Digitális HázimoziEmotiva - Erő és minőség Amerikából!

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Emotiva - Erő és minőség Amerikából!
Magyarországon az Emotiva márkanév hallatán az átlagos házimozi felhasználó nem kapja fel a fejét, hiszen a cég elsősorban a tengeren túlon, Amerikában hódít, így kis hazánkban, inkább a “haladó” szintű mozi rajongók éreznek némi birtoklási vágyat.

Emotiva

Erő és minőség Amerikából!

 

Magyarországon az Emotiva márkanév hallatán az átlagos házimozi felhasználó nem kapja fel a fejét, hiszen a cég elsősorban a tengeren túlon, Amerikában hódít, így kis hazánkban, de még talán Európai távlatokban is inkább a “haladó” szintű mozi rajongók borzonganak meg és éreznek némi birtoklási vágyat, persze csak akkor ha éppen nem egy ilyen rendszer boldog tulajdonosai.

 

Az Emotiva házimozi termékeiről mégis illik szót ejteni, már csak azért is, mert egy magyarországi cég részben felvállalta a márka “képviseletét”, valamint azért is, mert megígértük mikor a sztereó rendszeréről írtunk egy bemutatót. A képviselet szó persze nem a legjobb megoldás, mert mint azt a sztereó rendszereknél is említettük, az Emotiva márkát birtokló cég egy amerikai weboldalon értékesít, közvetlenül a fogyasztóknak, így a hazai “viszonteladó” is csak a vámolással, szállítással, Áfa befizetéssel és utalásokkal és az ezzel járó idegőrlő tevékenységekkel könnyíti a mozizni vágyó leendő tulajdonos életét.

 

De térjünk rá a készülékekre, hiszen a legtöbb embert nem a mellék információk, hanem a “száraz” tények érdekelnek. Mit tudnak ezek az amerikai vasak? Ha egy szóval kell válaszolnom, akkor kiválóak. Ezzel vége is lehetne a bemutatónak, de valószínűleg az olvasó ezzel nem elégedne meg, sőt mi több még fortyogna is egy kicsit, így lássuk részletesen mit rejtenek a dobozok, milyen kínálatból lehet remek ár/értékkel kiváló mozit létrehozni?! Az Emotiva Audio kínálatában egy házimozi előfok/processzor található Emotiva UMC-1 típusjelzéssel. Miután a processzort megszabadítottuk dupla karton csomagolásától, rögtön szembe tűnik a letisztult, elegáns szálra húzott alumínium előlap, a nagy méretű hangerő szabályzó, valamint a középen helyet foglaló VFD kijelző. Az előlapon található még a hálózati ki/be kapcsoló, valamint több darab, a beállításhoz, kezeléshez szükséges nyomógomb is. Megfordítva az előerősítőt, a hátsó fertály igen gazdag látványa tárul elénk. Öt darab 1.3a deep color támogatottságú HDMI bemenet és egy kimenet, több digitális koax és optikai ki és bemenet, analóg ki és bejáratok sokasága, 7.1 csatornás ki és bemenet, XLR mélysugárzó kimenet, valamint komponens- és kompozit ki és bejáratok állnak rendelkezésünkre. Található a hátlapon továbbá több trigger jack csatlakozó, az esetleges további komponensek vezérlésére, USB csatlakozó a szoftver frissítések elvégzéséhez és egy AM-FM antenna a rádióadások vételére. A külsőt átfutva a belső irányába érdemes tovább kutakodni, hiszen itt található az UMC-1 lelke.

emotiva_umc1_front.jpg

A beépített alkatrészeknek köszönhetően az előfok a jelenleg alkalmazott formátumokkal maximálisan megbirkózik, kezeli a DTS-HD és True-HD hangokat, két igen kiváló 32 bites Cirrus DSP processzor felelős a hangformátumok digitális/analóg átalakításáért, és a Faroudja cég neve által fémjelzett videó processzor skálázza az 1080p-nél alacsonyabb felbontású videojeleket. Ez így már önmagában kellemes előszó, azonban a készülék ennél jóval több pozitívumot tartalmaz. Az alkatrészek minősége, az áramköri lap anyaga és a belső felépítés is példás, hja kérem így könnyű jó hangot kicsiholni egy marék alkatrészből! A készülék belsejében két hálózati transzformátor található, melyek közül egy túlméretezett toroid a hang áramköröket, egy árnyékolt hagyományos lemezelt transzformátor a kijelzőt és a vezérlést látja el energiával. Ez a körültekintő megoldás garantálja a különböző, hang szempontjából fontos áramkörök zajmentességét és a kiváló dinamika tartalékok alapjait. A videó és az audió áramkörök példásan egymástól független panelen sorakoznak, rendkívül rövid jelutakkal, gyakorlatilag a csatlakozók a paneleken foglalnak helyet. Az előlapi kezelő szerveknek és a kijelzőnek egy harmadik áramköri panelt használnak a tervezők, mely szintén a legrövidebb megoldással az előlap mögött került beszerelésre. Az előerősítő tartalmaz továbbá egy 11 sávos EQ-t és egy saját fejlesztésű szoba akusztika processzort is. A video áramkörök az 1080p/24Hz-es megjelenítést is támogatják, és bármelyik analóg video bemenetről képesek a video jel skálázására akár 1080p sor erejéig.

emotivaUMC1_back.jpg

 

Az alacsony impedanciájú, nagy vonaljelszintű kimenetek bármilyen végerősítőt képesek kellő jellel ellátni. A beállítás OSD menü segítségével lehetséges, mely viszonylagosan egyszerű, de lehetőség van a beépített kalibrációs rendszer használatára is, mely a tapasztalatok szerint igen jól méri fel a szoba akusztikai hiányosságokat és kellő magabiztossággal orvosolja azt. Az UMC-1 mindent összevetve papírforma és a látottak alapján igen bizalom gerjesztő darab, de mielőtt a hangjáról is szót ejtenénk, lássuk miket lehet a márka kínálatából “mögé” kötni, milyen végerősítőkkel lehet kínozni meglevő hangsugárzó rendszerüket.

 

Az Emotiva végerősítők tekintetében igen széles választékot kínál az arra fogékony vásárlóinak, hiszen a termék palettán két sorozat is található UPA és XPA fantázia néven. Mindkét sorozat több alternatívát kínál, hiszen a mono végerősítőtől kezdve a sztereó a három, öt csatornás végerősítőkön keresztül akár a hét csatornás monstrumig lehet válogatni. Az UPA típusjelű sorozat nem nevezhető belépő kategóriának, hiszen óriási hálózati trafó, katonás moduláris felépítésű végfok panelek, masszív ház, letisztult előlap és rengeteg súly jellemző a különböző készülékekre.

emotiva_upa5_front700.jpg

Természetesen a fanatikusok akár a mono vagy kettő és három csatornás végerősítők használatával is felépíthetik rendszerüket, mégis úgy gondoljuk, hogy a legtöbben a klasszikus öt vagy hét csatornás erősítőket részesítik előnyben, többek között a méret, súly és ár/érték arány figyelembe vétele miatt is! Ennek okán az UPA és XPA család ezen modelljeit mutatjuk be részletesebben. Kezdve az Emotiva UPA-5-el rögtön problémákba ütközünk...alig sikerül kihámozni a dobozból, hiszen olyan súlyt képvisel, ami manapság már igen ritka az egyre könnyebbé váló konkurens modellekkel szemben. A közel harminc kilós bestia igen masszív darab és látványnak sem utolsó, sugárzik belőle az erő, pedig ez a “legkisebb” a testvérei között! Az előlap itt is vastag szálra húzott matt alumínium panel, kezelőszervek nélkül, csupán egy ki/be kapcsoló gombbal és öt darab státusz visszajelző leddel.

emotiva_upa5_back700.jpg

A hátlap is ennek megfelelően puritán, öt darab RCA bemenet, öt pár masszív banán dugózható kimenet, trigger ki és bemenet, a hálózati főkapcsoló és a hálózati dug alj található. A fedlapot levéve a már említett katonás rend, egy nagy méretű 600VA-es hálózati transzformátor, és az öt darab egyforma végerősítő modul köszön vissza. A beépített alkatrészek itt is kiválóak, 1% tűrésű passzív áramköri elemek a jelútban, nagy méretű tápszűrés (60 000 microFarad) és a kellő méretű hálózati trafó pumpálja a 8 ohmon rendelkezésre álló 125W-ot csatornánként. Az A/B osztályú erősítő nem jön zavarba a 4 ohmos terhelő impedancia mellet sem így problémásabb hangsugárzók is nyugodtan csatlakoztathatóak a kimenetre.

 

Az UPA-7-es típusjelzés alatt gyakorlatilag plusz két csatornás kapunk azzal a kiegészítéssel, hogy itt már egy 850VA-es transzformátor pörgeti a villanyórát, nagyobb tápszűréssel karöltve, és persze újabb kilókkal nehezítve az egyébként is tetemes súlyú “dobozkát”. Az ínyencekre gondolva az Emotiva az XPA sorozatból is készít öt csatornás változatot, és mivel az XPA család kínálata már a high-end vonalbeli végerősítőkkel is felveszi a versenyt, ítt mint felső kategóriás többcsatornás végfokként használható. Az 1200VA-es hálózati transzformátor tetemes súlya a papír dobozból egyedül kikísérletező felhasználót kezdésképp egy gerinc sérvvel ajándékozza meg, nem vicc, inkább hívjuk baráti segítséget...már csak azért is mert az élményt amit az üzembe helyezés után kapunk, úgysem tudjuk egyedül feldolgozni. Az XPA végerősítő előlapja az UPA sorozat mása, különbség a hátsó panelen található, hiszen itt már XLR csatlakozók is a rendelkezésre állnak, és teljesítményben is többet kapunk a pénzünkért, nem is keveset....csatornánként 200W-ot 8 ohmos terhelés mellett.

emotiva_upa7top02.jpg

Mivel azonban a műszaki adatok soha nem garantálják azt, hogy egy készülék jó hangú, megfelelő karakterű, ezért mindig a meghallgatás dönt, legalább is ha objektívebben akarunk véleményt formálni. Az Emotiva házimozi elő és végerősítőt több helyen sikerült fülügyre venni, hiszen akár már a kedves olvasó is találkozhatott egy UMC-1 – XPA-5 összeállítással a tavalyi Házimozi és Hifi kiállításon, de mi most a Stream Audio Kft. bemutató termébe látogattunk el, hiszen itt nyugodt körülmények között lehetett tesztelni a “kicsikéket”. A “körítés” egy Dali ikon 6 MK II-es 5.0-ás hangfal szettből, egy Proson R12-es mély sugárzóból, Dune Max média lejátszóból és egy JVC DLA-X3-as 3D képes projektorból na meg a 240cm-es fix keretes vászonból állt, minden adott volt egy kellemes délutáni mozizáshoz. Itt az UMC-1-es processzor mögött az UPA-7-es végerősítő teljesített szolgálatot és miután beüzemelték a rendszert, belevágtunk volna... de először csak a két front sugárzó szólalt meg. Nem, nem történt semmi hiba, a helyzet az, hogy kíváncsiak voltunk a sztereó zenei erényekre, hiszen egy elő-végerősítő párosnak már képesnek kell lennie itt is megfelelőt domborítania. Több zeneszám után eszünkbe jutott a már bemutatott sztereó Emotiva trió produktuma, és mivel az a rendszer is rendelkezésre állt, ezért némi “A/B” tesztet próbáltunk összehozni, hogy kiderüljön, gyengébb-e a mozizásra szánt rendszer a sztereó összeállításnál. Miután jó háromnegyed órát töltöttünk ezzel, ki merem jelenteni, a mozi rendszeren is kiváló minőségben szól a sztereó műsor. Biztos vagyok benne, hogy van olyan fülű szakember, aki hallja a különbségeket, de egy egyszerű felhasználó képtelenség, hogy ezt megtegye. Csillagos ötös az elő- végfok javára, már ami a zenei megszólalást illeti. Amerikai fórumokon az UMC-1-et több felhasználó is a legendás házimozi gyártó márkák több milliós processzoraihoz hasonlítják, és több esetben egy szinten is említik azokkal. Ezek után alig vártuk, hogy mit produkál mozi műsoron az adott összeállítás. Az első pár ismert filmjelenet után a következő mondatok jutnak azonnal az ember eszébe: rengeteg részlet, döbbenetes erő, nekem miért nincs otthon, venni akarok egyet....

 

A tréfát félretéve valóban lehengerlő az a különbség, amit az ember a már megszokott felső kategóriás rádióerősítők és egy nagyságrendekben hasonló árú elő-végerősítő között tapasztal. Megannyi részlet, csilingelés, fémes hangok, kontúros, pozicionált effektek, megfogott de ugyanakkor brutális erő és dinamika, a tartalékok bőségessége...és még lehetne sorolni, de ezt hallani kell. Közel 1 órás mozizás után épphogy langyos végerősítő és fülig érő száj a végeredmény. Fantasztikus készülék, hihetetlen ár! Apropó ár: mint említettük az amerikai székhelyű cég közvetlen értékesít, így bárki megrendelheti kintről a terméket, de a weboldalon látott árat ne csak a dollár aktuális árfolyamával szorozza, hiszen a szállítás bizonyos esetekben (nehéz végerősítő) több mint a készülékek ára, és sajnos a hatályos jogszabályok értelmében a VÁM, ÁFA, és környezetvédelmi adó is alakítja a készülékek végösszegét. A Stream Audio Kft. azon vásárlóinak kíván segítséget nyújtani, akik nem kívánnak a fenti dolgokkal (rendelés, fizetés előre dollárban, vámolás, áfa, biztosítás, adók befizetése, stb.) vesződni, és kényelmesen itthon, boltban, készletről vásárolva szeretnének egy az árát meghazudtoló elő-végerősítő párost vásárolni a közép-felső árkategóriájú rádióerősítők helyett. Az árak tekintetében érdemes egyeztetni a “forgalmazóval”, de elöljáróban annyit lehet tudni, hogy már fél millió forint körül hazavihető az UMC-1 – UPA-5 páros, ami valljuk be, a sok adó és drága szállítási költség ellenére is egyedülálló a piacon. A cikk írása közben párhuzamosan három házimozi installáció is elkészült, a Stream Audio Kft. jóvoltából, ahol szintén az Emotiva készülékei kerültek beépítésre, így azok hamarosan a “vendégségben jártunk” rovat hasábjain bemutatásra kerülnek. Addig is érdemes felkeresni a bemutatótermet és számolni az Emotiva készülékeivel, pláne, ha ebben az árkategóriában nem a rengeteg szolgáltatás, hanem az igazi, erőtől és részletektől, na meg a tartalékoktól gazdag mozihang az elsődleges szempont, és nem utolsó sorban a sztereó produktum sem mellékes!

 

Zsóka Krisztián

 

Iránytű

Forgalmazó: Stream Audio Kft.

www.streamaudio.hu

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum