felszerelve minden szükséges, és szükségtelen funkcióval, kissé zavaros, talán hosszú távon megszokható távirányítóval. Viszont kiváló hang-, és képminőséggel, igen impozáns, jó műszaki paraméterekkel, nagy dinamikájú, kiváló hangreprodukáló képességgel úgy komolyzene, vagy könnyűzene esetében, mint az 5.1-es filmek megtekintésénél, és azt gondolom, azért a pénzért, amiért hozzájuthatunk, több hónapra is elég meglepetést tartogat számunkra az Onkyo TX-NR509 AV Receiver-e. 

 

Iránytű: 

www.aida-audio.hu

A készülék irányára 80.000 -100.000.- Ft körül alakul.

 

Steiner András

 

       

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum