Digitális HázimoziAnthem MRX 700 A/V receiver

Digitális Házimozi | 2012. December 19., Szerda 08:00

Anthem MRX 700 A/V receiver
Terítéken egy a hazai piacon mostanság megjelenő házimozi márka „nagy” modellje, amely bizonyára felkavarja a nyári állóvizet. Mind kivitelében, mind tartalmában a mára már megszokottakon kívül többet ígér és be is vált ezekből az ígéretekből...

 

Anthem MRX 700 A/V receiver

 

Himnusz a filmcsillaghoz.

Terítéken egy a hazai piacon mostanság megjelenő házimozi márka „nagy” modellje, amely bizonyára felkavarja a nyári állóvizet. Mind kivitelében, mind tartalmában a mára már megszokottakon kívül többet ígér és be is vált ezekből az ígéretekből. Mégis miben különbözik – tesszük fel a kérdést, miért éppen ezt válasszuk, ha házimozit akarunk építeni?


Egyedi kivitele a szemnek alig hagy pihenni való időt, homloklapján szinte alig akad üres hely – valószínűleg egy későbbi még nagyobb és még többet tudó masina újabb kezelőszervei már nehezen férnének el ezen a „pályán”. A tudástár logókban elmesélve szintén majdnem végig ér a felső szélen. Athem Quality…, Athem performance…, hirdeti a honlap, mely mögött a cégen kívül a Paradigm Advanced Research Center (PARC) elektronikai- software- és technológiai fejlesztő intézet mérnökgárdája áll. Az Anthem konstruktőrei az MRX-700 A/V receiver-t minden porcikájában magas fokon kidolgozva alkották meg. Mivel a házimozi lánc alapegységének kulcsszerepe és komoly feladatai vannak, belső felépítése a mérnöki impressziókat hatalmas gyártási tapasztalattal ötvözve tartalmazza. A kettős Texas Instruments TMS320D788 32-bites processzor valamint a Cirrus Logic CS 42528 multicsatornás DAC garancia a hangminőségre. Az összes ma ismert nagyfelbontású (HD) műsoranyag kódolásának kibontására képes. Kiválóan kezeli a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital EX (ide értve a PLII, PLx.-t) anyagokat és a DTS formátumok összes (HD Master Audio, -ES, 24/96, és NEO:6) válfaját ötcsillagos minősítéssel. Mindezek aktuális legújabb frissítését is gyorsan elvégzik az internetes hozzáférés jóvoltából. Az AnthemLogic processzor akár cinema, akár music módban képes a kétcsatornás felvételekből is 6.1- és 7.1 surround hangot sugározni. A hatodik és hetedik csatornának hármas feladata van, akár háttér center/surround csatorna akár első magassági csatornák szerepét is felvállalhatja, vagy a második zóna hangsugárzó párjának kimenete lehet.


The sixth and seventh output channels play triple duty as either surround-back channels, front height channels (for PLIIz) or zone 2 output.A 700-as kiválóan végzi el a videojel felkonvertálását HDMI szabványnak megfelelő eredménnyel akár kompozit akár komponens jelforrást kapcsolunk be. A bejövő analóg és digitális képjelet egy Analog Devices ADV7840 chip kezeli, amely magában foglal egy 3D-s fésűszűrőt. A felskálázás 1080 sor progresszív, 60 Hz frekvenciával. Alkalmazkodik az 1080p sorbontás a filmes szabványú 24 képkocka/másodperchez. Természetesen a háromdimenziós megjelenítés jelátvitelére is alkalmas. Az MRX-700 4db 1.4 képességű HDMI, 4 kompozit és 3 komponens video- valamint 2 koaxiális és 3 optikai bemeneten működteti a rákötött berendezéseinket. Ezeken kívül 7 analóg bejárattal biztosított az összes háztartásunkban eddig fellelhető régi készülékünk csatlakoztatása. Mivel birtokunkban vannak az új digitális hordozók és médiatárak, tartalmukhoz 2 USB szabványú bemeneten tudunk hozzáférést biztosítani. Mindezekről és a receiver-ünk működési állapotáról képernyőmenüvel tájékozódhatunk, de csak a HDMI kimeneten. Logikusan összeállított a kezelési táblák komfortja, segítve a felhasználót a beállítások egyszerű elvégzésében, de akár a tartalmak közötti navigálásban is. A színes, nagy felbontású grafika nagyon kellemes látvány.

 

MRX700Rear1600.jpg

 

Még mielőtt a mozivarázs létrejönne a szobánkban, el kell végeznünk egy kalibrációs rendszerbeállítást a helységünk akusztikája és a hangsugárzó-készletünk kvalitásainak függvényében. Nos, ebben igazán különlegeset ad az Anthem. Az alkalmazott megoldás egyedi topológia szerinti (ARC). Egy, a szokásosnál sokkal komolyabb mikrofon USB csatlakozóval és lemezen mellékelt software a kalibrálás elvégzéséhez egy laptop használatát kívánja. A procedúra megkönnyítésére és a mérések pontosságának biztosítására a cég egy jó minőségű mikrofon állványt is rendelkezésre bocsát. Az Anthem jobban bízik ebben a megoldásban, mint japán vetélytársaik a hasonló Audyssey alapú automatizmusokban. Még a mérési frekvenciákban is mélyebbre megy 20Hz-ig. A szuper-hatékony Infinite Impulse Response (IIR) szűrők mellett egy 64-bites lebegőpontos dualprocesszor - mely nagy teljesítmény tartalékokkal rendelkezik - több hallgatási helyen (max.10) alkalmazott egyedi mérésekből kikalkulálja a korrekciós görbét. Maximális, a feladat lehető legjobb megoldási pontosságával, külön konfigurációt nyújt zenehallgatás és filmhang megvalósítás érdekében külön-külön mindegyik bemeneten. A választás lehet automatikus vagy manuális vezérlésű a döntés a felhasználó kezében van. Nem csoda tehát, hogy a High-End kategória szintjén magas minőségű és nagy felbontású hangélményt varázsol az otthonunkba. Az ARC egy igazán hasznos program. Nemcsak a hangerő szinteket és a távolságokat kalibrálja, de beállítja a keresztezési frekvenciákat, valamint az állóhullámok kialakulásának megakadályozásában is nagy szerepe van. Mivel a legtöbb mai laptop nem használ régi soros portot az Anthem, mint figyelmes gyártó, mellékel egy Keyspan USB-soros adaptert, ez egyaránt használható a helységkorrekció és a firmware frissítés esetén is.


grafikon.jpg

 

A végerősítő mind a hét csatornája ugyanabból a SANKEN NPN/PNP (darlington) tranzisztorból épül fel, amely biztosítja a nagy energiákat és viszonylag alacsony impedanciára is dolgozik. Sztereóban 2 X 120 Watt, 5.1-es „üzemben” 5 X 90 Watt leadására képes.


Videós képességek terén elkápráztat. Nemcsak a Blu-ray anyagok tisztasága és színhűsége, de a normál DVD-filmek felskálázása esetén létre jövő eredmény is elkápráztató. Nagyon nehezen lehet belekötni. Nincsenek kierőltetett színek, nincsenek hamis kontúrok és mindezt a gyors mozgások megjelenítése közben is megingathatatlanul tudja. Nem változtatja meg az árnyalatok sokféleségét. Az analóg videoanyag esetleges kontúrhibáiért a kisebb sávszélesség okolható, kárpótol viszont a színek tisztasága. Az MRX-700 a dekódolt Dolby trueHD és DTS MasterAudio anyagokat problémamentesen tálalja. A gyors akciójelenetek közötti párbeszéd tisztasága garantált, artikulációja az egyes színészekre jellemző – kiváló. Mély, feszes átható basszus tartomány érhető el, emellett nincs fedésben semmilyen más frekvenciájú információ. Egy jól rögzített koncert felvételének reprodukálása megmutatja az egyes hangszerek tiszta, csak is rájuk jellemző hangzását, beleavat a zenei történésekbe, élményszerű. Rendkívüli hűséggel adja a koncertterem vagy aréna hangzását. Kiváló részletezettséggel szólal meg az énekhang és a zongora, valamint a rézfúvós hangszerek. Kiegyensúlyozott hangzás gyors impulzusokkal, még a végteljesítményhez közeli Watt zuhatag közben is.


A kép és hangminőség dominál az első helyen, ellensúlyozva a teremkorrekció bonyolultságát – bár ennek úgyszintén a hangminőség látja hasznát. Másodlagos szempont az értékelésnél a kezelés - amatőrök ilyen készüléket úgysem vásárolnak – bár itt egy nagyon szemléletes menürendszert kapunk. Harmadszor: az FM rádió, az Internet és a külső digitális forrásokból kinyerhető hosszan élvezhető, nem fárasztó hang csak hab a tortán. Ár/érték aránya kiváló a Hi-Fi gourmand-ok és audiofil megszállottak szívét megdobogtató. But the more we dug into Anthem's ARC, the more it became evident that ARC is a truly useful program. Not only were distances and channel levels set correctly, but crossover levels were right in line with what we would have chosen ourselves and the equalization work that the ARC implemented was top-notch.In our experience, auto-EQ often turns a natural sounding speaker into an overblown, depthless shadow of its former self.The sound we got with ARC engaged, on the other hand, was quiet, full of space and dimension and brought just the right kind of sparkle to the presentation to make movie watching more immersive.For music, we preferred to leave the ARC off, but other listeners are welcome to make their own choice.Since the ARC can be set on or off for each input, users should have no problem customizing their receiver for prefeEhhez társul, hogy minden terméküket saját gyárukban készítik, elkötelezettek az innovatív technológia és a kiváló minőség mellet. Azt vallják, hogy az „Anthem házimozi, egy személyre szabott élmény”. Most már én is.

 

Szabó Károly

 

 

 

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum