Digitális HázimoziMarantz SR6005 A/V Házimozi/rádióerősítő

Digitális Házimozi | 2013. Január 05., Szombat 20:00

Marantz SR6005 A/V Házimozi/rádióerősítő
Az elmúlt egy-két év tendenciái életre hívták a legújabb fejlesztéseket, mégpedig gyorsan egymás után. A több helységes (multiroom) felhasználás, az iPod hordozható készülékek rendszerbe integrálása, az internet és a számítógép alapú zenehallgatás...

Marantz SR6005 A/V Házimozi/rádióerősítő

 

A fekete lovag

 

Az elmúlt egy-két év tendenciái életre hívták a legújabb fejlesztéseket, mégpedig gyorsan egymás után. A több helységes (multiroom) felhasználás, az iPod hordozható készülékek rendszerbe integrálása, az internet és a számítógép alapú zenehallgatás körül kevereg-kavarog a rangos gyártók fantáziája, készülékeik új családjainak kavalkádja. Nem csoda, hogy a vásárló ide lelkesedik, de oda is húz. Talán nem is tudja számba venni szükségleteinek jelenlegi és elkövetkező állását. 

 

Minden gyártó választékában van egy „második modell” amely közvetlen a zászlóshajó mögött igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Marantz esetében ez a 6005-ös. Évtizedes tapasztalat és a statisztikák is azt mutatják, többször előfordult, hogy a második készülékek üzletileg sikeresebbek voltak, mint a legtöbbet tudó csúcsmodellek. Delikvensünk a filmek rajongói mellett a zene szerelmeseit is meg kívánja nyerni, mert, hogy ne kelljen kettő rendszert felépíteni a házimozizás és a zenehallgatás céljaira. Mindenekelőtt magabiztos kivitele tűnik szemünkbe, az új design sugallja az erőt és a fölényt a többi versenytárssal szemben. 

 

55185477_10004370_mikrofon_marantz_sr_5005_hifi_receiver_FUGGO.jpgNézzük a listát, mit tud minden tekintetben! Hat HDMI 1.4a bemenet és egy kimenet, mindegyik támogatja a legújabb térhatású (3D) képi megjelenítést. Ezek biztosítják a nagyfelbontású video- és audio-jelek áramoltatását és a kiváló kép- és hangátvitelt. Az SR6005-ös kiválóan alkalmazza a Deep Color™, x.v.Color™, Dolby® TrueHD, DTS-HD Master Audio™ formátumokat. Mindezek beállításáról a grafikus interfész alapú képernyő menü gondoskodik. Nagyon látványos pl: a 7.1-es konfiguráció mindenre kiterjedő beállító ábrája. A vezérlő áramkör a HDMI jelúton működő készülékeink működését tartja kézben, kétirányú kezelési és jelátviteli parancsokkal egyszerűvé téve az összeállítást és a beüzemelést. Készülékünk HDTV kompatibilis 1080 progresszív megjelenítésre, a videojel vonatkozásában. Feltételezi, hogy rendelkezünk digitális műholdas vagy kábel-TV beltéri egységgel,

tavlapcsolo_2_FUGGO.jpg

 de a régi parabolás szettekhez is igazodik az analóg bemeneti oldalon. Kiválóan működik az audio visszacsatolási mód a televíziós készülék jeltáplálására és hangjának egy darab HDMI kábelen való visszaszállítására (ARC). Nemcsak HDMI áramkörökön keresztül támogatja a DVD-Audio és az SACD műsoranyagok több hangcsatornás lejátszását, hanem analóg 7.1 bemeneti csatolókon keresztül is. A régebbi csúcsot jelentő komponens videojel feldolgozása három bemenet és egy kimenet csatlakoztatási lehetőséggel elérhető. A nagyon kis számban lévő és hamar divatja múlt S-VHS készülékek miatt S-Video járatot nem tartalmaz (ne is szomorkodjunk érte!). Öt darab hagyományos kompozit videojel bemenet áll rendelkezésre – ebből egy az előlapon – és kettő kimenet, hogy bármilyen képi eszközt használni tudjunk. Négy digitális hangbemenet, 2 Optikai és 2 koaxiális, itt is lehetőség van jobb minőségű csatlakozókkal szerelt márkás kábelek csatlakoztatására. Az analóg technika sincs elhanyagolva, a már meglévő hagyományos analóg készülékek RCA szabvánnyal szerelt kimenetei részére hét be- és egy állandó jelszintű kontroll kimenet áll rendelkezésre. A filmgyári képmérnökök által megálmodottakat az Anchor-Bay ABT 2015 típusú videoprocesszora produkálja. Ehhez egy 32-Bit DSP hangprocesszor dukál, hogy utánozni tudjuk a filmszínházakban lévő hangzásteret. Előre programozhatjuk a hangzások paramétereit így varázsolhatunk elő az előkészített digitális hangtér-processzorbeállítás közül a témának megfelelőt. A 3D-s játékok még élvezetesebbek legyenek, be lehet avatkozni az audio módokba, hogy minél jobban illeszkedjenek a játék tartalmához. Hatalmas segítséget kapunk a helység akusztikájához és a hangsugárzó rendszerhez való hozzáhangoláshoz a mérőmikrofonos hangzáskompenzáló áramkör használatával. A komputer vezérelte Multi EQ nem akárki ötlete.A Marantz cég az Audissey Laboratory-t kérte fel egy teljesen egyedi automatikusan működő teremhang kiegyenlítő konstruálására. Hasonló van szinte minden gyártó csúcsmodelljében, de itt egy kicsit mással találkozunk, mert a mérőjel csomagok és a mérési metódus is más. Különleges lehetőségként két hangsugárzót szerelhetünk fel a vetítővászon felső élének magasságába, így biztosíthatjuk a vászonról felénk beszélő szereplő hangjának helyes pozicionálását. Minden képpel és hangzással kapcsolatos beállításunkra egy memória vigyáz, megőrzi azokat a következő bekapcsolásra. Az aktív mélysugárzó minél optimálisabb kihasználása és minél jobb környezeti akusztikus integrálása érdekében variálható keresztezési frekvencia beállítási lehetőségünk van 40Hz és 250Hz között kicsiny lépésekben. Egy egyedi, digitális formátumokat karban tartó áramkör dolgozik az USB bemeneten a tömörített és adatvesztéses digitális tároló készülékeink jeleinek feldolgozására.

 

Természetesen az ortodox sztereóhívők minden processzor beállítást és a video áramköröket könnyűszerrel, egy mozdulattal kikapcsolhatják, ez a Direct Mode. Lehetőségünk van még egy pár hangsugárzó bekötésére, hogy elvigyük a készülék hangját más helységbe. Így az A/V erősítőnk végfokozatát használjuk, de erre egy másik megoldás is kínálkozik, nagyszintű kimenet is adott (zone2 out) hogy felépítsünk egy második hangláncot. Találunk még egy „jól-képzett” fejhallgató erősítőt, ami valószínűleg IC-alapú. A lényeg a kiváló hang erejét az vég-erősítő biztosítja. 

 

Marantz_SR6005_black_600.jpg

 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzunk ki a tömörített audio fájlokból, egy saját fejlesztésű M-DAX áramköri technológia, amely csökkenti a torzítást valamint egy előlapi USB port, amely kiváló minőségű digitális csatlakozást nyújt az iPod / iPhone alkalmazásához. Külön tartozékként rendelhető és a készülék M-Xport csatlakozójába iktatható egy kábelnélküli kapcsolatot létrehozó egység (RX101) komputer, laptop PDA és okos telefon műsoranyagának kinyerésére. Mellékesen kapunk egy 56 programhelyes rádiót a teljes RDS szolgáltatásokkal, manuális és automatikus hangolási funkciókkal, ami jó vételkészségű és szelektív. Szintén nagyon szemléletes a képernyő menü, ezért megéri egy kisebb megjelenítőt használni a tv-készülék mellett. A sok szolgáltatást kényelmes és logikus kezelésbe integrálva kínálja az SR6005 távvezérlője, ha nem is a legjobban kézbesimuló, de ergonomikus konstrukció, mindenképp áttekinthető és logikus felépítésű. Szilikonos tapintású kezelőgombjai könnyed nyomásnak engedelmeskedve kapcsolják a megfelelő funkciókat és szolgáltatásokat. Vezérlés tekintetében kompatibilis az iPod/iPhone kezeléséhez és teljes értékűen működik a többi Marantz készülékkel. Fentieken kívül más igényű felhasználásra is ad lehetőséget van kimenete külön végerősítőkre és az ezen keresztül megvalósítható multi-amplifikálásra, multi-kábelezésre. Véleményem szerint minden beállítani való könnyen hozzáférhető és egy kis spekulálással elvégezhető. Kiváló, nagy érzékenységű (90-92 dB) hangsugárzók alkalmazása és egy kis szobaakusztikai alakítás után az Audyssey - teljesen logikusan - nem sok beavatkozást mutatott a hangképbe (frekvencia kiemelés és vágás), de kiválóan pozícionálta a háromszemélyes kanapé ülőhelyeit. Minden ülőhelyen egyenletes volt a hangzás, akár a frekvencia átvitelt akár a lesugárzási energiát vesszük tekintetbe. Az erősítő hangzáskarakterére, mindenekelőtt, a nyugodtság jellemző. Hátborzongatóan jók az apró neszek és a fázisfordítással készült hangeffektek. A különböző film-jelenetek helyszínváltásával megváltozik a rájuk jellemző hangzástér is, így hallhatóan nem egy kaptafára készült mozi-hanggal van dolgunk. A szereplők jól pozícionáltak, némely esetben meg a körkörös hangzástérbeli elmozdulásukat is lehet követni. Végül is így háromdimenziós a hang. A színészek szempontjából legfontosabb csatorna a center hangja jól artikulált. Igazán élvezetes kiváló orgánummal rendelkező színészeket hallgatni rajta, mert telt, dinamikus, részletező hangzásával lebilincsel. Az erősítőnek vannak dinamikai tartalékai, bizonyos hang effektusok, robajok és csattanások olyan energiával szólalnak meg, hogy nyugodtan feltételezhetjük, ha nagyobb hangerejűek lennének - nagyobb amplitúdóval rendelkeznének - ez az erősítő még azt is „megugraná”. Ez nemcsak nagyfelbontású, de a régebbi DTS technikával rögzített felvételeken is hallatszik.   

 

marantz-sr6005-e61_600.jpg

 

A koncertfilmeken hallható hangszerkezelési zajok és mikro-dinamikák leképezése is nagyon jó. A zenei hang részleteinek felbontása kiváló, selymes a muzsika szövete. Ha hangmérnöki mestermunkákat játszunk le részletes a színpadkép, a surround nemcsak abból áll, hogy a közönség hangját haljuk magunk mögött, de benne vagyunk a közönség soraiban és a koncert jelenlét érzet nagy. Az előd 6002-hez képest is szemléletesebb, megfoghatóbb a hangzástér, mintha a 14-ik sorba középre vettük volna a jegyet. A tényszerűséghez hozzá tartozik, hogy mit is várhatnánk egy olyan erősítőtől, amelynek frekvenciamenete 10 Hz-100 kHz-ig tart és az eltérés nem haladja meg a +/-3dB értéket. A torzítási tényező 0.08% a teljes hallható frekvencia tartományban, a jel/zaj viszony 98 dB egészen jó érték. Sok sztereóerősítő nem tudja ezeket az adatokat, pedig velük kizárólag csak zenét akarunk hallgatni. A csatornánkénti 110 Watt teljesítményhez, amit a teljes frekvencia tartományban képes leadni 190 Watt dinamikai csúcs is jár, azt a végerősítő fokozat 0.7 másodpercig képes tartani. A végfokozat 125 Watt maximális teljesítmény leadására képes, 6 Ohm impedanciás átlagterhelés alatt. A torzítás nem megy fel 1%-ra akkor sem, ha az összes csatornát meghajtjuk a legnagyobb teljesítménnyel. Hogy mindez teljesüljön egy igen masszív felépítésű EI-lemezmagos transzformátor alapú hálózati tápegységre van bízva az áramellátás. A hangerő beállításánál figyelembe kell venni, hogy a filmes pofon nagyobbat csattan az átlag hangerőnél és a puska valamint a robbantás is nagyobbat szól, kiemelkedve a többi hangesemény közül. Ilyen kiváló berendezésen nézve és hallgatva átjön a rendezők szándéka a mozi és koncertfilmek hangulatának otthoni megvalósításában. Sztereó zenehallgatás esetén bátran nyúlhatunk igényes opera és komolyzenei felvételek után, nem fogunk csalódni. Természetesen ehhez egy jó cd-játékos is szükségeltetik, de a Marantz választékában több jelölt is van erre a célra. Ha valaki nem High-End gurmand és csak a legdrágább felel meg, akkor zavartalanul élvezheti a Marantz SR-7005 sztereó hangzásbeli kvalitásait. Az erősítő képes kiszolgálni az árban egymilliós nagyságrendű hangsugárzó készletet és jeleskedik a digitálisak között ma legjobb hangminőséget szolgáltató SACD és a számítógépen fellelhető HD zenei file-ok reprodukálásában. A sztereó színpadtér háromdimenziós, mélységi távolságokat is meg tud mutatni. Remek dinamikával rendelkezik, és itt nemcsak a nagy hangerejű részeket értjük, de a mikro dinamikai mutatókat is. Az egyes hangszerek jól elkülöníthetők és megkülönböztethetők a térben. Félköríves aurát rajzol a két első hangsugárzó között a magas sugárzók feletti térben. Ritmustartása jó, eleven, nyílt hangzása a lemezgyűjtést ösztönzi.

 

Sajnos a PC alapú zenehallgatás és filmnézés többségében olcsó számítógépekkel és kisdobozos 5.1 hangdoboz rendszerekkel valósult meg az otthonokban. A másik véglet az installációs szakma kevésbé mutatja meg magát, illetve a már elkészült házimozik és multi-room rendszerek nem vagy csak kevésbé publikusak. A magyarországi piacvezető lakberendezési magazinok csak nagyon ritka esetben mutatnak be a ház vagy lakás belsőépítészetével összehangolt berendezés együtteseket. Remélem mielőbbi áttörés lesz ebben, mert kiváló lépcső a Marantz SR6005 mindezek megteremtésére és a mobil eszközök rendszerbe integrálására.

 

 Szabó Károly    

 

www.octogonaudio.hu 

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum