Digitális HázimoziDenon AVR-1612 házimozi receiver

Digitális Házimozi | 2013. Január 06., Vasárnap 08:00

Denon AVR-1612 házimozi receiver
A tizenkettes szám a 2011/12-es évjáratot jelzi, és mint nyáron minden évben aktuális, alapkategóriában a Denon is megvívja a meccset szokásos márkás vetélytársaival. Többször utaltam már a gyártási sorozatokban leledző második készülék sikereire...

Denon AVR-1612 házimozi receiver

 

Kemény kapuvédő a gólvonal előtt.

 

A tizenkettes szám a 2011/12-es évjáratot jelzi, és mint nyáron minden évben aktuális, alapkategóriában a Denon is megvívja a meccset szokásos márkás vetélytársaival. Többször utaltam már a gyártási sorozatokban leledző második készülék sikereire, de most nem fentről a csúcsmodell felöli, hanem belépő szintről az alulról jövő második készülék tudásával és szolgáltatásainak tanulmányozásával foglalkozom.

 

Denon-1612-tav_FUGGO.jpgA Denon több mint egy évszázados szakértelmével biztosítja az izgalmas térhatású hangot, a lebilincselő zenei élményt, a mesteri minőségű filmzenék, koncertek hangulatát. Ezekhez társul még a HDTV műsorok és a video játékok felcsigázó hangzása valamint a hordozható készülékekből kicsiholható legimponálóbb zenei hatás előállítása. Az AVR-1612 fel van vértezve a legújabb HDMI 1.4a képességekkel a háromdimenziós képátvitel lehetőségével a Deep Color és x.v.Colour jelátvitellel. Képes automatikusan felismerni és beavatkozás nélkül továbbítani a Blu-ray lejátszóból érkező 3D-s műsoranyagokat, a 3D-s hatás nem vész el különböző elektronikai beavatkozásokkal. Csatlakoztatás szerint négy teljes értékű nagyfelbontásra képes eszköz fogadására és közöttük egyszerűen kezelhető kényelmes kapcsolási lehetőségre van felkészítve. Itt újdonság a különböző bemenetek automatikus kiegyenlítése, az audioszint memória. Képes korrigálni minden bekötött műsorforrás különböző jelszintjét. Az AVR-1612 A/V erősítő és az arra alkalmas televíziós készülék összeköttetésére csak egy HDMI kábelt kell használni, mert a tv hangja ezen bejut az erősítőbe feldolgozás céljára. A jelátvitel kétirányú. Így nincs összetéveszthető kábelezés és nincs plusz anyagi kiadás még egy kábelre. A Denon Setup Wizzard beállítási varázsló cilinder és mágikus pálca nélkül végzi el a feladatokat, mert a Denon már arra is gondolt, hogy az ezt megelőző évjáratok modelljeiben alkalmazott 32 oldalas menürendszer beállításainak elsajátítása gondot okoz a felhasználónak – legfőképpen akkor, ha sikeresen ki is töröl néhány oldalt a menürendszerből. Akkor jön a factory reset (gyári paraméterek visszaállítása) és az egészet lehet elölről kezdeni. Az AVR-1612-ben a kezelési menü egyszerű és logikusan felépített utasításokkal végigkalauzol az üzemelési rendszer felépítésén, gyorsan és pontosan elérünk minden beállítást. Az AVR-1612 receiver kifinomult Audyssey MultiEQ automatikus hangzáskalibráló rendszere aprólékosan dolgozik. Figyelembe veszi a hangsugárzó rendszer kvalitásait és a helység akusztikus paramétereit. Hat különböző hallgatási pozícióhoz állítva be az optimális értékeket. A mellékelt mérőmikrofonnal és a saját oszcillátorral előállított hangjel csomagok segítségével a készülék automatikusan visszaméri és kalibrálja a hangerőt, a frekvenciakiegyenlítést és a késleltetés beállítását. Célja, hogy fokozza a hangélményt, optimalizálja az akusztikusan szegény területeket. Az eredmény sokkal pontosabb háromdimenziós hangzástér, széles lehallgatási területen. Az Audyssey Dynamic Volume funkció kordában tartja az egyes túlhangosított tv-reklámok durva hangerőkülönbségeit. Ide még becsempészett a gyártó egy némítási szint beállítót, amit ránk kezelőkre bíz: milyen értékre állítsuk be (-40 vagy -20 dB) a hangnémítást, ha csörög a telefonunk, vagy éppen csengetnek a szomszédok, mert filmet nézni jönnének.

 

Az előlapi USB port tökéletes helye a hordozható készülékeink, iPod és iPhone kedvencünk csatlakoztatására. Ez a közvetlen digitális kapcsolat sikeresen állítja vissza a tömörített és adatvesztéses állományokat, így jobb hangminőséget biztosít, megkerülve a lejátszó saját, beépített D/A átalakítóját, amely valószínűleg nem ennyire kifinomult elektronikailag. Az iPod és iPhone működtethető is a Denon készülék távvezérlőjének kezelőszerveivel. Ez a részegység az Apple cég ajánlásai alapján a cég által hitelesített. Ugyanerre a helyre csatlakoztatható minden USB-n keresztül működtethető külső lejátszó berendezés és tároló.

 

denon_avr1612_60.jpg

 

A Denon ezzel a készülékkel bemutatja az erős alapot, amelyre egy házimozi rendszert felépíthetünk. Diszkrét felépítésű erősítői 5 X 120 Watt leadására is képesek, névleges, órák hosszat kinyerhető teljesítmény a teljes frekvencia sávban 0.08% teljes torzítási tényező mellett 5 X 75 Watt. Tehát ezzel óvatosan kell bánni, mert ha hangsugárzóink is tudják ezt a szintet és nem vagyunk jóba egy üveges mesterrel, könnyen konfliktusba keveredhetünk életünk párjával. Az erősítő teljesítményfokozatában szigorú minőségi szinttel válogatott alkatrészek kerültek beépítésre, mert a Denon nem alkalmaz olcsó végfokozat IC-ket. Nagyon hasznos szolgáltatás az aktív mélysugárzókhoz alkalmazott alsó határfrekvencia távvezérlővel történő beállítása. Különösen akkor, ha kritikus a mélynyomónk elhelyezése vagy kvalitásai. A Denon AVR-1612 típusú házimozi készüléke földünk energia éhségére is megoldást talál, mivel készenlétben csak 0.1 Watt áramot fogyaszt.

 

denon_avr1612_back_600.jpg

 

Puszta kíváncsiságból feltett legjobb tesztlemezeimen nem a leg-High-End-ebb reprodukciót, hanem a kellemes szórakozást remélve igen kedvező eredményre jutottam. Nagyon jó eredményt Peter Gabriel – Growing Up c. koncertjének Blu-ray változata egy DTS HD Master Audio prezentációs lemezről (not for sale) hozta. A körszínpad hatalmas munkát kívánt a road-októl kezdve a hangtechnikusokon keresztül a koncertfilm hangmérnökéig. A végletesen extrém feladatokat úgy megoldani, hogy a felvételen még a különbözőségek is hallhatók legyenek igazi mestermunka. Nos, ezeknek a hanghatásoknak érzékeltetése delikvensünknek a 1612-esnek igazán szépen sikerült. Néha úgy éreztem, hogy nemcsak szimpla körkörös hangzástérben, de bent vagyok egy gömbben – aztán elmélkedhetek a surround technika magassági viszonyairól. Erről bővebben kellene tárgyalni, mert egyre többször hallom kiváló rendszer összeállításokból a fejem felett keletkezett hangot, legyen az helikopter, nyílvessző vagy zenei effekt. Hát, ha ez itt létrejöhetett, akkor nem is olyan alapkészülék ez a Denon. Az igazán meggyőző számomra Omar Hakim – Listen Up! című stúdió felvétele volt. Ennél a felvételnél a térbeli információk koherenciája és a hangforrások helyzetének érzékelése szerintem még a kevésbé avatottak számára is jól észlelhető.  Mindenesetre selymes hangzása, helyes hangzási balansza, részletező képessége elnyerte tetszésemet és ajánlom mindenkinek, aki ebben a kategóriában szeretne rendszeréhez alapot teremteni – mint tudjuk az erősítő hangzása, rányomja bélyegét a hangátviteli lánc végén hallható végeredményre.

Meghallgatás

Olvasás fonetikusan

 

Meghallgatás

Olvasás fonetikusan

 

Szótár

Zárszónak is egy a vége, a Denon AVR-1612 fogadja a vetélytársak támadását és sikeresen hárítja azokat.

 

 

 

Denon AVR-1612 AV receiver technikai adatok

 

Teljesítmény: 75 Watt csatornánként, 8 Ohm-on

                       120 Watt csatornánként, 6 Ohm-on 

Jellemző impedancia 8 Ohm

Frekvencia menet: 10 Hz – 100 000 Hz +1,-3 dB

Teljes harmonikus torzítás: 0.008 %

Jel/zaj viszony: 98 dB (direct mode)

Teljesítmény felvétel: 360 W

Méretek: 434 X 162 X 382 mm

Tömeg: 9.3 kg

 

Csatlakozási lehetőségek:

Bemenetek: HDMI x 4                   Kimenetek: HDMI x 1

                     S-Video x 1                 

                     Kompozit x 3

                     Digit-koax x 1

                     Digit-opt   x 1

                     HDMI monitor x 1

                     Kompozit monitor x 1

                     Audio pre-out x 1

                     Fejhallgató x 1

                     USB x 1

                     Dock control x1 

                     Mérő mikrofon x 1 

 

Iránytű

Forgalmazó: Horn Distribution KFT.

www.horn-distribution.com 

Ár: 119 000.- Ft                                    

 

 

Szabó Károly   

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum