Digitális HázimoziA legnagyobb hét csatornás

Digitális Házimozi | 2013. Január 14., Hétfő 08:00

A legnagyobb hét csatornás

Nagy teljesítményre kapcsolva a frekvenciamenet egyenletes marad, nem esik szét a hangzáskép koherens marad a produkció. Az egyes hangszerek a rájuk jellemző hangterjedelemben és az általuk keltett aurának mennyiségi érzékeltetésével szólnak.

Már évekkel ezelőtt többször is hírt adtam a második, közvetlen a csúcsmodell utáni készülékek sikereiről. Most sincs ez másképpen, mert ha minden évben van zászlóshajó, akkor cikkem tárgya a zászló tartója vagy másképpen a lovag fegyverhordozója.

 

 

Denon AVR – 3312 A/V receiver

 

 

Mit kíván a magyar házimozi rajongó?

Ezt akár több mint tizenkét pontban is megfogalmazhatjuk, de a Denon ennél a gyártmánynál sokkal tovább megy, két gondolatkör köré csoportosítva az igényeket. A jelenben megvalósítható legjobb hang- és képminőséget célozza, szolgáltatási csomagjában pedig egy családi ház hangosítási igényeit teljesíti. Ha csak kommentár nélkül vesszük sorra a jelenlegi és közelmúlt technikáját kiszolgáló részegységeket a piktogramok sorrendjében majdnem három oldalt töltenék meg olvasni valóval. Az installáló szakembereket és a házi-mozi szenvedéllyel megáldott maximalistákat jobban érdeklik a finomítások és az apró részletek, ezért feltehetjük a kérdést, mi a különbség az eddigi modellek és az AVR-3312-es között? Nos, ez hoz lázba mindannyiunkat! Az a pici különbség, amiért az árkülönbözetet fizetjük.!

 

DenonAVR-3312AV_cikk_1.jpg

 

A műszaki tartalom sokrétű.

 

Képátvitel szempontjából: A Blu-ray lemezek nagy felbontású tartalmának kiváló interpretálása a 3D képes HDMI jel átvitellel valamint a házi komputerhálózat elérése és a file-ok kibontása itt kötelező gyakorlat. A Denon mindezek megvalósítását emelte egy polccal magasabbra a 3312-es készülékében. Hét egyenrangú HDMI 1.4a szabványú bemenet dolgozik két párhuzamosan működő kimenetre, hogy akár kettő képfeldolgozó készüléket tudjunk üzemeltetni. Tette ezt azért, mert gyakran felmerülő igény a televíziós készülék és a vetítő felváltva történő üzemeltetése, ennek megvalósítására szolgál a két egyforma, kétirányú digitális kontrollal is rendelkező kimenet. A Deep Color és x.v.Color áramkörök a legújabb technika felhasználásával építik fel a képet, biztosítják a telt és fázis helyes színeket mindkét kimeneten.

 

A hangzás megvalósítása érdekében az AVR-3312 nagy teljesítményű, diszkrét felépítésű erősítőjének 11 teljesítmény kimenete a moziszoba hangzásterének kialakításában nyújt újabb lehetőségeket. A szokásos első hangsugárzó sort (L, C, R) kiegészíthetjük oldal irányban hangzástér szélesítő sugárzókkal és/vagy magassági hangsugárzókkal. Erre a nagyméretű vetítéstechnika miatt van szükség, az Anamorf méretezésű vetítővásznak használata esetén elengedhetetlen. Talán a valóságosnál is lebilincselőbb élményt nyújt. Szabályos elhelyezésükre segédletként több ábra található az Audyssey cég honlapján (www.audyssey.com). A Denon nem kísérletezett terem akusztikai szabályzóáramkörök fejlesztésével, inkább a szakmában a legjobbra bízta ezt. A szobánk akusztikájához legjobban illeszkedő hatás elérésében az Audyssey DSX áramkörök segítenek egy nyolc mérési helyen speciális mikrofonal kimért frekvencia és fázis karakterisztika beállításával. Az Audyssey-DSX áramkörök szabályozzák és beállítják a hangsugárzók közötti fázis eltérést, a hallgatói távolságot és az állóhullámok kialakulásának redukálását. A hangszín kiegyenlítést akár magunk kézi vezérléssel is elvégezhetjük, erre rendelkezésre áll egy csatornánkénti 9 sávos terem-akusztikus kiegyenlítő (EQ). Ugyanez az áramköri szekció szabályozza valós időben az egyes csatornák hangerejét, hogy fel ne boruljon a teljesítmény egyensúly. Ezzel szoros összefüggésben működik a magas felbontású szűrő szatellit hangszórók és az aktív mély-sugárzónk parametrizálása esetében is. Minden csatorna végerősítője 165Watt teljesítmény leadására képes, a teljes frekvencia tartományban elérhető egyenletes teljesítmény 125Watt/csatorna 0.05% torzítás mellet. A csatornák közül kettő felhasználható a lakásban kialakított második zóna hangosításához. Ehhez hozzárendelhető egy komponens video kimenet és egy második televíziós készülék vagy vetítő egység. Ezen kívül még kettő csatorna áll rendelkezésre harmadik zóna hangosítására. A zónák kialakításakor használhatjuk a digitális bemenetekre (opt., koax.) kapcsolt műsorforrásokat is. Az egyes zónák egy távvezérlő segítségével is kezelhetők.

 

DenonAVR-3312AV_cikk_3.jpg

 

 

 

A hangzás minőségének frontján az igazi nagy áttörést a cég saját fejlesztésű DDSC-HD áramköri egysége hozza. Mivel a hagyományos DVD tipikus audio adatátviteli sebessége csak 448kbps, így egy A/V vevőkészülék processzora és digitális átalakítója csak 2 digitális forrás eszköz által szolgáltatott adatot tudott feldolgozni. Az új nagy felbontású HD-audio formátumok bevezetésével, mint például a DolbyTrueHD és a DTS Master az adatátviteli sebesség megnövekedett, 24.5MBps lett. A digitális audio feldolgozási teljesítmény növelése érdekében, hogy a feldolgozott adatok hatalmas növekedésének reprodukálása a legnagyobb megbízhatósági szintnek megfelelő legyen, a Denon a DDSC áramköröket frissítette. A DDSC-HD a digitális eszközök diszkrét felépítését hasznosítja az órajel generátora (Master Clock) együttműködik a hozzákapcsolt készülékek "CPU" áramköreivel. Ez az egység tartalmaz három digitális Interface vevőt, egy analóg-digitális átalakítót, kettő digitális jelfeldolgozó processzort és négy digitális-analóg konvertert, plusz az órajel generátort. A Denon továbbfejlesztette saját jelfeldolgozó alkalmazását, amely egy az audio formátumok 192kHz mintavételi frekvenciájának támogatásáért megalkotott analóg hanghullám előállítási technológia. Ez az új AL24 Processing Plus elnevezésű technológia teljes mértékben elfojtja a kvantálási zajokat LPCM jelek D/A konverziójának segítségével az alacsony szintű jelek optimális tisztaságának létrehozásához, ezáltal biztosítva a finom zenei árnyalatokat.

 

 

Az AVR-3312 modell esetén az AL24 Processing Plus-t minden csatornánál alkalmazzák. Így a legszigorúbb ítész sem tud belekötni a látottakba, hallottakba. Kedvenc hordozható kütyüink csatlakoztatására is több opciót kínál. Az előlapi USB port-on kívül lehetőség van az új Airplay vezeték nélküli jelátvitelre, vezérlés és műsorválasztásra is, természetesen azoknak a készülékeknek részére, amelyek erre fel vannak készítve. Ebben a Denon készülékben a hatékonyabb otthoni használat érdekében kifejlesztett távvezérlő alkalmazást használható iPhone, iPod Touch és iPad készülékekhez. Lehetővé válik a bemeneti és hálózati források és zóna vezérlők egyszerűbb és hatékonyabb kiválasztása. A segédprogram ingyenesen elérhető az Apple internetes áruházában. Mindemellett fontos tudni, hogy a készülék az MP3, WMA, WMA (DRM), AAC (nem DRM), FLAC-HD, WAV formátumban tárolt adathalmazokat tudja kibontani. A Denon az analóg lemezjátszás kedvelőit sem hagyta ki a „buliból”. Az előerősítő rész egy nem rendkívüli, de megbízhatóan egyenletes hangzású, szép és tiszta hangú analóg lemezjátszó elektronikával rendelkezik, maradéktalanul megfelel az alapvető követelményeknek.

 

A felhasználói igények kielégítésére számos szolgáltatás járul a kép- és hangadottságok mellé. A rengetegből kiemelve néhányat: egyedi beállításainkat memorizáló egység, kijelző fényerejének négy lépcsőben való szabályozása. Fontos lehet, különösen analóg kimenetű eszközök használata esetén, de a digitálisak használatakor is szóba jöhet a bementi szintek szabályozhatósága, hangerő limit beállítása, a basszus határfrekvenciájának kijelölése. A Pure Direct mód kikapcsolja a felesleges áramköri elemeket, ha csak és tisztán az audio élményre akarunk koncentrálni. Ez akkor is jó, ha eltévedtünk a sok szabályozni való közepette és már elrugaszkodtunk a lemezen lévő eredeti hangzásképtől. Képernyőplakát és hátterek létrehozása, időkijelzés. Mivel számítógépünkön tárolt fotóinkba is gyönyörködhetünk, választhatunk „diavetítés zenével” funkciót és ezzel hangulatosabbá tehetjük családi vetítéseinket. Rendelkezésre áll a „tanítható” rendszertávvezérlő, a megfelelő kódadatbázis grafikus felhasználói felületen (GUI) való megjelenítése egyéb márkákhoz. Egyre fontosabbá váló media-stream funkciók és lehetőségek (pl.: hálózati party mód). Aki még többre vágyik használhatja a bekapcsolási hangerő kijelölését, a csendesítő szűrő (muting) határértékének változtathatóságát vagy éppen konfigurálhatja a képernyőn kijelzésre kerülő adatok kintlévőségi idejét. Az energiatakarékos és intelligens-ház kedvelők integrálhatják a világítás és árnyékolás automatikákkal való együttműködést az AMX és Creston vezérlést értő RS232 csatlakozóval. A gyárilag bevitt és tárolt szoftver frissítése Ethernet csatlakozás felhasználásával közvetlenül a grafikus felhasználói felületen (GUI) keresztül történhet.

Nos, azt hiszem ízelítőt tudtam adni a 3312-es tudásából, bár keveseknek adatik meg közelebbről megismerkedni mindezzel azért elárulom mekkora élmény volt a komplett rendszer meghallgatása. Kezdve az installálással ami a gyakorlott szakembert is újabb feladatok elé állítja. Ha minden kvalitást ki akarunk használni gondosan megtervezett rendszerben kell integrálnunk ezt az erősítőt. Be kell tartani az írott és íratlan szabályokat, fel kell szerelkezni kitűnő felvételekkel. Egy napi munka után jöhet az a csoda amire vártunk!

 

DenonAVR-3312AV_cikk_2.jpg

 

 

A meghallgatás során hamar kiderült, hogy a DDSC-HD áramkör és az AL24 Processing Plus elnevezésű technológia tud valamit ami nincs az átlag és a középkategória orrára kötve. Még mindig meg tud lepni az ezerszer meghallgatott műsoranyag apró eltéréseivel, lágyabb megszólalásával, áttűnő energia bombáival. A DTS MasterHD hangsávokon magabiztos, erőteljes, ugyanakkor mégis természetes, valósághoz közeli teres hangzás fogad, rengeteg részlettel. Már a mikrodinamikai képességek is lehengerlők. Nagy hangerejű részleteknél és a nagy tranziensek átvitelénél agyunknak hagy helyet és időt összehasonlítani a valósággal. A mély hangok megszólaltatása aktív mély-láda nélkül is rendkívül kerek. A új értelmezést kap középsávi tartomány - ahol a zene szól – a szereplők dialógusai annyira közvetlenek, mintha a szobánkban lennének. A már említett egyensúly valóban elvitathatatlan, ugyanakkor a jelenetek finom zörejei, a legapróbb neszezés, padlórecsegés, vagy parázsropogás is mindig jó irányból érkezik. Tömörített mozihangon a kontúrok mosódnak kicsit össze, de egy jó kis akcióból így is kihozza, amit lehet: a drámai filmzene és a rombolás, a motorzaj, a fegyverek fémes kattanása, egy megcsörrenő kulcs, mind-mind olyan valóságosan hallhatóak, ami egyértelműsíti, hogy a 3312-es A/V receiver a profi felhasználóknak készült. Koncert filmeken nagy erejét jól osztja be, a teljes hangerőt nem kihasználva is jól megjáratja a hangsugárzóinkat. Nagy teljesítményre kapcsolva a frekvenciamenet egyenletes marad, nem esik szét a hangzáskép koherens marad a produkció. Az egyes hangszerek a rájuk jellemző hangterjedelemben és az általuk keltett aurának mennyiségi érzékeltetésével szólnak.

 

A mű lehet izgalmas, vagy zaklatott, az érzelmeknek teljes skáláját be tudja tehát mutatni. Sztereó hívők figyelem! Még a kemény diónak számító komolyzene is magával ragadó, nagy levegővel, igényes köntösben szólal meg Beethoven, Mozart, vagy Verdi muzsikája is. Vonósai szállnak, repülnek, a zenekar mintha pár centivel a talaj felett lebegne, annyira tágas a tér, és jó az atmoszféra. Tempója jó a produkció így is kiváló és szórakoztató. Lírai darabokon a hajlékonyság, kecsesség jellemzi, míg a drámai hatások is mindig pontosan célba találnak. Mindösszesen a fontos kritériumoknak kiválóan megfelel, kár, hogy sokak számára az álmok mezejére kalauzol.

 

Ajánlatom a következő: Ha jól meggondoltuk az igényeinket és meg is tudjuk valósítani házunkban a háromzónás hangrendszert, több televíziós készülék vagy vetítő üzemeltetését kívánjuk megoldani, mindez csatlakozik a házi komputeres hálózathoz és az egészet egy iPhon-al akarjuk irányítani, nyugodtan kifizethetjük az árát. Egészen biztosak lehetünk benne, hogy sokáig kiválóan fog működni és örömmel fogjuk használni. ( - )

 

Szabó Károly

 

 

aramkor.jpg

DDSC-HD áramkör sematikus rajza

 

 

Max. teljesítmény: 7 X 135Watt
Frekvencia menet:  10 Hz – 100 000 Hz
Teljesítmény sávszélesség: 20 Hz – 20 000 Hz
Torzítás: 0.05%
Digitális hangprocesszor: 32 bit lebegőpontos
D/A konverzió: 24 bit/192 kHz
Grafikus EQ: 9 sáv csatornánként
De-Interlacer: 12-bit
Skálázás: 480/576p/720p/10180p/1080p24
Video funkció: Deep Color / xv.YCC
Energia felhasználás készenléti üzemben: 2 Watt
Méretek: 435 X 167 X 382 mm
Tömeg: 11.8 kg
Ár:  
Forgalmazó: Horn Disztribution Kft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

 

ealogo-145x50.jpgaudiocentrum_140x50.jpg

hifi_station_140x50px_logo.jpg doczy.jpg

 

Impresszum