Digitális HázimoziDenon AVR-2312 A/V Receiver

Digitális Házimozi | 2013. Január 05., Szombat 08:00

Denon AVR-2312 A/V Receiver
Mindenre kiterjedő figyelem, univerzális felhasználhatóság, és a kompromisszum mentes minőségre törekvés jellemzi a házimozi erősítőgyártásban a kezdetektől fogva jeleskedő Denon cég három új, 7.1-es új modelljét.

Univerzális 

 

Denon AVR-2312 A/V Receiver

 

 

Mindenre kiterjedő figyelem, univerzális felhasználhatóság, és a kompromisszum mentes minőségre törekvés jellemzi a házimozi erősítőgyártásban a kezdetektől fogva jeleskedő Denon cég három új, 7.1-es új modelljét. Most a középső, az AVR-2312 típusjelű kápráztat el tudásának, és szolgáltatásainak özönével, bár több közülük mára követelményszámba megy, melyeket jobbára a vásárlói igények hívtak életre.

 

A blu-ray formátum megjelenésével kötelező gyakorlat a Dolby TrueHD, és DTS-HD Master Audio hanganyagoknak a hangmérnökök szándékának megfelelően hű tolmácsolása, valamint a nagyfelbontású képi megjelenítők térhódításával a hagyományos DVD-alapanyagok 1080p sorfelbontásra való felkonvertálása. Bevonult a házi szórakoztatásba az eddig csak a komputerünkkel elért tartalmak, és a világhálón fellelhető zenélő webhelyek megkeresése, a letöltött videó-, kép-, és hangagyagok feldolgozása, megjelenítése. Mindehhez nagyon gyors, és pontos digitális jelfeldolgozás, és tömérdek új szabvány alkalmazása, valamint néhány nem mindannyiunknak kézenfekvő fogalom megértése szükséges. A fentiek teljesülésének érdekében a Denon AVR-2312 A/V-receiver vásárlói bízhatnak a gyártó mérnökeinek kompetenciájában, a teljesítményben, és a megvalósítás minőségében. 

 

denon_avr2312CI_220volts_600.jpg

 

Tudás-, és szolgáltatásszint:

 Lehetővé válik a Dolby Digital, és DTS hangformátumok 12 válfaján belül olyan magas hangzáshűségű formátumok, mint a DTS NEO:6 Music és DTS 96/24 feldolgozása egy 32-Bites lebegőpontos digitális hangprocesszor, a SHARC ADSP21487 segítségével. Összesen hét, a valóság figyelembevételével előállított hangzáskép közül választhatunk az éppen megtekintett, vagy hallgatott műsoranyag függvényében. A háromdimenziós képi megjelenítést is kiválóan teljesítő, összesen 7db HDMI V.1.4a szabványú bemeneti csatlakozás, és a hozzá tartozó Deep Color, és x.v.Color áramkörök a legújabb technika felhasználásával építik fel a képet, biztosítják a telt, és fázishelyes színeket. Mióta a digitális jelszállítást egykötegű (HDMI) kábelen kitalálták, működik annak teljes kontrolláramköre, a bekapcsolt külső készülékek kommunikációja. Egy kábelen, egy gombnyomásra visszajut a televízió hangja az erősítőbe. Külső képi forrásaink esetén az analóg-, és digitális sorbontás, és a képfrekvencia feltornászását 1080p jellé egy 12-bit jelfeldolgozási képességű videó A/D konverter (ADV7844), valamint egy Analog Devices ADV8002-4 De-Interlacer végzi. A behangolást az automatikusan, mérőmikrofon (Audio-Technica japán gyártmány) segítségével működő, hat mérési pozíciót figyelembe vevő Audyssey MultEQ XT rendszer optimalizálja a saját helységünk akusztikája, és a hangsugárzó rendszerünk paramétereit figyelembe véve a teljes hallható frekvencia-tartományban. Szabályozza, és beállítja a hangsugárzók közötti fáziseltérést, a hallgatói távolságot, és az állóhullámok kialakulásának redukálását. A hangszín kiegyenlítést akár magunk, kézi vezérléssel is elvégezhetjük, erre rendelkezésre áll egy csatornánkénti 9 sávos teremakusztikus kiegyenlítő (EQ). Ugyanez az áramköri szekció szabályozza valós időben az egyes csatornák hangerejét, hogy fel ne boruljon a teljesítmény-egyensúly. Ezzel szoros összefüggésben működik a magas felbontású szűrő szatellit hangszórók, és az aktív mélysugárzónk parametrizálása esetében is. Lehetőség van a lakáson, házon belüli második, és harmadik hangzóna kialakítására, műsorral való ellátására, és a távvezérlés használatára. Hálózati funkciók kapcsán feltétlenül dicséretes a „plug & play” elven működő komputer-hálózati csatlakozás lehetősége, az internet rádió (köztük a www.radiodenon.com) állomások hozzáférése, és a kedvenc állomások memóriába történő elmentése, a gyors műsorkeresés, amely Windows7-kompatibilis. 

 

Kedvenc hordozható kütyüink csatlakoztatására is lehetőség van egy előlapi USB-porton keresztül tiszta digitális kapcsolatú USB-kulcsos médiatárolókkal. 

 

Azt hiszem - és ezt a nemrég (naná, hogy a net-en) elvégzett közvélemény kutatások is igazolják - a ma embere előnybe helyezi a számítógép alapú szórakozást, de mindenképpen szüksége van formátumkezelésre, és hangerősítésre. Tehát az A/V-erősítők lényege nem változik, csak kiegészül az új igényeknek megfelelően. Ha a legújabb módszerrel akarunk csatlakozni iPod és iPhone készülékeinkkel, az AVR-2312 a szokványos mechanikai módszeren (USB) kívül az új Airplay vezeték nélküli jelátvitelre, vezérlés, és műsorválasztásra is lehetőséget nyújt, természetesen azoknak a készülékeknek, amelyek erre fel vannak készítve. 

 

Ha nem tévedek, nem mindenki technikai fenomén. Rajtuk a sor, hogy kipróbálják az új beállítási varázslót, amely képes lépésről lépésre végigvinni a gyakorlatlan felhasználót a beüzemelés, és beállítás procedúráin úgy, hogy nem téved el a 100-nál is több oldalas használati utasításban. Mindezt grafikus megjelenítéssel is rendelkező képernyőmenü segítségével végezheti.

 

s-DEN9-AVR2312CI_600.jpg

 

Nagyerejű, diszkréten felépített végerősítőinek teljesítménye csatornánként 135 Watt. Mindehhez egy stabil áramot szolgáltató kapcsolóüzemű tápegység társul, összesen hét csatornánkénti al-tápegység áramellátásával. Ez az erősítő egy igazi környezetvédő, készenléti állapotban csak 1 Watt a fogyasztása. A Denon AVR-2312 beüzemelésénél könnyedén elvégezhetjük a dupla kábelezést, és a hozzá tartozó dupla végerősítő-fokozat hozzárendelését 5.1-es hangsugárzó rendszer kiépítése esetén. Sőt lehetőségünk van második aktív mélysugárzó rendszerbe iktatására is, így egyet máris teljesítettünk a THX-szabvány fontos feltételei közül. Használhatunk magassági hangsugárzókat is a nagyméretű vászon közepén felénk beszélő szereplő minél jobb hangpozicionálásához. 

 

Rengeteg minden van még, ami a felhasználói igényeke elégíti ki. A teljesség igénye nélkül: egyedi beállításainkat memorizáló egység, kijelző fényerejének szabályozása, bementi szintek szabályozhatósága, hangerő limit beállítása, a basszus határfrekvenciájának kijelölése, képernyőplakát létrehozása, „tanítható” rendszertávvezérlő, és az egyre fontosabbá váló media-stream funkciók, és lehetőségek (pl.: hálózati party mód). Aki még többre vágyik, használhatja a bekapcsolási hangerő kijelölését, a csendesítő szűrő (muting) határértékének változtathatóságát, vagy éppen konfigurálhatja a képernyőn kijelzésre kerülő adatok kintlévőségi idejét. Remélem egy-két kielégítő magyar nyelvű magyarázattal szolgáltam a sok fogalom megértéséhez!

 

Mivel rendkívül összetett műfaj lett a házi zenélés, és filmnézés, tele újdonságokkal, izgalmas felfedezésekkel, találmányokkal, a végeredményhez, az élményhez eljutni gyakorlott rendszerépítőnek (installáló szakember) is több órájába kerül. Meglévő, és jól kiépített házimozi-rendszerben csak az A/V-receivert kicserélni nem kunszt, de meglehet, a csere több komponens fejlesztésére, lecserélésére is ösztönzőleg hat. Az új technika, a hálózati hozzáférés routert, és LAN kábelezést igényel, az AVR-2312 DHCP protokoll szerint üzemelő routere PC-, és médiaszerver kompatibilis.  Használja a DLNA 1.5 technológiát, és a szinte mindenütt fellelhető Windows Media Player 11, és 12 módozataira optimalizált. A DLNA 1.5 technológiával rendelkező router-, és PC-eszközöket gyorsan felismeri, ezért úgynevezett „csatlakozz - és - játssz” ("plug-and-play") módszerrel könnyíti az amatőr kezelők dolgát. Innen már felgyorsulnak a hang és képesemények, tapasztalataim szerint sokakat elkápráztató minőségben. A Denon AVR–2312 rendkívül vonzóan oldja meg a feladatokat. Szinte inspirál arra, hogy még egyebeket is kipróbáljunk, csatlakoztassunk, meghallgassunk rajta. No rajta! 

 

A képanyagok minőségének megvalósítása terén nemcsak a gyári blu-ray lemezanyagok zajmentessége, és színhűsége, de a normál DVD-filmek felskálázása esetén létrejövő eredmény is elkápráztató. Nagyon nehezen lehet belekötni. A színek nem erőltetettek, nincsenek hamis körvonalak, és mindez gyors mozgások megjelenítése közben is hibátlan. Nem változtatja meg az árnyalatok sokféleségét. A hagyományos DVD-anyagok esetleges kontúrhibáiért a kisebb sávszélesség okolható, kárpótol viszont a színek tisztasága, és a részletező képesség. A dekódolt Dolby TrueHD, és DTS MasterAudio anyagokat problémamentesen tálalja. A Dolby Digital nagy-felbontású változata erősebb hátsó effekteket produkált, míg a DTS HD MasterAudio látványosabb, érzékletesebb, jobban megfogható teret varázsol a helyiségünkbe. A gyors akciójelenetek közötti párbeszéd tisztasága garantált, artikulációja az egyes színészekre jellemző. Mély, feszes, átható basszus tartomány érhető el, de muzikális is, mert több akusztikusan mély hangrendű hangszer hangjának hű tolmácsolója. Emellett nincs feddésben semmilyen más frekvenciájú információ, egyenletes a frekvenciamenet, és nem viszi el a hangzást a realitásoktól. A koncertfelvételek reprodukálása megmutatja az egyes hangszerek csak rájuk jellemző hangzását, beavat a zenei történésekbe, a hangmérnökök szándékába. Élményszerű előadása nem „mindenevő”, nem csinál mindenből egykaptafásat, nem tüntet el hibákat, így gyorsan szanálhatjuk rossz felvételeinket. A szimfonikus nagyzenekar, és az elektromos hangszereket használó szekció dinamikai viszonyait jó benyomással érzékeltette, nem simította ki a műfajok közötti különbségeket, így realisztikus képet nyújtott az előadásokról. Meglepő valóságérzettel tálalja a koncert termek hangzását, és/vagy az aréna hangulatát. Kiváló részletezettséggel szólal meg az énekhang, és a zongora, valamint a rézfúvós hangszerek. Kiegyensúlyozott a hangzás gyors impulzusokkal még a végteljesítményhez közeli watt-zuhatag közben is. Megbízható erősítő, nem szenved, nem szuszog, nem lankad, hanem erősít. Mindezt a fülnek kedves, selymesen ható, apró nüánszokkal teli hangzással teszi.

 

Denon.AVR2312CI_back_600.jpg

 

Az első helyen a kép-, és hangminőség dominál, gyári műsoranyagok tekintetbe vételével. Másodlagos szempont az értékelésnél a kezelés - amatőrök ilyen készüléket úgysem vásárolnak - bár itt egy nagyon szemléletes menürendszert kapunk. Harmadszor: az FM rádió. Érzékenysége, és szelektivitása az adóállomások 30km-es körzetében jó. Negyedszer: az internet, és a külső digitális forrásokból kinyerhető hosszan élvezhető, nem fárasztó hang csak hab a tortán. A letöltők, és stream-elők népes tábora nem kívánhat jobb hangminőséget, mint amilyen az eredeti műsoranyag állapota, hiszen fából vaskarikát digitálisan sem lehet készíteni. A leggyakoribb 192kbps bitrátájú rock, és pop anyagok hallatán akár bulizhatunk is. Ettől jobb eredmény érhető el 320kbps esetén. Levesz a lábunkról a több, mint 100dB digitális zajtényező, a digitális csend, valamint a még itt is elérhető 90 dB dinamika. Vigasztalásul ott a FLAC HD-ben rögzített hanganyag ettől is jobb minőségű átalakítása analóggá, a jó CD-lemez hangzási kvalitásainak megfelelően. Még szerettem volna az SACD (DSD) jelátvitelt, és feldolgozást HDMI-n keresztül, de ezeknek a nagyfelbontású hangfelvételeknek a megvalósulására csak az analóg bejárat áll rendelkezésre.

 

Ajánlás

Bizonyosak lehetünk benne, megvan a fizikai magyarázat minden fejlesztés, és továbblépés mögött, de valójában nem ez számít. A zenehallgatás ugyanis sokkal inkább pszichológia, mint technika kérdése. Az alapvető minőségi különbségeket mindenki meghallja (más kérdés, hogy mennyire számít az ár), de amúgy egyéntől függ, hogy melyik lejátszó, erősítő, vagy hangfal tetszik igazán. A házimozi-hangzás olyan, mint a szép nők látványa. Nem tudod megmagyarázni, hogy miért tetszik az egyik, és miért nem a másik. De itt is érvényes a tézis: ha nem boldogulunk vele, hívjunk szakembert! Csak ne ő mondja meg, melyiket válasszuk azok közül, amik különben is neki tetszenek. ( - )

 

 Szabó Károly

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum